• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • VIDEO: APICULTORII – MITING LA BUCUREȘTI! Ce le-a promis MINISTRUL DAEA crescătorilor de albine!

  Roxana Dobre -

  Protest al apicultorilor în fața Ministerului Agriculturii. Zeci de crescători de albine au ieșit astăzi, joi – 22 februarie, pe o vreme câinoasă, de iarnă autentică, să tragă un semnal de alarmă față de problemele cu care se confruntă. Stuparii au avut o discuție cu ministrul agriculturii, Petre Daea, care, spun ei, le-a acceptat toate doleanțele pe care le-au prezentat!

  ”Înarmați” cu pancarte, fum pentru albine și clopote, stuparii au scandat în fața Ministerului Agriculturii față de nemulțumirile cu care se confruntă sectorul. Printre acestea, preşedintele Sindicatului Apicultorilor, Dănuţ Puişoru, a amintit un Cod de bune practici corect, Programe Naționale Tranzitorii pentru albine și stoparea importurilor masive de miere.

  Am fost la o masă rotundă cu conducerea Ministerului Agriculturii, împreună cu domnul ministru Petre Daea, unde s-a discutat toate problemele noastre actuale din sector. Am încercat din răsputeri ca Codul de bune practici dintre apicultori și fermieri să fie emis ca un ordin al ministrului agriculturii, Legea apiculturii să se aducă amendamente la ea. Am vorbit despre Programele Naționale Tranzitorii în apicultură și ministrul ne-a dat acordul că până în 2020 vor apărea dar până atunci să așteptăm. S-a vorbit foarte mult și despre Legea stupăritului pastoral pentru că nu avem unde să ne amplasăm stupii, drept pentru care a zis că în Codul de bune practici să apară și modul de amplasare al stupinelor în bazinele melifere. S-a discutat și despre etichetarea mierii și norme de etichetare iar ministrul a fost total de acord că acest lucru trebuie să se întâmple. Avem produse de bună calitate, produse care pleacă la export iar copiii noștri știți foarte bine ce mănâncă împreună cu părinții de aceea ne dorim ca aceste surogate să dispară din piață și să fie consumate produsele românești”, a arătat Dănuț Puișoru.

  Acesta a dat și o veste bună apicultorilor: în această toamnă o să apară și ”Programul mierea în școli” astfel încât ”copiii noștri să mănânce miere adevărată”. Mai mult, apicultorul le-a transmis stuparilor că pe data de 6 martie sunt invitați la discuții privind Codul de bune practici.

  ”Sperăm să apară un cod bun, nu trebuie să ne certăm cu fermierii. Trebuie să discutăm permanent și voi să faceți propuneri astfel încât să iasă o lege bună inclusiv cu sancțiunile pentru apicultori. Avem un gust amar pentru că nu au venit mai mulți apicultori dar sperăm ca data viitoare să fim mai mulți și să fim uniți”, a fost anunțul crescătorului de albine.

  Mihai Grama, unul dintre cei mai cunoscuți apicultori, a completat că o altă doleanță a stuparilor este legată se subvenționarea fermelor apicole dar și salvarea albinei românești. ”Să se subvenționeze fermele apicole de multiplicare într-un fel și cele de elită în alt fel. La fel fermele de producție și cele de reproducție. Deci trebuie clasificate fiecare. Dacă nu se întâmplă nimic data viitoare venim cu albinele în fața ministerului pentru că trebuie să ne apărăm drepturile. Trebuie să salvăm albina românească pentru că avem un patrimoniu pentru care înaintașii noștri au muncit enorm ca să obțină rezultate”, a punctat Grama de asemenea prezent la protest.

  Mesajul apicultorilor îl puteți urmări într-un video postat pe Facebook de către unul dintre participanții la miting:

  Publicată de Mandreco Marcel pe Joi, 22 februarie 2018


  Te-ar mai putea interesa

  Rețeta de miere duo cu care o familie de apicultori face senzație la târguri Apicultor: ”Mierea nu are piață în momentul de față, e blocată, nu se cumpără” Despăgubiri pentru apicultori și reglementarea pieței de miere – solicitare oficială la Bruxelles!

  Ultimele știri

  Sumă uriașă, arsă într-un incendiu. Banii erau ascunși în hambarul cu porumb AGROSHOW 2023 – Pe 12 iunie analizăm, direct în câmp, cele mai eficiente tehnologii la rapiță și cereale păioase! Semănatul porumbului în mai și iunie, o practică riscantă