• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Poveste de succes: Romvac a învins tranziţia. Se bate de la egal la egal cu vaccinurile veterinare din toată lumea

    agrointeligenta.ro -

    Într-o perioadă în care companiile româneşti abia supravieţuiesc, un producător local de vaccinuri şi medicamente pentru animale câştigă teren la export.

    Romvac este în prezent cel mai mare producător local de vaccinuri și medicamente pentru animale. Şi nu doar atât, firma oferă toate serviciile, de la vaccinuri, medicamente, seturi de diagnostic, hrană, până la asistenţă tehnică. O poveste de succes, ale cărei începuturi datează de pe vremea comuniştilor.

    Cu ajutorul americanilor si englezilor

    În 1970, la Universitatea americană Cornell din Ithaca, New York cercetătorul român Ionel Pătrașcu a descoperit și caracterizat un virus vaccinal care se folosea pentru prevenirea prin vaccinare a bolii lui Marek, o boală tumorală gravă a găinilor care adusese la acea dată industria avicolă din lume în prag de faliment.

    În România se trecuse deja din 1970 la vaccinarea păsărilor cu vaccinul făcut în USA și în paralel se lucra în Laboratorul de virusuri tumorale aviare, cel care mai târziu urma să se transfere în Voluntari. Interesul pentru această tehnologie era foarte mare iar cercetătorii români au primit numeroase oferte de muncă în străinătate.

    Puterea politică de la acea vreme a refuzat însă oferta de 7,2 milioane de dolari primită de cercetătorii români ca să lucreze în USA și a aprobat o investiție importantă în România. A fost acceptat în schimb un ajutor direct – pentru realizarea unui complex de laboratoare modern, corect proiectat și dotat – prin tehnologii, proiecte, material biologic și școlarizări de Universitatea Cornell Ithaca NY, dar și din partea Centrului de cercetări Houghton Poultry Research Station (Anglia) și a Laboratorului de cercetări în patologia aviară din East Lancing Michigan.

    Puţini ştiu azi că investiţia în laborator a fost făcută cu ajutorul americanilor unde și-a facut studiile cercetătorul Ionel Pătraşcu – cel care a fost inițiatorul și organizatorul acestui complex de laboratoare numit Romvac , povesteşte Constantin Chiurciu, directorul general al Romvac.

    Pătrașcu a făcut studii în Statele Unite, iar cei de acolo i-au oferit fonduri cu condiția să lucreze în State. N-a vrut să rămână în America. S-a întors în România şi cu ajutorul mai multor universități americane și din Anglia a reuşit să construiască laboratorul Romvac. Un conflict cu mai marii de partid de la acele vremuri (Elena Ceausescu si Ion Dincă), l-au lăsat fără slujbă şi l-au determinat să plece din agricultură și să lucreze pentru medicina umană în țară și mai apoi în SUA.

    Pătrașcu s-a întors în ţară în urmă cu câţiva ani, iar acum lucrează din nou la Romvac, unde conduce o echipă de cercetare. Are 76 de ani, e foarte activ şi parcă a întinerit de când a revenit aici, povesteşte Chiurciu, care nu uită că Pătraşcu a fost cel care l-a angajat în 1983.

    Cel mai “tare” laborator din Europa

    Soluțiile constructive au avut la bază consultări științifice între specialiștii acestor instituții de la care s-au primit proiecte și soluții tehnice. La darea în folosință s-au primit gratuit păsări libere de germeni patogeni specifici, păsări care produceau ouăle pentru vaccinurile de uz uman și veterinar, din USA si Anglia, povestește Ionel Pătrașcu.

    Cu ajutorul specialiștilor cu care s-a colaborat s-a organizat cea mai mare colecție de virusuri, bacterii și linii celulare din Europa, România fiind singura țară care permitea organizarea unei astfel de colecții în 1972.

    Complexul de laboratoare – vizitat de specialiști din numeroase țări din lume și pentru care au venit oferte să fie cumpărat integral din partea țărilor din lagărul socialist și din Libia, a fost declarat în 1982 la un congres de specialitate din Canada, cea mai mare realizare în domeniu din lume.

    În acest complex s-a produs vaccinul contra boliilui Marek, setul de diagnostic a leucozei la bovine, iar pe parcurs s-a diversificat producția și cercetarea la diferite specii de animale mici.

    În cazul bolii lui Marek vaccinarea este eficientă când se face în prima zi de viață în timp ce boala începe să evolueze după vârsta de 60 de zile povesteşte Constantin Chiurciu, director general al Romvac.

    romvac_01_5ce3deda2e

    La acea vreme se vaccinau toate găinile ouătoare, nu și puii de carne deoarece viaţa lor economică este de până la două luni. Avicolele vindeau populaţiei pui la o lună nevaccinaţi, asa numiții pui zburați, care de cele mai multe ori mureau. Acesta este momentul în care apare primul vaccin produs de Romvac. A luat naștere dintr-o nevoie și a deschis un drum pe care compania merge și astăzi, micii crescători de păsări numărând-se printre cei mai importanți ‘’clienți’’ în prezent.

