Cercetătorii bulgari au descoperit ce ştiu ciobanii români de zeci de ani: cum să vinzi oi în Qatar
agrointeligenta.ro -Atragerea unor investitori de peste „mări şi ţări” interesaţi să finanţeze cercetarea este pentru multe institute din lume – chiar şi acolo unde problema banilor nu este stringentă – echivalentul lui „l-a prins pe Dumnezeu de picior”. Acest lucru l-au reuşit vecinii bulgari.
Creşterea ovinelor este un domeniu de tradiţie în Bulgaria, cercetarea dedicată sprijinirii acestuia primind decenii de-a rândul fonduri publice. Odată cu tranziţia acestea au devenit însă mai puţine. Fondurile atrase din partea sectorului de producţie au fost în această perioadă egale cu zero din princina dezinteresului şi a puterii financiare a fermierilor locali (în marea lor majoritate ciobani). Fondurile europene au fost şi ele foarte puţine, atâ din pricina scăderii alocărilor bugetare cât şi a deconectării de piaţă. Pe plan internaţonal faima dobândită în timp de acest sector a reuşit să atragă atenţia investitorilor din ţări cu bani şi dornice de „know how” ieftin.
Investitorii din Qatar vor investi 80 de milioane de leva (40 de milioane de dolari)în crearea unor centre pilot de creştere a ovinelor care vor funcţiona sub coordonarea ştiinţifică a Academiei de Studii Agricole.
Suma, deşi defalcată pe trei ani este de câteva zeci de ori mai mare decât primea sectorul cercetării dedicate creşterii ovinelor prin bugetul dedicat cercetării, inclusiv fondurile europene de care beneficiau cercetătorii bulgari din domeniu prin programele europene de dezvoltare profesională.
Qatar-ul, o ţară musulmană foarte bogată din Golful Persic este extrem de interesată în producţia de carne de ovină datorită ponderii acestui sortiment în dieta popoarelor musulmane.
Centrele pilot de creştere a ovinelor vor fi construite în cadrul unor institute locale ale Academiei la Kotinbrod, Stara Zagora, Troyan şi Targovihte.
Întreaga producţie va fi exportată direct din Bulgaria după cerinţele finanţatorului qatarez.
Sursă: Novinite