• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GER ȘI VISCOL! Ce anunț a făcut ȘEFA ANM despre CUM VA EVOLUA VREMEA în zilele următoare!

    Roxana Dobre -

    Gerul, ninsorile și viscolul au pus stăpânire pe România chiar cu câteva zile înainte de a intra în prima lună de primăvară. În clipa de față sunt în vigoare cinci avertizări meteorologice iar specialiștii spun că temperaturile prognozate sunt cu peste 10-15 grade Celsius mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

    Minimele ating deja cote istorice pentru această lună, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, care spune că episodul de ger sever va dura o săptămână.

    „Temperaturile în următoarea săptămână vor fi deosebit de scăzute, chiar cu 10-15 grade mai mult decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din an. În mai mult de jumătate din țară va fi cod portocaliu, pentru că de la o zi la alta valorile minime se vor situa între -22, posibil chiar -23 de grade, iar în restul țării valori deosebit de scăzute”, a spus Elena Mateescu pentru www.antena3.ro.

    „Vorbim de un ger persistent care nu afectează doar România, ci întreaga Europă centrală de sud și sud-est. Este un episod sever. Va dura o săptămâna”, a precizat directorul ANM.

    Foto: www.agerpres.ro

    Cinci avertizări meteo în vigoare

    După cele două avertizări meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu, despre care Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris AICI, ANM a mai emis încă 3 alerte meteo.

    Prima avertizare meteo este de Cod Galben și a intrat în vigoare, astăzi, luni 26 februarie, ora 04.00 și expiră pe 27 februarie, ora 20.00. Fenomenele vizate sunt ninsorile însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, viscol.

    Din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea zonelor țării. În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate și local însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60…65 km/h, viscolind și spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.

    Județele afectate sunt: Vaslui, Vrancea, Galați, Prahova, Argeș, Vâlcea, Gorj și Caraș-Severin.

    Atenție! În cazul Codurilor Galbene, fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

    A doua avertizare meteo este de Cod Portocaliu și are interval de valabilitat între 26 februarie, orele 07.00 – 23.00

    Fenomene și zone vizate: ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman;

    Pe parcursul zilei de luni, 26 februarie, în județele Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman va ninge abundent și se va depune strat de zăpadă local de peste 30…40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

    A treia avertizare meteo de Cod Portocaliu este valabilă în intervalul 26 februarie, ora 10,00 – 27 februarie, ora 14.00

    Fenomene și zone vizate sunt intensificări susținute ale vântului, temporar ninsori puternic viscolite și vizibilitate scăzută în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.

    În intervalul menționat, în Municipiul București și în județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h și vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.

    De precizat că pentru avertizările meteor cu Cod Portocaliu, fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Ca urmare, speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, precum şi cele pomi-viticole se vor afla în starea de repaus biologic în toate zonele de cultură.

    Totodată, temperaturile minime din aer şi sol scăzute din intervalele cele mai reci, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10…-15°C), precum şi absenţa stratului protector de zăpadă sau a unui strat superficial (sub 10 cm), vor determina îngălbenirea şi uscarea frunzelor bazale, precum şi brunificarea vârfului acestora, îndeosebi în culturile înfiinţate tardiv.

    Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (25-100%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.

    Cultura de rapiţă îşi va continua înfrunzirea la nivelul întregii ţări, uniformitatea şi vigurozitatea fiind pe ansamblu medie şi slabă. Speciile pomi-viticole vor parcurge starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice acestei perioade (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura cu dificultate.

    Recomandări de specialitate

    Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii-fructiferi şi viţa de vie.

    Sursa: www.meteoromania.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale