Piaţa terenurilorŞtiri agricole

ZF: PUTERNIC ȘEIC din Abu Dhabi, aproape de a prelua INSULA MARE A BRĂILEI!

VEZI GALERIA | 4 POZE

Cea mai importantă tranzacție din agricultura românească din 1989 încoace! Potrivit jurnaliștilor de la Ziarul Financiar, o companie aparținând unuia dintre cei mai importanți șeici ai lumii a pus pe masă o ofertă pentru a prelua societatea Agricost cu toate terenurile din Insula Mare a Brăilei.

Printr-un contract de concesiune, Agricost are în exploatare cea mai mare fermă vegetală compactă din România, dar și din Uniunea Europeană, cu peste 56.000 de hectare.

Compania românească deţinută de antreprenorul Constantin Duluţe este aproape să fie cum­pă­rată de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, un gigant cu afaceri de 1 mld. dolari anual, potrivit sur­selor din piaţă. Tranzacţia se va ridica la pes­te 200 milioane de euro, conform datelor ZF.

Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, ce face parte din holdingul Al Ain, fondat de Al­te­ţa Sa Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură – cul­tivarea cerealelor, producţia şi tradingul aces­tora, având două divizii – de hrană pentru ani­male şi pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

Citiți și:

ARENDA plătită pentru INSULA MARE A BRĂILEI: 606 kilograme de grâu pe HECTARUL ARABIL

Mirsanu.ro: INSULA MARE A BRĂILEI, foarte aproape de a fi preluată de UN FOND DIN EMIRATE. Urmează Intercereal a lui IOAN NICULAE?

EXCLUSIV: LUCIAN BUZDUGAN, PRIMUL ROMÂN care DĂ NUMELE unui SUPER-UTILAJ AGRICOL!

ZIUA CÂMPULUI cu 1.200 de participanți în INSULA MARE A BRĂILEI!

TOPUL FERMELOR care au încasat CELE MAI MARI SUBVENȚII APIA!

 

31 comentarii

 1. Stimata Redactie , va rog sa faceti un sondaj pe acest site cu urmatoarea intrebare : sunteti de acord sa se faca licitatie pentru concesionarea unor suprafete de maxim 1000 ha din Insula Mare a Brailei sau alte terenuri de la ADS pe o perioada de maxim 20 ani ? La aceste licitatii pot participa numai fermieri de origine romana pana la a 2 generatie , care pot face dovada ca au utilaje si bonitate financiare pentru a cultiva aceste terenuri . Licitatia sa fie “in plic” cu desfacerea acestora in fata licitantilor si a unei comisii de specialitate care poate aviza pe loc daca oferta este valabila sau nu , fara posibilitate de contestare ulterior . Plata redeventelor catre stat sa fie facuta pe cel putin 2 ani in avans . La o intarziere de 120 zile , contractul devine nul fara drept de contestatie .
  Asta este parerea mea , reguli stricte dar facute in asa fel incat sa beneficieze cat mai multi romani , nu doar “smecherii” .

 2. Pentru pamantul tarii s-a murit ,s-a rasculat,s-a luptat secole,acum ce facem il dati pentru catva banuti?!Chiar nu puteti iesi din mentalitatea asta de sclavi,de vasali?!

 3. Drepturile izvorate dintr-un contract de concesiune nu pot fi cesionate, din cate cunosc, decat cu acordul concedentului , in cazul nostru Agentia Domeniilor Statului.In aceasta situatie nu stiu ce se tranzactioneaza, omul de afaceri roman neputand sa dispuna de domeniul public al statului. Problema este mult mai grava de atat, in sensul ca terenurile ce ar trebui sa faca obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, persoanelor indreptatite, conform legilor fondului funciar, se concesioneaza pe te miri ce si mai nimic si te trezesti ca nici nu vor sa-l puna la dispozitie spre a fi pus in posesie.

  1. Nu se cesionează nimic, se schimba acționariatul firmei absolut legal si in loc de patron Dulute o sa fie patron “al arab hasan as hali salam d-nam”. Contractul rămâne valabil intre aceiași firma si stat. Desigur ca e de discuta despre moralitate, valoare redevență, impozite, etc dar dacă avem vicepremier pe sevil saideh ce mai contează un arab patron pe pământul României. Nu-i asa dragneo?

 4. Cei mai mari fermieri au fost si vor ramane cei mai mari tepari ai statului. Vezi cazul de la Vaslui cu Comcereal sau de la Neamt cu 3 Brazi unde a statul a ramas cel mai mare pierdant . Statul in loc sa isi incaseze datoriile de asemenea firme, el le sterge datoriile deci din banii contribuabililor. Dati-i tare lasati ca prostii platesc.

 5. Contrasemneaza si .ministrul agriculturii din România PETRE DAEA, aceasta tranzacție????
  “NU NE VINDEM TARA, NU NE VINDEM TARA, I DAU DEGEABA ALEȘII NOȘTRI!!!!!”

 6. Foarte bine punctat. Dacă statul vinde un teren nu înseamnă că ne vindem țara. Venirea străinilor a fost un lucru benefic atât în agricultură în economie și pe piața forței de muncă. Cât valora un ha de teren înainte de venirea străinilor și cât valorează acum? Cât câștigau românii înainte de venirea străinilor și cât câștigă acum cei care lucrează în multinaționale sau la patroni străini.

