Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

DECLARAȚIA ministrului PETRE DAEA pentru FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

Fermierii care nu au primit încă banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primesc informații noi chiar de la ministrul agriculturii, Petre Daea. Într-o conferință de presă susținută la sediul MADR, oficialul a vorbit despre acei producători care au fost la controlul prin teledetecție, majoritari în rândul agricultorilor care nu au primit încă subvențiile pe anul 2017.

”Sunt situații când dosarele fermierilor au anumite scăpări. Datorită modului de lucru cu care noi anul acesta am avut, prin interesul major, să introducem noi proceduri, să folosim teledetecția ca măsură de control în afara controlului clasic, sistemul mai dă și erori. Aceste erori sunt cântărite de fiecare în parte, pentru fiecare caz, iar conduita noastră este de a face tot ce trebuie, suplimentăm controlalele la fața locului pentru a vedea care este realitatea și fermierul să nu piardă banii”, a spus ministrul agriculturii referindu-se la acei fermieri care însă nu au încasat subvențiile pe anul trecut.

Petre Daea a subliniat că se preferă o întârziere decât ca beneficiarul să aibă de suferit din cauza unei situații neclare ce îi ia din bani.

Șeful de la MADR a subliniat că data până la care s-a propus achitarea sumelor restante este 31 martie. ”Este adevărat, mai sunt sume de acordat, dar obiectivul nostru este 31 martie. Până atunci și ceiolalți fermieri – și cei aflați într-o altă regulă de decontare a sumelor, care impune o anumită procedură ce nu se poate face înainte, evident, se derulează aceste operațiuni ca până la 31 martie absolut toți fermierii să primească sumele respective”, a mai declarat ministrul agriculturii care a arătat că numai aproximativ 11% dintre fermieri sunt în situația de a nu fi primit nici un leu din subvenție.

Petre Daea a remintit că anul trecut, pe 16 octombrie, s-a început plata avansului din subvențiile pe 2017, acordându-se în primă fază o tranșă de 70% din sumele pe suprafață. Mulțumită sprijinului, fermierii nu au mai fost nevoiți să apeleze la bănci pentru a susține cheltuielile pentru lucrările dificile din toamnă.

28 februarie 2017. Atunci, la data respectivă, fermierii au primit ca subvenție 1,363 miliarde de euro. În acest an, la aceeași zi, fermierul a primit 2,336 miliarde de euro. Cu un miliard mai mult. Este formidabil pentru țară. Este nota de respect pe care o dăm fermierilort și gradul de înțelegere de a ne aduce contribuția la bunul mers din domeniul agriculturii. Aceste sume fiind la fermieri, ei sunt ocoliți de grija creditului bancar, sunt ocoliți de poverile ce decurg din împrumuruile la bănci și au siguranța că pot executa la timp lucrările în câmp”, a arătat șeful de la Agricultură.

Vă reamintim că agricultorii care au fost la control prin teledetecție anul trecut încă mai așteaptă subvențiile. Producătorii spun că nu au primit nici avans și acum au fost lăsați la urmă cu banii.

Termenul legal pentru finalizarea plăților pe anul trecut este 30 iunie 2018, însă ministrul agriculturii a indicat în mai multe rânduri data de 30 martie pentru încheierea autorizărilor la plată în cazul fermierilor care nu au probleme cu cererea unică depusă la APIA.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Am fost la control prin teledetectie.A intrat suventia pe suprafata, cont la C.E.C. BANK Saveni Judetul Botosani.Este vorba de suma integrala, fara penalizari.

  2. Ba da sunt banii dar sunt pusi bine sa ia mai marii dobizile pana in iunie ce este greu de inteles oameni buni rabdati,rabdati si iar rabdati dar de ce spun ca sa dat 70 la suta ?pentru ca nu i adevarat

  3. Numai minciuni,,,cit dureaza domnule reinterpretarile din noiembrie si pina in martie nu ati reusit,,,ati spus ca in doua saptamini vin rezultatele si au trecut atitea luni,cit trebuie sa mai asteptam,,,,dati drumul la cei care nu au probleme pentru unu suferim toti,,,,nui corect

  4. Pai ce controale mosule in teren mai trebuie ! cand noi am avut si in teren si controale prin teledictie in toamna ! ca de obicei nu stiti ce sa mai mintiti !Mai bine recunoateti ca nu aveti banii necesari sa ne platiti si noua subventiile ! Eu am sunat de 3 saptamani la apia si era venit raportul de control ! E totul ok ! Si banii unde sunt ! Si la multa lume in aceiasi situatie nu au primit nici macar un anavans in judeul hunedoara!

    1. Asa este.Rapoartele de control sunt venite de circa o luna,stiu si eu sigur ca am vorbit la Apia local.In cazul meu nu este nici o problema cu raportul si cu situatia din teren, Asadar…..NU SUNT BANI !!!

  5. Au inceput platile in octombrie.in noiembrie am fost la interpretare,in decembrie au inceput sa plateasca transa a-11-a,in ianuarie se auzea ca la Botosani au inceput sa dea banii,apoi niste zvonuri pe la C.Severin,in februarie zvonuri prin judetul olt parca,asigurari de la nivel inalt de la Apia ca platile se vor face pana la 1 martie si acum vine OAIA si zice ca cel mai tarziu pana la 31 martie. Cu siguranta in jurul datei de 31 martie, va amana iarasi cu o anumita perioada si uite asa se va face 30 iunie 2018(adica la NOUA LUNI de la inceperea platilor).Pai daca nu au bani de unde sa DEA(ti-as da ma, da n-am) si daca n=am …nici macar nu pot sa recunosc asta.

Scrie un comentariu