Creșterea albinelorŞtiri agricole

VIDEO: APICULTORII – MITING LA BUCUREȘTI! Ce le-a promis MINISTRUL DAEA crescătorilor de albine!

Protest al apicultorilor în fața Ministerului Agriculturii. Zeci de crescători de albine au ieșit astăzi, joi – 22 februarie, pe o vreme câinoasă, de iarnă autentică, să tragă un semnal de alarmă față de problemele cu care se confruntă. Stuparii au avut o discuție cu ministrul agriculturii, Petre Daea, care, spun ei, le-a acceptat toate doleanțele pe care le-au prezentat!

”Înarmați” cu pancarte, fum pentru albine și clopote, stuparii au scandat în fața Ministerului Agriculturii față de nemulțumirile cu care se confruntă sectorul. Printre acestea, preşedintele Sindicatului Apicultorilor, Dănuţ Puişoru, a amintit un Cod de bune practici corect, Programe Naționale Tranzitorii pentru albine și stoparea importurilor masive de miere.

Am fost la o masă rotundă cu conducerea Ministerului Agriculturii, împreună cu domnul ministru Petre Daea, unde s-a discutat toate problemele noastre actuale din sector. Am încercat din răsputeri ca Codul de bune practici dintre apicultori și fermieri să fie emis ca un ordin al ministrului agriculturii, Legea apiculturii să se aducă amendamente la ea. Am vorbit despre Programele Naționale Tranzitorii în apicultură și ministrul ne-a dat acordul că până în 2020 vor apărea dar până atunci să așteptăm. S-a vorbit foarte mult și despre Legea stupăritului pastoral pentru că nu avem unde să ne amplasăm stupii, drept pentru care a zis că în Codul de bune practici să apară și modul de amplasare al stupinelor în bazinele melifere. S-a discutat și despre etichetarea mierii și norme de etichetare iar ministrul a fost total de acord că acest lucru trebuie să se întâmple. Avem produse de bună calitate, produse care pleacă la export iar copiii noștri știți foarte bine ce mănâncă împreună cu părinții de aceea ne dorim ca aceste surogate să dispară din piață și să fie consumate produsele românești”, a arătat Dănuț Puișoru.

Acesta a dat și o veste bună apicultorilor: în această toamnă o să apară și ”Programul mierea în școli” astfel încât ”copiii noștri să mănânce miere adevărată”. Mai mult, apicultorul le-a transmis stuparilor că pe data de 6 martie sunt invitați la discuții privind Codul de bune practici.

”Sperăm să apară un cod bun, nu trebuie să ne certăm cu fermierii. Trebuie să discutăm permanent și voi să faceți propuneri astfel încât să iasă o lege bună inclusiv cu sancțiunile pentru apicultori. Avem un gust amar pentru că nu au venit mai mulți apicultori dar sperăm ca data viitoare să fim mai mulți și să fim uniți”, a fost anunțul crescătorului de albine.

Mihai Grama, unul dintre cei mai cunoscuți apicultori, a completat că o altă doleanță a stuparilor este legată se subvenționarea fermelor apicole dar și salvarea albinei românești. ”Să se subvenționeze fermele apicole de multiplicare într-un fel și cele de elită în alt fel. La fel fermele de producție și cele de reproducție. Deci trebuie clasificate fiecare. Dacă nu se întâmplă nimic data viitoare venim cu albinele în fața ministerului pentru că trebuie să ne apărăm drepturile. Trebuie să salvăm albina românească pentru că avem un patrimoniu pentru care înaintașii noștri au muncit enorm ca să obțină rezultate”, a punctat Grama de asemenea prezent la protest.

Mesajul apicultorilor îl puteți urmări într-un video postat pe Facebook de către unul dintre participanții la miting:

Posted by Mandreco Marcel on 22 Februarie 2018


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Toti sunteti profesori dar sunteti pe spate ca si virusii.In anul 1980 cand au cadastrat autoritatile terenurile unde au fost masive melifere au dat un anumit numar de hectare,dar de atunci acestea au fost diminuate continu prin defrisare si prin faptul ca au cazut la pamant si nu a facut nimeni o campanie de reimpadurire , desi numarul stuparilor a crescut foarte mult si familile de albine sau inmultit enorm de mult .Va lipiti si voi pe unde puteti si atacati toate culturile.Eu am 10 famili de albine si am semanat pentru ele 3 hectare de trifoi rosu si acum infintez o cultura pe 5 hectare de facelia doar pentru ele.Sunt curios cati dintre voi a-ti infintat pentru ale voastre ceva culturi nu sa stati doar la ciupeala la culturile vecinilor CORECTILOR.Stati linistiti nu sunt terenurile mele ,le ofer proprietarilor de teren toata sucventia care am fost la APIA si am introdus cultura la sucventie plus le mai dau 10 saci de porumb boabe per hectar la proprietari desi sunt un amarat de incepator in apicultura nu un profesor ca voi CORECTILOR.Deci la lucru nu la intins mana.

    1. Bine punctat Mihaita. Am intalnit stupari care nu stiu ce este acel arbore – EVODIA HUPEHENSIS, Salcamul japonez. Felicitari apicultorilor suceveni care sunt preocupati de baza melifera- conveierul melifer. Albinarul doreste miere, albine sanatoase , dar implicare- nimic. Cei mai conservatori dintre toti fermierii sunt apicultorii- las ca pune el facelia, evodia, etc. si vin si eu la vanatoare de miere si albine! Nu v – ati pus niciodata fratilor intrebarea de ce in tara vecina un numar de 14000 de apicultori recolteaza cca 15000 tone miere , iar noi cei 40000 de apicultori la o suprafata de teritoriu mai mare de cca trei ori ,,strangem” cca 15000 – 20000 tone.

  2. PNA-ul a promovat afacerile furnizorilor de material biologic . Acum se vrea ca sa iasa apicultorii cu mic cu mare sa se promoveze subventionarea fermelor de elita, de multiplicare si reproductie ? Pentru viitor tot interesele celor care au profitat din plin cu PNA-ul le punem pe primul plan ? Asta nu este sindicatul care ii reprezinta pe apicultorii simplii este o adunatura a celor care vor sa-si promoveze afacerile lor din domeniul apicol.

  3. Foarte putini participanti… Au cerut autorizatie pentru 300 si au fost cca 20.Asta cred ca din cauza presedintelui Puisoru care este receptat de apicultori ca fiind un “galgaragiu”. Nu i-am vazut pe vicepresedintii SAR: Gavrila D.,Dobre Traian,Ciprian Ardeleanu, Iordache Petre, Budeanu Petre,Bratu Cristian….persoane cu sprijinul carora se mandrea d-l Puisoru dar care sunt contestati de marea majoritate a apicultorilor.Asa ca actiunea SAR este un mare FISSSSS!

Scrie un comentariu