 7. lasa dle sa vina investitori straini cu capital sa creeze concurenta locuri de munca sa aduca plus valoare economiei . sa vina cati mai multi investitori straini. terenurile nu sunt fabrici sa le vanda la fier vechi si sa ramana mii de oameni fara locuri de munca. tara are nevoie de capital strain cat mai mult. nu dau nume de fermieri romani care au pagubit statul cu miliarde de euro prin evaziune fiscala si neplata redeventelor sau aimpozitelor . dupa ce stabileau redevente de tot rasul nici pe alea nu le onorau . declarau faliment intrau in insolventa dups ce au castigat miliarde de euro . agricultura performanta se face pe suprafete mari cu utilaje di tehnologii de ultima performanta. cu tractoare si utilaje depasite moral sau cu seminte din patul roase de soareci nu vom fi performanti niciodata. strainii vin cu alta viziune asupra agriculturii si vor face din tara noastra un adevarat granar al mapamondului.

 8. Nu se vinde țara ci o explotarea, adica vor ramane plătind o arenda proprietarul, statul. Plus impozite, cu sute de posturi noi si multe alte beneficii.

 9. Somnul națiunii din 1990 încoace a născut acești monștri cu chip de om! Au avut timp 27 de ani să desființeze România și să-i împileze pe români! Și nu se vor opri, pentru că nimic nu-i mai poate opri! Nici puterea poporului, nici o altă putere. Poate doar cea Divină…

  1. cand o venii seicul si o sa dea cu geamantane de bani in guvern sa vedeti cum se fac toti din guvern ca nu au vazut nimic… ASTIA NE VAND TOATA ROMANIA. ATENTIE!

 10. Ne vindem tara, nici o tara din lume nu isi vinde terenul ca si romania; vai de noi, rusine parlamentarilot care au facut legile.
  Nici nu sunt sigur daca ne mai putem numi tara.

 11. Baieti saraci , vorbiti ca…. V-a dat ceva Culita Tarata? Macar impozite? Careva? Nu intelegeti ca se intocuieste “X” cu “Y”? Nu conteaza cum se cheama…daca e rus sau daca e arab sau daca e chinez.. Daca era a mea si dadeam la tigani, romanu’ zicea da cum sa o dai la tigani?!? Iportant ar fi sa se castige un banut sub forma ori de taxa ori prin investitiile celui care isi doreste aceasta afaracere..in speta Arabu.. Auzi la ei…sa fie a statului roman..NU E PRACTIC A STATULUI ROMAN!!!! E A VREUNUI SMECHER GEN BECALII CARE NU E ARISTROCRATUL CE TINE CU ROMANIA!!

 12. Sunt oare vreun comunist in gandire, daca nutresc opinia ca resursele naturale, deci inclusiv terenurile agricole, trebuie sa se afle in exploatarea si administrarea strict a Statului Roman? Chiar nu sunt o resursa economica profitabila economic?

 13. Misteriosul Constantin Duluţe a încasat în 2015 circa 70 de milioane de euro pe firma Agricost Iaşi. Firma a produs doar în Insula Mare a Brăilei circa 300.000 de tone de cereale în 2015 dar a înregistrat un profit de “doar” 8.000.000 euro. Spunem “doar” pentru că în 2014 aceeaşi firmă obţinuse un profit de 12,7 milioane de euro. “Anul 2015 nu a fost un an prea bun pentru fermierii români. Mulţi au probleme financiare din cauza preţurilor reduse. Anul trecut preţul la cereale a fost mic, iar acest lucru s-a suprapus peste un an agricol slab. Costurile de producţie au fost, în medie, cu 15% mai mari comparativ cu 2014, dar preţurile (de vânzare n.red) au fost mai mici”, a explicat Duluţe pentru economica.net.

  1. Chiar crezi ca statul roman este in continuare comunist. Crezi că e capabil se exploteze ceva? Nu vezi ca proprietarul ramane statul si asta nu e in stare sa administreze nici sanatate, drumuri samd?

 14. Doresc sa iau in arenda de la ADS 1000 ha in IMB . Platesc arenda dublu sau triplu fata de cat plateste Dulute acum . Plata pe 3 ani in avans . Ca mine , vor mai veni alte zeci de fermieri . Sa se repartizeze minim 100 ha , maxim 1000 ha pe cap de fermier care doreste sa lucreze in IMB si care poate face dovada ca are .utilajele necesare si capitalul de lucru . Vom face o asociatie si vom gestiona si sistemul de irigatii/desecare . Statul poate castiga triplu din aceasta toamna , banii inainte ca la masaj …. cu finalizare .

  1. Minunat gândit, Caraghiale. Ba chiar SUBLIM ! – M-aş alătura şi eu cu mare plăcere la 100 – 200 Ha ! Să fie loc ptr cât mai mulţi românaşi.

 15. Insula Mare a Brăilei a ajuns la Culiță Tărâță inițial și apoi la Duluțe (nașul lui) prin binecuvântarea PSD-ului, nenea Iliescu, Adrian Năstase și toți baștanii… Nu degeaba Culiță Tărâță a fost baron PSD de Neamț (vezi 3Brazi și marile afaceri funciare, redevențe neachitate, redevențe de câcat, etc.)

 16. Cum o fi ajuns acest Duluțe, ca și o serie de alți “antreprenori”, stăpân absolut pe averea statului, numai SRI știe. Dar tace, ca și DNA-ul Codruței în alte asemenea “afaceri”. Aaaaa, cred că știu foarte bine și ambasadorii partenerilor strategici.

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!