• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLATA PE ÎNVERZIRE 2018: Noile condiţii care TREBUIE RESPECTATE pentru BANII DE LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Plata pe înverzire vine cu noi condiții de la APIA pentru anul 2018. Schimbările nu sunt foarte multe și vizează inclusiv noi culturi ce devin eligibile pentru zonele de interes ecologic (ZIE).

    Subvenția de 57,1745 euro pe hectar este de mare interes pentru fermierii români iar la nivel european discuțiile privind plata acestei scheme sunt aprinse. Este vorba despre Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu sau Înverzire cum este cunoscută de fermieri și pentru care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță schimbări în Campnia 2018.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune care sunt modificările aduse OUG nr. 3/2015 privind Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu:

    -S-a adăugat orezul la condițiile pentru pragurile maxime pentru diversificarea culturilor;
    -Alacul-Triticum Spelta, se consideră cultură distinctă de celelalte culturi care aparțin aceluiași gen;
    -Excepții de la obligația de diversificare a culturilor: s-au adăugat culturile de leguminoase și a fost eliminată condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maximum 30 ha;
    -Zonele cu Iarba elefantului – Miscanthus sunt considerate zone de interes ecologic;
    -S-a actualizat suprafaţa care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic: iazuri – suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic este de maxim 0,3 ha, față de suprafata maxima acceptată de 0,1 ha din campaniile anterioare și rigole – suprafața care urmează a fi calificată drept zonă de interes ecologic se calculează până la o lățime maximă de 10 metri, față de lățimea maxima acceptată de 6 metri din campaniile anterioare.

    Începând cu această campanie elementele de peisaj, zonele tampon şi marginile de câmp sunt considerate suprafeţe sau elemente adiacente atunci când sunt adiacente unei zone de interes ecologic direct adiacente terenului arabil al exploatației.

    În cazul în care aceeaşi suprafaţă este determinată pentru mai multe practici agricole benefice pentru climă şi mediu, suprafaţa respectivă este luată în considerare separat pentru fiecare dintre aceste practici în vederea calculării plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu.

    Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, se acordă fermierilor care aplică practicile agricole benefice pentru climă şi mediu în funcţie de specificul exploataţiei şi/sau de structura culturilor.

    Atenție! Fermierii care practică sistemul de agricultură ecologică şi deţin un document justificativ emis de un organism de inspecţie şi certificare aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, potrivit prevederilor art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) 834/2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91, beneficiază implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu pentru suprafeţele în conversie sau certificate ale exploataţiei, utilizate pentru producţia ecologică.

    Fermierii care au întreaga exploataţie ocupată cu culturi permanente beneficiază implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu.

    Fermierii ale căror exploataţii se află integral sau parţial în zone care fac obiectul Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei salbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, au dreptul la plata pentru înverzire, cu condiţia să aplice practicile menţionate în prezentul capitol, în măsura în care practicile respective sunt compatibile, în exploataţia în cauză, cu obiectivele actelor normative menţionate.

    În vederea finanțării plății pentru înverzire se utilizează 30% din plafonul național anual iar cuantumul plății pentru înverzire pe hectarul eligibil se calculează anual prin împărțirea plafonului stabilit potrivit prevederilor de mai sus la numărul total de hectare eligibile. De asemenea, acesta este stabilit anual prin hotărâre a guvernului.

    Citiți și:

    Înverzirea, plata ce i-a încurcat pe fermieri! Cine se încadrează pentru a încasa subvenția! 


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie