Cea mai populară APLICAȚIE PENTRU FERME: Mii de fermieri români O AU DEJA INSTALATĂ PE TELEFON!
Andreea Elefterie -Cea mai populară aplicație din agricultura românească – cu mii de descărcări de pe telefoanele și tabletele fermierilor care se bazează pe acest soft pentru a găsi soluții la o serie de probleme cu care se confruntă la culturile agricole. Este vorba despre Bayer Agro Solution, softul care ajută agricultorii cu informații menite să le ușureze evaluarea culturilor, dar și să găsească cel mai potrivit tratament agricol.
”Bayer Agro Solution este practic prima inițiativă, primul pas pe care l-am făcut în agricultura digitală în Bayer România. (…) Avem deja aproape 4.300 de utilizatori, cu mult peste așteptările noastre, trebuie să recunosc. Asta arată în primul rând un grad foarte mare de deschidere și de dorință de noutate și de informație din partea dumneavoastră, a fermierilor. Mulțumim tuturor celor care și-au instalat aplicația mobilă. Avem peste 6.868 de dispozitive, aproximativ 1.600 instalate din ianuarie până în prezent. Cifrele cresc în continuare. Ne-am dat seama că beneficiile pe care aplicația le aduce sunt foarte mari”, a declarat Sorin Daraban, Marketing Manager Bayer la cel mai recent eveniment al companiei, un eveniment dedicat combaterii buruienilor graminee la cerealele păioase.
Aplicația Bayer Agro Solution se poate descărca gratuit (atât pe dispozitive cu sistem iOs, cât și pentru cele cu sistem Android) și ușurează munca fermierilor, fiind disponibilă oriunde și oricând din momentul instalării, inclusiv când nu aveți semnal GSM. Softul oferă instant soluții Bayer, astfel că, pe baza informațiilor furnizate de aplicație, agricultorii pot stabili ce produse sunt potrivite pentru culturile lor.
„Ne-am uitat să vedem la ce o folosesc oamenii. De ce? Pentru că asta ne ajută foarte mult să ne debităm serviciile pe care le vom lansa și cu nevoile din câmp. Cele mai căutate sunt produsele, apoi bolile, buruienile etc. Toate astea vor aduce un input în ceea ce pregătisem noi deja ca și plan pentru această aplicație mobilă. Cea mai căutată cultură sunt cerealele păioase. De ce aplicația Bayer Agro Solution și ce aduce ea în plus pentru dumneavoastră? Tot know-how buyer îl găsiți practic în telefonul mobil în buzunar. Odată instalată, aplicația asta mobilă rămâne cu dumneavoastră oriunde v-ați afla, indiferent că aveți sau nu semnal GSM. Este disponibilă 24/24, 7/7, odată instalată, rămâne cu voi permanent. Aplicația este circulară și completă, de oriunde intru în aplicația mobilă, mă duce la soluția Bayer. Nu în ultimul rând, vă ajută să poziționați corect produsele de protecție a plantelor, pentru că este foarte critic momentul aplicării. Ce să aleg ca să îmi protejez mai bine și mai eficient cultura? Vom aduce noi funcționalități ale aplicației mobile conform planului de dezvoltare”, a subliniat Sorin Daraban.
Cartarea agrochimică – din 2016. Urmează asigurarea culturilor
Pe lângă aplicația Bayer Agro Solution, compania a lansat în urmă cu doi ani și un pachet de servicii ce include cartare agrochimică, o analiză complexă a culturilor agricole și horticole, dar și o analiză a apei, urmând să fie lansat și un set de servicii de asigurare agricolă, toate acestea fiind disponibile prin programul Bayer Fidelis.
