• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se aplică tratamentul cu Mospilan la pomii fructiferi

    agrointeligenta.ro -

    E vremea tratamentelor de primăvară în livadă. Specialiștii recomandă ca în această perioadă să fie efectuată stropirea pomilor fructiferi. Scopul este de a se combatere dăunătorii înainte de intrarea puternică în vegetație și înainte ca aceștia să se dezvolte și să cauzeze pierderi la producția de fructe.

    Unul dintre produsele preferate de mulți pomicultori pentru eficiența sa crescută, un produs recomandat și de către specialiști este insecticidul MOSPILAN 20 SG de la Summit Agro.

    Printre dăunătorii care produc pagube importante în pomicultură se numără și păduchele din San José, afidele și păianjenul roșu. Aceste specii sunt găzduite pe pom, de-a lungul întregului an, sub diverse forme de dezvoltare (ou, larvă, adult).

    Metodele și produsele pentru combaterea lor trebuie alese în funcție de momentul când se aplică tratamentul. Păduchii din San Jose iernează sub formă de larve sub carapace (scut), care stau fixate pe rânduri sau tulpină, în timp ce acarienii și afidele iernează ca ou sau adult, în funcție de specie.

    Printre tratamentele importante aplicate în programul de combatere a dăunătorilor este și cel de la ieșirea din iarnă sau primăvara timpuriu. Acest tratament se poate face cu uleiuri simple sau cu produse cu acțiune complexă și cu spectru mai larg de combatere. Uleiurile utilizate pot fi de natură minerală, cum ar fi cel din petrol sau de natură vegetală, precum cel de rapiță sau soia.

    Uleiurile trebuie să fie metilate pentru a fi miscibile cu apa. Singure se pot utiliza în concentrație de la 1% până la 5%, iar efectul asupra dăunătorilor este cel de asfixiere a ouălor sau imobilizarea formelor mobile.

    Deși în trecut uleiul mineral, cunoscut și ca ulei parafinic, se utiliza în pomicultura din România pe scară largă, după adererea la UE și alinierea la legislația europeană, producătorii nu au mai putut să își susțină omologările și și-au încetat producția (cei mai mulți chiar au dispărut ca fabrici). De asemenea, unele produse organofosforice simple sau combinate cu ulei au dispărut, întrucât substanțele active respective au fost interzise în UE. Locul lor a fost luat de insecticidele neonicotinoide, care s-au dovedit cel puțin la fel de eficace și mai prietenoase cu mediul.

    Compania Summit Agro se numără printre furnizorii cu tradiție de produse pentru tratamente de iarnă, oferind de-a lungul timpului combinații pe bază de buprofezin, piriproxifen iar mai nou acetamiprid.

    O rețetă de succes pentru tratamentul de primăvară este MOSPILAN 20 SG + Toil, o combinație dintre o substanță activă neonicotinoida cu acțiune sistemică și un ulei de rapiță metilat, cu o capacitate ridicată de dispersie și penetrare. Această rețetă asigură efect pe termen lung, este selectivă pentru fauna utilă și poate fi aplicată imediat ce temperatura mediului exterior este mai mare de 4 grade Celsius.

    Caracteristicile MOSPILAN 20 SG + Toil

    • Acţiune complexă asupra dăunătorilor
    Efectul asupra dăunătorilor este de otrăvire prin ingestie sau penetrare în corpul insectei; de acoperire uniformă a ouălor și larvelor și distrugerea acestora prin otrăvire sau asfixiere; de imobilizare a formelor larvare. Întrucât scutul protector al larvelor păduchelui din San Jose este din ceară, insecticidele simple nu îl pot penetra și nu au capacitatea de a omorî insecta.

    • Protecție de lungă durată
    Prin distrugerea formelor hibernante se înlătură atacul și daunele produse pomului la începutul vegetației. Astfel se crează economii în programul de tratamente cu insecticide, prin eliminarea unor tratamente ulterioare, ce ar trebui făcute dacă nu s-ar combate insectele hibernante prin tratamentul cu MOSPILAN 20 SG + Toil.

    • Selectivitate înaltă asupra faunei utile
    Rețeta MOSPILAN 20 SG + Toil este prietenoasă cu mediul. Prin tratamentele convenționale, în special cu produse organofosforice, odată cu dăunătorii sunt afectate și insectele folositoare. Crearea încă de la începutul perioadei de vegetație, a unui dezechlibru în ecosistem prin înlăturarea prădătorilor și paraziților naturali, poate avea ca rezultat înmulțirea rapidă a insectelor nedorite și implicit îndesirea tratamentelor de combatere a lor.

    • Nefitotoxic pentru pomi
    Se știe că uleiul parafinic este fitotoxic și nu se poate folosi după pornirea pomilor în vegetație, pe când această rețetă nu manifestă fitotoxicitate asupra pomilor, indiferent de specie și moment de aplicare. Chiar dacă din cauze naturale sau tehnice tratamentul nu s-a putut face prevegetativ, se poate face și după apariția și formarea organelor verzi.

    Recomandări de utilizare a produsului MOSPILAN 20 SG  + Toil

    • Tratamentul cu MOSPILAN 20 SG + Toil se aplică la sfârşitul repausului vegetativ – începutul dezmuguritului, corespunzator fazelor fenologice de “urechiuşe de şoarece” la măr şi de “buton verde” la prun. Temperatura aerului trebuie să fie mai mare de +4 grade Celsius. Cantitatea de soluţie folosită la hectar va fi între 1000 – 1500 L, în funcţie de talia pomilor.

    • Doza de utilizare este de 0,450 kg/ha MOSPILAN 20 SG + 0,5% Toil. Pentru grădini, unde tratamentul se face cu pompe mici de spate, într-o cantitate de 10 litri apă se vor adăuga 4,5g MOSPILAN 20 SG și 50 ml Toil.

    • Amestecul se poate face direct în rezervorul pompei de stropit. Se pune până la jumătate apă, se adăugă cantitatea de Toil, apoi se adaugă MOSPILAN 20 SG și se completează rezervorul cu apă, până la umplere.

    • Se va urmări o acoperire cât mai uniformă a ramurilor şi tulpinii, fără a produce şiroiri.

    Prezentarea insecticidului MOSPILAN 20 SG

    Face parte din grupa insecticidelor cloronicotilice, cunoscută și ca grupa neonicotinoidelor.

    Prezintă acțiune de combatere rapidă asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a insectelor (ou-larvă-adult). Acest efect se manifestă prin contact și ingestie, afectând sistemul nervos al insectei.

    Substanța activă, acetamiprid, se combină cu receptorul acetilcolinei din membrana postsinaptică împiedicând astfel transmiterea normală a impulsurilor nervoase.

    MOSPILAN 20 SG este un insecticid sistemic

    Imediat după aplicare, produsul este preluat prin frunze sau alte organe verzi ale plantelor tratate și transportat acropetal de sevă, prin xilem în toată masa vegetativă. Astfel insecticidul se va găsi inclusiv în zonele neatinse de soluție sau în creșterile noi ale plantelor din următoarele zile. Poate fi absorbit foarte ușor și prin rădăcini.

    MOSPILAN 20 SG este și translaminar

    După aplicare este translocat rapid de pe fața superioară a frunzei pe fața inferioară, opusă aplicării.

    Efectul MOSPILAN 20 SG nu este afectat de temperatură

    Nu este afectat de temperaturile ridicate din timpul aplicării. Pătrunde rapid în plante, iar acțiunea sa durează 2-3 săptămâni de la aplicare.

    Produsul este prietenos cu entomofauna utilă la dozele omologate și momentul aplicării, având astfel un interval foarte flexibil al aplicărilor.

    Prezentarea uleiului adjuvant TOIL

    Este un ulei vegetal natural obținut din rapiță. Conține 95% ulei de rapiță metilat + emulgator vegetal.

    Prezintă o serie de avantaje, precum:
    – îmbunătățește dispersia picăturilor, rezultând o acoperire mai bună a suprafețelor stropite;
    – mărește aderența soluției pe suprafața frunzelor și reduce efectul de spălare prin precipitații;
    – permite o penetrare mai bună, față de uleiurile minerale;
    – nu este fitotoxic;
    – este nepoluant pentru mediu și biodegradabil.

    Se recomandă a se utiliza cu produse fitosanitare omologate în România, în conformitate cu omologările acestora. Doza de utilizare este de 0,5% din volumul soluției de stropit. Dacă se utilizează la tratamente cu volum redus de soluție, doza de Toil trebuie să fie de 0,75-1,5 L/ha. Se recomandă în special la culturile cu frunze cerate, acoperite cu pruină, pentru a îmbunătăți aderența și penetrarea soluției.

    Toil se poate aplica în combinație cu fungicide și insecticide sistemice și de contact.

    Pentru mai multe detalii vă rugăm să vizitați www.sumi-agro.ro.

    Sfaturi pentru aplicarea tratamentului la pomii fructiferi sunt oferite de dr. ing. Anastase Iorgu.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Un tânăr fermier și președinte de cooperativă a pierdut lupta cu o boală nemiloasă la numai 32 de ani! Prognoza meteo pentru ianuarie. Vremea în prima lună din 2025 Super spor de producție în ferma lui Ioan Misăilă după aplicarea Super U, de la Biochem