• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PELEȚII DE PORUMB, soluție pentru VALORIFICAREA RECOLTEI PE TIMPUL IERNII! Cum a reușit CONSTANTIN PENCU să atragă atenția EXPORTATORILOR!

    Andreea Elefterie -

    Peleții de porumb sunt o idee de afacere pe care o pot demara fermierii ce își doresc să valorifice cu profit boabele pe timpul iernii. Producerea peleților de porumb nu implică investiții cu mult mai mari decât producția de peleți de lucernă, spre exemplu, tehnologia fiind identică, cu mici modificări.

    Peleții de porumb pot fi folosiți atât în furajarea animalelor, cât și pentru încălzirea locuințelor dotate cu centrale termice.

    Pe piața internă, prețul peleților de porumb ajunge la 1.300 de lei pentru tona de produs, în timp ce marele câștig stă la export, unde se discută la un tarif de 1.000 de dolari pe tona livrată.

    Producerea peleților din porumb este o idee de afacere profitabilă pusă în practică de Constantin Pencu. Fermierul din comuna Colelia, judeţul Ialomiţa, a înțeles că ceea ce produce trebuie să se alinieze la cerințele și nevoile pieței. Având deja în fermă utilaje cu care procesa lucerna, fermierul ialomițean a decis să le modifice astfel încât pe lângă lucernă, să poată procesa și porumb.

    Peleții de porumb au mare căutare pe piață iar fermierul ialomițean spune că nu poate face față pentru a produce cât i se solicită. Comenzile vin mai ales pentru export.

    „Cerere pentru peleți de porumb există, dar nu pot să fac cât se cere. Există cerere în Asia și în Noua Zeelandă. Cererea este imensă și prețul este foarte bun în comparație cu porumbul brut. Practic eu am făcut modificările la utilaje și mi-am dat seama că merge și porumbul”, a spus fermierul care produce și peleți de lucernă.

    Utilajele prea mici sunt cele care îl împiedică pe agricultorul ialomițean să producă peleți de porumb la capacitate maximă. când a avut o cerere din Noua Zeelandă, Constantin Pencu a apelat la fabricile de furaje pentru face peleți de porumb, însă fără succes, întrucât porumbul trebuie să fie simplu și astfel este necesară o modificare a utilajelor.

    „Eu nu îi pot produce momentan cât se cere din cauza utilajelor, utilajele mele sunt mici. Acesta este singurul impediment. Cum mi-am dat seama că e căutat… Atunci când m-a contactat cineva din Noua Zeelandă și mi-a cerut să-i fac, nu am reușit să-i fac. Și am apelat, pentru că eu lucrez cu fabricile de furaje, fac făina de lucernă, lucerna granulată, și am apelat la seminceri să mă ajute să fac. Ei au capacitate mare de producție și nu au reușit, pentru că porumbul trebuie să fie simplu, fără niciun liant, deci trebuie modificate utilajele. Modificările nu le pot spune, că acesta e secretul”, a adăugat agricultorul.

    Peleții de porumb ajung chiar și la 1.000 de dolari/tona

    Prețul peleților de porumb, extrem de apreciați mai ales în Asia, ajunge chiar și la 1.000 de dolari/tonă, în timp ce costurile de producție sunt cel mult duble față de prețul de achiziție al porumbului, acesta fiind astfel o afacere extrem de profitabilă.

    „În ceea ce privește cererea mare de pe piață, din câte am înțeles eu, e vorba de procesare. În Asia nu se acceptă produs brut, trebuie să fie procesat și el prin peletizare, automat este procesat. Și nu se poate vinde cu TIR-ul, numai vapoare. Și aici ar fi nevoie de o asociere cu mai mulți fermieri, să punem la punct, să mărim scara de producție de la 1 la 100. Când am căutat, am văzut prețuri de la 1.000 de dolari în sus tona. Acum nu știu dacă e chiar porumbul sau o mai fi ceva, germeni de porumb. Dar din câte am văzut eu în poze, în descrierile lor, mi-am dat seama că e porumbul. Procesatul nu costă foarte mult, prețul de achiziție al porumbului și să zicem că-l dublăm, dar nu se dublează. Deci profitul e foarte mare pentru cei care vor intra în afacere. Dar e nevoie de producătorii mari, nu cei mici, că un vapor nu trebuie să-l faci într-o lună, trebuie cel mult într-o săptămână. Deci trebuie și granulatoare mari”, a mai spus fermierul ialomițean.

    O asociere între fermieri ar fi soluția salvatoare

    Ceea ce își dorește Constantin Pencu este o asociere a marilor producători de porumb, pentru a reuși astfel să facă performanță în acest domeniu, precum fac cei din afară. Fermierul asigură că deși investiția este una mare, de aproape 2 milioane de euro, banii pot fi recuperați destul de repede, având în vedere cererea imensă de pe piață.

    „Ar fi bine să facem o mare asociere. Eu văd agricultura asta pe care o fac cei de afară. Sunt într-o zonă în care a luat pământ în arendă și a cumpărat o firmă daneză. Țin să spun că ei sunt 99 de asociați. De ce ei pot și noi nu putem? Noi când suntem doi ne certăm, iar ăștia rezistă. Deci cam asta aș vrea eu, să fim 100 de asociați și automat ar fi o societate pe acțiuni și nu mai există suspiciuni că acela fură. Atâtea acțiuni ai, atât câștigi. Fiind mai mulți, costurile sunt mici. Cred că investiția ar fi undeva la, nu știu dacă zic mult, 2 milioane de euro, nu cred că zic mult, pentru că e nevoie de linie performantă și productivitate mare, undeva la 20-30 tone/oră. Se recuperează destul de repede”, a explicat Constantin Pencu.

    Pe lângă utilizarea în furajarea animalelor, peleții de porumb mai pot fi folosiți și la încălzirea locuințelor unde se folosesc centrale. Potrivit descrierilor de specialitate, peleții din porumb au o putere calorică mult mai mare comparativ cu peleții din rumeguș de lemn. În anunțurile de pe site-urile românești de vânzări tona de peleți de porumb se vinde cu 1.300 de lei, respectiv 1,3 lei pe kilogram.

    Citiți și:

    Un fermier din Ialomița transformă lucerna bio în granule și făină pentru furajarea animalelor. Afacerea, mai profitabilă decât vânzarea la balot!

    SOLUȚIA UNUI FERMIER pentru ÎNCĂLZIREA LOCUINȚEI: ”Dacă lemnele sunt scumpe, ARDEM PORUMBUL!”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului