Subvenţii APIA 2019

Subvenții mai mari pentru unii și plafonate pentru alții, în 2014

Subvenția la hectar ar putea crește până la 200 de euro din 2014, față de 166 de euro cât este în prezent, afirmă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Marii fermieri, însă, ar putea primi din 2014 subvenții plafonate la un nivel de 300.000 de euro, indiferent de marimea suprafețelor deținute.

”Plata pe suprafață va crește treptat astfel încât să ajungem la 196 de euro în anul 2020. România a cerut Comisiei Europene să poată să vină cu sume suplimentare pentru ca fermierul român să devină competitiv. În 2014 subvenția de la UE va fi de 154 de euro la care vom mai pune 30, 40, 50 de euro, în funcție de buget”, afirmă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta recunoaște că în prezent fermierul român în niciun caz nu poate fi competitiv față de cel din Occident din mai multe motive. În plus, agricultorii se plâng că banii ajung cu întârziere la ‘’destinație’’.

”Pe piața unică costurile de producție sunt la fel în România comparativ cu cele din alte țări europene sau chiar mai mari datorită nivelului diferit de tehnologie, iar un fermier român intră în competiție cu un fermier francez sau german”, a mai spus ministrul.

În România beneficiază de subvenții pentru terenuri agricole 1,08 milioane de fermieri, în scădere semnificativă față de 2009 când erau înscriși la APIA 1,2 milioane de fermieri.

În ce privește marii fermieri, aceștia ar putea primi din 2014 subvenții plafonate la un nivel de 300.000 de euro, indiferent de mărimea suprafețelor deținute, sau ar putea fi desființat chiar plafonul. Totul depinde însă de decizia UE.

Cât despre noul Plan Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), acesta trebuie modificat până la 1 ianuarie 2014, așa cum a solicitat UE. Deocamdată, Ministerul Agricuturii este la stadiul de identificare a consultantului care va face modificările. Oricum, un lucru este clar, va fi redus numărul măsurilor pentru a se evita ‘’disiparea’’ banilor.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!