    După acest prim vaccin, au urmat și altele pentru păsări şi animale mici cum ar fi iepuri, vulpi argintii şi câini.

    ‘’Până în 89 am produs tot ce însemna vaccin pentru pasăre şi animale mici în România. Eram singurul producător şi asiguram tot ce era nevoie’’, spune Chiurciu. Între timp, o dată cu extinderea muncii de cercetare, dar şi a producţiei, vechiul complex de laboratoare a devenit o ‘’aripioară’’ din institutul Pasteur (ce-i drept fiecare avea gestiuni separate). După Revoluţie, a venit privatizarea, iar societatea a început să lucreze pe cont propriu.

    Extinderea producţiei după 1989

    În 1990, Romvac s-a separat de Institul Pasteur. Tot atunci s-a trecut şi la producţia de vaccinuri pentru animale mari (porci, bovine, oi). Mişcarea cea mai interesantă a fost însă începerea producţiei de medicamente pentru animale, pentru că în România acestea erau produse de fabricile de medicamente umane. Tot după 1990, Romvac a început să-şi creeze depozite în ţară, ajungând între timp să deţină o rețea în toate judeţele.

    porci_880d5ac619

    Unitatea s-a privatizat în 1995, la aproape doi ani de la începerea procedurii, acţiunile fiind cumpărate prin PAS. ‘’Prin 1993-1994 treceam printr-o prioadă grea, nu aveam resurse să plătim furnizorii. Am avut idea ca toţi oamenii din Romvac să strângă bani și să-i depună în contul PAS pentru ca apoi să cumpere societatea. Cu acești bani s-au plătit furnizorii și așa am trecut peste cea mai grea perioadă‘’, spune Chiurciu. După aceea, lucrurile au venit de la sine, mai ales că angajaţii şi-au luat soarta în propriile mâini. În 2005, Romvac ajungea la circa 300 de medicamente înregistrate realizate după tehnologie proprie. De asemenea, s-a investit şi în baza tehnico-materială.

    ‘’Sunt clădirile construite în 1974, dar li s-a schimbat destinația pentru că multe erau hale de testări pentru păsări, pentru vaccinuri. Le-am schimbat destinația, le-am modernizat, astfel încât acum avem implementat GMP (buna practică de producţie) pentru toate liniile de producție, avem ISO 9001 (calitate) care este obligatoriu, dar si ISO 14001 (protecția mediului) şi ISO 18001(sistem de management al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale). Am avut ambiţia să le avem pe toate’’, povesteşte Chiurciu. Compania are şi un laborator de diagnostic pentru fermierii care trebuie să facă teste pentru animale.

    Exportul, cartea câştigătoare

    O mişcare bună a fost şi înfiinţarea în urmă cu vreo şase ani a biroului de import-export, mai ales că efectivele de animale scad în România. În 2012, de exemplu, circa 10% din producţie a mers la export. Planurile pentru viitor prevăd chiar dublarea exportului.

    dog-vaccinations

    Produsele marca Romvac au ajuns în Republica Moldova, Georgia, Lituania, Ungaria, Polonia, în toate ţările ex-iugoslave, Albania, Nigeria, Malta sau Portugalia. Recent, au început livrările şi către Irak, unde sunt cerute vaccinurile pentru câini.

    Cel mai bine la export se vând vaccinurile pentru păsări crescute în sistem gospodăresc. Romvac se adresează micilor crescători cu vaccinuri de la 25 până la 100 doze, dar și fermelor cu până la 5.000 de doze într-un flacon).

    Cerere pentru produsele Romvac există și în Republica Moldova sau Georgia unde porcii se vaccinează antipestos. Această vaccinare este interzisă în România, la fel ca şi în UE. Tot la moldoveni se livrează şi vaccin antirabic viu pentru câini, vaccin care la noi se folosește doar la vaccinarea vulpilor.
    Muncă grea, dar cu satisfacţii.

    Producţia de vaccinuri si medicamente e dificilă, însă cei pasionaţi de această muncă au tot felul de satisfacţii, spune directorul Romvac, o companie cu 374 de salariaţi. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 45 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de 2011, estimările pentru acest an ridicându-se la 49 milioane de lei. O creştere susţinută de la an la an – chiar şi în perioada 2009-2010, în plină criză, a fost înregistrată o creștere de 25% – care a dus la majorarea profitului.

    Ultimele mişcări sunt intrarea pe segmentul hranei pentru câini cu produse superpremium şi deschiderea primelor farmacii în reţelele internaţionale sub brandul Pongo all pets. În același timp, continuă dezvoltarea activităților de cercetare și dezvoltare tehnologică. Mai sunt încă multe de descoperit.

    Articolul a fost publicat în numărul din luna mai a revistei Agrointel.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!