DISCUȚII-CHEIE LA BRUXELLES. Alina Crețu, APPR: ”Ni s-a dat INDIRECT o soluție pentru SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI”
agrointeligenta.ro -Discuții importante au loc astăzi la Bruxelles. Tema o reprezintă subvențiile agricole și mai ales noile reguli pe care fermierii vor trebui să le respecte pentru a încasa sprijinul de la UE. Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România, se află la întâlnirea Grupului de Dialog Civil pentru Plăți Directe și Înverzire, la Bruxelles, și spune că subiectul cel mai delicat îl reprezintă cuantumurile viitoarelor subvenții, dacă ele vor fi plafonate, precum și cum vor evolua bugetele pentru fiecare stat membru.
Participarea organizației de fermieri APPR are loc alături de partenerii Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM) și COPA-COGECA, ne-a precizat Alina Crețu.
În cadrul ședinței de lucru, o declarație-cheie a fost făcută de către Pierre Bascou din partea DG AGRI care a precizat că în această perioadă se discută scenarii bugetare și că pe masa negocierilor se află inclusiv impactul pe care l-ar putea avea plafonarea sprijinului sau a plăților redistributive.
Directorul executiv al APPR, Alina Crețu a reușit să aibă și o discuție particulară cu Pierre Bascou, o discuție în care oficialul a oferit, indirect, o posibilă soluție pentru ca România să nu fie afectată de eventualele tăieri bugetare sau plafonări drastice ce s-a putea instaura în noua Politică Agricolă Comună. Se pare că tocmai numărul mare de cetățeni care sunt implicați în agricultură și faptul că acest sector este un mare angajator în țara noastră ar putea reprezenta cheia pentru ca subvențiile fermierilor noștri să aibă o evoluție pozitivă.
”Așa cum domnul Bascou a precizat și în cadrul ședinței, nu s-a luat încă nici o decizie, deci este important ca implicarea României să fie puternică la fiecare nivel – pornind de la cel guvernamental și continuând cu cel al organizațiilor de fermieri. Este important că astăzi am putut fi aici alături de CEPM și COPA-COGECA pentru că agricultorii pe care îi reprezentăm se confruntă cu probleme specifice în raport cu ceilalți fermieri. Astfel, deși toate statele au o problemă cu forța de muncă, la noi această situație este alarmantă. În plus, la noi gradul de mecanizare este încă mic în raport cu vestul Europei, așa că fermele reprezintă un angajator principal în mediul rural. Aceasta ar putea fi și soluția, cheia pe care o putem folosi pentru a ne asigura că o eventuală plafonare – care ni s-a dat de înțeles că va exista, să nu afecteze atât de mult gradul de subvenționare din prezent. Poate chiar să fim avantajați de noile direcții. Pentru că la noi o fermă mare are și un număr mare de angajați. Iar o scădere a subvențiilor pentru aceste exploatații ar putea crea un dezechilibru ulterior la nivelul numărului de angajați, acest număr s-ar reduce”, a declarat Alina Crețu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Directorul executiv al APPR a subliniat că România se poate baza pe măsuri compensatorii care să ia în calcul forța de muncă, numărul angajaților implicați în activitatea lucrativă din mediul rural. ”Domnul Bascou a fost rezervat în a da răspunsuri concrete despre plafonare, dar se așteaptă scenarii și se lucrează cu reprezentanții statelor membre pe acest subiect”, a mai precizat Alina Crețu.
O parte importantă a discuțiilor de astăzi de la Bruxelles a vizat, cum s-a și anunțat, schema de înverzire. Mai exact condițiile pe care fermierii le au de respectat. Aici, din nou, reprezentarea fermierilor la masa discuțiilor a fost decisivă pentru că agricultorii sunt deja supuși unor limitări care, de când au fost introduse, nu au avut un efect vizibil la nivelul UE. Motiv pentru care s-a și făcut un audit, o evaluare a situației pentru a se vedea impactul, dar și eventualele modificări ce se pot introduce. ”Fermierii români au de respectat reguli stricte, la fel sau poate mai stricte decât agricultorii din alte state. Este nevoie de o regândire, credem noi, nu de o impunere de noi restricții”, ne-a spus Alina Crețu despre poziția APPR pe acest subiect.
La discuțiile de la Bruxelles de astăzi, fermierii români sunt reprezentanți atât de Asociația Producătorilor de Porumb din România, cât și de către Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), organizație membră ELO (European Landowners Organization – Organizația Proprietarilor Europeni de Pământ). LAPAR a anunțat printr-un comunicat de presă participarea președintelui Laurențiu Baciu la Bruxelles, programul discuțiilor și o viitoare informare ce va fi transmisă despre discuții.