• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE BUNĂ pentru fermierii români: BANII EUROPENI POT FI LUAȚI ȘI DIRECT DE LA BRUXELLES!

    Roxana Dobre -

    Birocația din România îi sufocă pe fermierii români. Nu de puține ori producătorii agricoli s-au plâns că funcționarii publici care se ocupă cu fondurile europene au interpretat după bunul plac legislația în vigoare astfel încât fermierii s-au lăsat păgubași și au renunțat la proiecte sau chiar subvenții.

    Europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE), membru al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul Europeran, le dă o veste bună agricultorilor care sunt interesați de fondurile europene!

    Eurodeputatul Daniel Buda a vizitat recent o exploatație de afini din Satu Mare

    Daniel Buda a vizitat recent o exploatație de afini din Satu Mare, a unor tineri fermieri din localitatea Vama. Aceștia cultivă o suprafață de 11 hectare de afini pentru care au accesat fonduri europene. Din păcate, spune eurodeputatul, tinerii nu au fost ocoliți de probleme, începând de la birocrația excesivă în elaborarea proiectului, continuând cu atitudinea superficială a unor funcționari din instituții cu privire la consilierea și ghidarea lor, perioada lungă de implementare a proiectului, lipsa forței de muncă sau chiar la dificultăți în privința intrării pe piața de desfacere.

    ”De ce în Polonia se poate și în România nu se poate?! Aceasta este întrebarea pe buzele tuturor fermierilor din România care accesează fonduri europene! În calitate de membru al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală dar şi de membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European, am fost preocupat încă de la începutul mandatului meu să încurajez accesarea de fonduri europene fie prin mecanismele naționale, fie direct de la Bruxelles deoarece numai așa se pot realiza în țara noastră investiții consistente în toate sectoarele importante. Este adevărat că superbirocratizarea, hățișul legislativ în procedurile de accesare a fondurilor europene, precum și schimbarea regulilor în timpul jocului sunt doar câteva cauze care au determinat ca România să nu fie performantă în acest domeniu, probleme care au fost subliniate și astăzi de către tinerii fermieri, însă sunt convins că printr-o comunicare mai intensă între stat și cetățean aceste probleme vor dispărea. Scopul meu, ca și membru al Parlamentului European este acela de a maximiza accesul românilor la informaţii legate de oportunităţile de atragere de fonduri europene în exerciţiul financiar de până în anul 2020 precum și post 2020”, a arătat Daniel Buda.

    Astfel, eurodeputatul a ținut să îi informeze pe fermieri cu privire la fondurile care pot fi accesate direct de la Bruxelles. Potrivit acestuia, în prezent, Uniunea Europeană gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene, ceea ce reprezintă 35 de miliarde de euro anual, sumele fiind distribuite sub formă de granturi şi contracte europene pe bază de competiţie europeană între aplicanţi din toate statele membre pe baza calităţii proiectelor primite.

    ”Fondurile europene au constituit și constituie gura de oxigen pentru România. Este foarte important ca cetățenii să fie încurajați și informați cu privire la mecanismele de absorbție pentru că fondurile europene sunt șansa agriculturii românești”, a conchis oficialul de la Bruxelles.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”