Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

VÂNĂTORII DE SUBVENȚII sau CUM VA PIERDE ROMÂNIA SPRIJINUL CUPLAT pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

Ping-pong cu vacile pentru a se lua subvenția cea mai mare! Unii crescători de bovine au găsit ”șmecheria” prin care vacile de lapte ”pensionate” de la sala de muls să fie trecute ca vaci care fac performanță în sectorul cărnii. Mișcarea, una ingenioasă la care s-au gândit ”vânătorii de subvenții” are însă două probleme: prima – are nevoie de girul Ministerului Agriculturii, al ministrului Petre Daea, iar a doua – contravine regulamentelor europene. Așadar, conform surselor Agrointeligența-www.agrointel.ro, o astfel de practică la nivel național pune în pericol sprijinul cuplat pentru toți fermierii – și al celor cu vaci de lapte, și al celor cu vaci de carne.

Sprijinul cuplat este subvenția cea mai atractivă pentru crescătorii de vaci de lapte, dar mai ales pentru cei care cresc vaci de carne. Subvenția este atât de generoasă încât unii crescători s-au gândit să își refacă niște calcule inițiale și vacile pe care le au din linii de lapte să le treacă la genetică pentru carne.

Într-o adresă transmisă oficial Ministerului Agriculturii cu propuneri pentru politicile de subvenție, Asociaţia Crescătorilor de Vaci – Bălţată Românească Tip Simmental – cea care deține Registrele Genealogice pentru această rasă, a cerut ca o bovină să poată fi trecută de la o linie la alta. Adică dacă, ca genetică, a fost de lapte de la fătare și până acum, să poată fi trecută ca fiind… de carne. Acest ”ping-pong” poate fi făcut numai în cazul rasei Bălțata Românească, unde subvențiile APIA prevăd în legislație existența unei linii de lapte și a uneia de carne.

Fermierul decide linia genetică a animalului

În plus, se cere ca la fătarea vițeilor sau vițelelor din vaci de lapte Bălțata Românească, fermierul să decidă dacă produsul îndeplinește genetica pentru a fi înscris pentru producția de lapte sau pentru cea de carne.

Mișcarea vine cel puțin surprinzător din partea unei asociații care primește subvenție de la bugetul de stat pentru a derula programe de ameliorare menite să crească performanța vacilor din rasa Bălțată Românească. Trecerea unui exemplar pe producție de la linia de lapte la cea de carne ar însemna că, practic, nu se iau în considerare caracteristicile genetice ale animalului.

Decizia, pe masa ministrului agriculturii Petre Daea

Decizia de a permite această ”schimbare genetică” peste noapte pune în pericol întreaga schemă de sprijin cuplat pe care o iau toți crescătorii de animale, spun sursele noastre, care speră că ministrul Petre Daea nu va cădea în plasa ”vânătorilor de subvenții”. ”Dacă MADR ar adopta modificările solicitate există riscul de a pierde toți banii, deoarece nu se respecta regulamentele europene. Aceste cereri sunt abuzive, adică în primul rând faptul că vaca beneficiază de SCZ lapte face ca vițelul de la acea vacă să nu poată beneficia de SCZ carne, lucru logic. Și ei solicită ca și vaca după ce nu mai corespunde pentru producția de lapte să poată fi “aruncată” la SCZ carne. Aceste modificări ar arunca în aer, pur și simplu toată schema, în afară de riscul de a fi penalizați de Bruxelles”, au arătat sursele Agrointeligența www.agrointel.ro. 

Mutarea bovinelor de la un Registru Genealogic în altul, fără nici un fel de justificare, contravine nu unui Regulamentul European, ci chiar încalcă prevederile clare din două Regulamente, mai exact:

Regulamentul (UE) nr. 641/2014 al Comisiei din 16 iunie 2014 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului Eruopean și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii Agricole comune  – care prevede obligativitatea identificării și înregistrării animalelor o singură dată, cerința singulară fiind extinsă și la sprijinul pe care îl poate accesa proprietarul animalelor din speciile bovină, ovină sau caprină.

Regulamentul (UE) 2017/2393 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2017 – care prevede că sprijinul cuplat devine o schemă de limitare a producției care ia forma unei plăți anuale bazate pe suprafețe și producții fixe sau pe un număr fix de animale, și respect plafoanele financiare care trebuie stabilite de statele membre pentru fiecare măsură și notificate Comisiei.

De precizat că pentru anul de cerere 2017, sprijinul cuplat pentru vaci a fost stabilit de APIA după cum urmează:

VACA DE LAPTE

Sprijin cuplat (SCZ): 442,0754 euro/cap de animal adică adică 2.033,2577 de lei pe cap de animal;

VACA DE CARNE ȘI METIȘI

Sprijin cuplat (SCZ): 519, 9658 euro/cap de animal adică 2.391,4786 de lei pe cap de animal;


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Aici se vede cat pricep *specialistii* de la asociatia asta din ameliorare/genetica/rasa.De ce credeti ca majoritatea celor ce s-au inscris in COP au navalit la DSV-uri pentru a modifica rasa inscrisa pe pasaportul animalelor?Oamenii astia inventeaza rasa dupa cerinte,daca e nevoie cred ca livreaza si vopsea pentru vaci.

  2. Avem pretentia ca un certificat de origine emis in Romania sa fie luat in serios in toata Europa? Poftim??? Cu astfel de initiative?
    Sprijinul cuplat trebuia cuplat cu productia ( lapte in cazul vacilor de lapte si vitei in cazul vacilor de carne) , nu trebuia cuplat cu o hartie…
    Asa, maine o sa avem registrul de rasa pentru HolsteinFriza linia de carne 😛

Scrie un comentariu