„În 2016 am lansat un concept de servicii. Ne-am dat seama că eficiența în fermă nu înseamnă numai semințe și produse de protecție a plantelor și mașinării agricole. Înseamnă mult mai mult decât atât. Am lansat servicii de cartare agrochimică, avem o paletă foarte vastă și complexă de servicii de analiză de bază, nivel mediu și nivel premium, culturi de câmp și culturi horticole. Mai avem un serviciu de analiză de apă cu 19 parametri și pregătim, suntem pe ultima sută de metri să aducem servicii de asigurare agricolă cu asiguratori agreați. Deci veți avea inclusiv acest serviciu disponibil prin programul de fidelizare Bayer Fidelis”, a explicat Sorin Daraban.
Identificarea buruienilor după poze făcute în câmp
Bayer continuă seria de inovații în agricultură prin lansarea a două sisteme de agricultură digitală ce cuprind aplicații mobile care vor ajuta la identificarea problemelor din cultură precum boli, buruieni sau diferite atacuri ale dăunătorilor, asigurând astfel un control mai bun asupra tratamentelor necesare. Două dintre aceste aplicații sunt deja în testare în România și se așteaptă a fi lansate până la sfârșitul anului.
„La Agritehnica, la Hanovra, Bayer a lansat două sisteme sub conceptul de Digital Farming. Primul se numește Field Manager și al doilea se numește Xarvio Scouting. Acestea practic sunt niște aplicații mobile, sunt un grup de aplicații mobile integrate, care au rolul de a aduce un plus valoare în fermă în identificarea bolilor, buruienilor, utilizarea la nivel foliar, atacul la nivel foliar și nu în ultimul rând aplicarea de fungicide și erbicide mai eficient și la momentul potrivit în câmp. În România astăzi, dintre aceste aplicații mobile, testăm această aplicație care se numește Weedscout, un identificator de buruieni. Practic, se va face o fotografie în câmp și cu ajutorul aplicației mobile veți putea să identificați buruienile de la cele mai tinere stadii de dezvoltare până la stadiul de maturitate, printr-o simplă fotografie. Primele 5 aplicații mobile: identificatorul de buruieni, de insecte, un determinator de boli tot pe bază de fotografii, o aplicație mobilă pentru estimarea consumului de nutrienți și acest grad de atac la nivel foliar au fost deja lansate la Hanovra, la AgriTehnica și două sunt în testare în România. Sperăm până la sfârșitul anului 2018 să le lansăm”, a spus reprezentantul Bayer.
Viitorul, în teste: Tratamente diferențiate pentru fiecare plantă
În finalul prezentării, Sorin Daraban a ținut să sublinieze faptul că agricultura digitală va fi a treia revoluție în sectorul agricol – după revoluția produselor de protecție a plantelor și hibrizi. Bayer are planuri mari pentru viitor, colaborând cu Bosch și mari producători de utilaje agricole și investind în același timp în cercetare și dezvoltare.
„Agricultura digitală, practic, începe să facă primii pași. Îndrăznesc să spun, dacă nu sună prea pretențios, că astăzi ne regăsim practic la o răscruce de drumuri în agricultură. Mulți dintre dumneavoastră care sunteți mai vechi în agricultură ați trăit revoluția sulfonilureicelor, revoluția hibrizilor, apariția geneticii. Asta va fi a treia revoluție, care practic va muta agricultura pe un alt nivel. La nivel global, Bayer lucrează împreună cu Bosch și principalii jucători la capitolul de mașinării agricole la niște tehnologii de agricultură digitală foarte avansate, care își propun să trateze și să aplice diferențiat fiecare plantă. Nu suntem departe, testările în câmp se fac. Primele care vor veni vor fi hărțile NDVI cu indicii foliari, monitorizarea culturilor din drone și peste câțiva ani de zile sunt convins că la poarta fermelor bate inclusiv aceste tehnologii. Bayer este pregătit, investim în continuare în cercetare și dezvoltare și nădăjduiesc ca în curând tehnologia asta practic să ne ajute să construim acest viitor al agriculturii, împreună cu dumneavoastră, fermierii României, care faceți practic viitorul agriculturii românești”, a mai precizat Sorin Daraban, Directorul de Marketing Bayer.