Ştiri agricole

PETRE DAEA – AVIZ FAVORABIL pentru FUNCȚIA DE MINISTRU AL AGRICULTURII!

Petre Daea, propus de premierul Viorica Dăncilă pentru postul de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost audiat astăzi, 29 ianuarie, în Comisiile de resort ale Camerei Deputaților și Senatului începând cu ora 12.00.

Daea a fost votat favorabil astfel că din parlamentarii prezenți au votat 21 ”pro”, 10 ”contra” și fără nici o abținere. 

”Plata la timp a subvențiilor a fost primul obiectiv pe care l-am avut de atins. A crește absorbția fondurilor europene este al doilea obiectiv important și trebuie să înțelegem efortul pe care îl face statul pentru a acorda sumele necesare pentru apoi să le putem aduce de la UE prin documentația pe care o prezentăm. Al treilea mare obiectiv este acela de a rebilita sistemul de irigații și reamintesc că suntem în grafic și am început executarea lucrărilor în teren. În programul nostru de guvernare sunt proiecte cu termene, cu volume de lucrări și responsabilități pe care le urmărim astfel încât să le ducem la îndeplinire”, le-a transmis Petre Daea deputaților și senatorilor reuniți pentru audierea ministrului agriculturii.

Cine este Petre Daea

Petre Daea s-a născut la 2 noiembrie 1949, la Șișești, județul Mehedinți. A absolvit Facultatea de Agronomie Timișoara (1973), specializarea inginer agronom și, ulterior, Institutul de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie și Administrație (1982-1983). Este doctor în agronomie.

Daea a fost inginer stagiar, șef fermă, inginer șef la CAP Șișești, jud. Mehedinți (1973-1980); inginer șef CUASC Șișești, Broșteni, jud. Mehedinți (1980-1986); director DGAIA, jud. Mehedinți (1986); șef secție adj. pentru Probleme de Agricultură, CJ Mehedinți (1987-1989); inginer principal la Stațiunea de Cercetare Producție Pomicolă, jud. Mehedinți (1989-1996); director general, DGAIA, jud. Mehedinți (1996-1997); șef. serv. DGAIA, jud. Mehedinți (1997-2000), director general, DGAIA, jud. Mehedinți (2001-2002).

Membru PSD din 2001. Secretar de Stat în Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor (mart. 2002-iul. 2004). Ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (iul.-dec. 2004).

Ales senator în legislatura 2004-2008, în circumscripția electorală nr.27 Mehedinți, pe listele Uniunii Naționale PSD+PUR. A făcut parte din Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat. Membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală, membru în Comisia Interparlamentară București — Chișinău (partea româna). A făcut parte din Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Slovenia, Grupul parlamentar de prietenie cu Australia, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Coreea (din apr. 2007), Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Spaniei, Grupul parlamentar de prietenie cu Ungaria, potrivit site-ului cdep.ro.

Reales senator în 2008, în circumscripția electorală nr.27 Mehedinți, colegiul uninominal nr.2, pe listele Alianței Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator. În legislatura 2008-2012 a fost președinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală. Președinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză, membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Australia, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Austria.

Ales deputat în 2012, în circumscripția electorală nr.27 Mehedinți, colegiul uninominal nr.2, pe listele USL. În legislatura 2012-2016 a fost membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. Membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Portugheză, Grupul parlamentar de prietenie cu Republica Africa de Sud.

La 3 ianuarie 2017, a fost propus ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în Guvernul Sorin Grindeanu, fiind învestit în funcție la 4 ianuarie 2017. La 14 iunie 2017, și-a înaintat demisia din funcție, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Grindeanu. La 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu a fost demis prin Moțiune de cenzură.

A rămas la conducerea Ministerului Agriculturii și în următorul Guvern cel condus de Mihai Tudose și acum în cel de-al treilea Cabinet, condus de Viorica Dăncilă.

A fost decorat în noiembrie 2002 cu Ordinul național ”Serviciul Credincios” în grad de cavaler.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu