• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! RĂZBOIUL CIOBANILOR DINAMITEAZĂ SUBVENȚIILE! Ionică Nechifor, ROMOVIS: PENTRU TREI FRUSTRAȚI NU ARUNCĂM COJOCUL!

  Roxana Dobre -

  Un război care pare fără sfârșit între ciobani poate pune în pericol credibilitatea României în fața Comisiei Europene, iar viitoarele facilități sau subvenții care sunt gândite pentru toți oierii europeni vor ajunge mai greu sau deloc la crescătorii de ovine români.

  Liderii oierilor au discutat ore bune cu șeful de la agricultură problemele actuale ale sectorului

  Ionică Nechifor, secretarul general al Romovis, a participat săptămâna trecută, alături de alți lideri din sector, la o discuție cu ministrul agriculturii, Petre Daea. La întâlnire au fost puse la punct mai multe teme importante pentru oieri de la subvenții, tatuarea urechilor la ovine, cercetare și până la războiul cunoscut de toate lumea iscat de cei trei ciobani români: Gheorghe Dănulețiu (Sibiu), Dan Petrescu (Argeș) și Ionică Sterp (Bihor).

  ”Marți  am avut o discuție cu domnul ministru Petre Daea vizavi de ieșirea celor trei ciobani. Acum noi ne-am exprimat toți nemulțumirea, pentru din cauza lor, a celor trei, foarte multe lucruri s-au frânat dinspre Comisia Europeană spre România. Chiar ne spunea domnul ministru că acum la orice notificare pe care o face România către Bruxelles, în special pentru sectorul ovin, Comisia Europeană are o reticență foarte mare. Ceea ce împiedică procesul de a progresa, din punctul meu de vedere, singura cale prin care am putea să ajungem la un nivel în așa fel încât să fim într-o competiție egală cu celelalte state europene dezvoltate. Noi ne-am exprimat nemulțumirea față de ce s-a întâmplat”, a dezvăluit Ionică Nechifor.

  Ministrul agriculturii este echidistant

  Ionică Nechifor spune că ministrul agriculturii Petre Daea le-a transmis oierilor că datoria sa este să asculte toți crescătorii și agicultorii din România dar ciobanii sunt deciși să ia atiudine.

  ”Sigur că domnul ministru a spus că el îi ascultă pe toți, și pe cei mulțumiți, și pe cei nemulțumiți, dar ca și decizie noi vom lua poziție deschisă chiar cu acele persoane care acuză în mod nejustificat anumite aspecte din acest sector. Și iată, Ministerul și ANZ, prima măsură pe care au luat-o și noi nu am fost împotrivă este să tatuăm aceste animale care, se știe foarte bine că nu au certificate și se dau crotaliile așa cum se dau. Dar, la unison, toți reprezentanți asociațiilor, ai federațiilor, au fost total nemulțumiți de faptul că domnul ministru acceptă discuții cu trei persoane care nici nu au argumente care să spună: au dreptate sau nu, e bine sau nu e bine? Ei pur și simplu au niște necazuri ale lor pe care vor să și le rezolve aruncând cu noroi în tot ce înseamnă segmentul acesta și, uitați, deja frânează la Comisia Europeană tot ce vrem să întreprindem bun în acest sector. Din punctul nostru de vedere, am exprimat nemulțumirea față de domnul ministru că acești oameni datorită faptului că domnia sa i-a primit, i-a ascultat, ei se cred oameni importanți în sensul că se erijează în numele altora și vorbesc vrute și nevrute și iată că afectează sectorul, nu pe mine personal. Afectează tot ce înseamnă sectorul ovin în România”, a mai arătat Ionică Nechifor.

  Crescătorul de ovine se teme că în spatele celor trei oieri se află alte persoane care îi manipulează fără să realizeze pe termen lung care sunt efectele asupra subvențiilor sau chiar a altor ajutoare europene. ”În spatele lor sunt alți oameni, alte interese. I-am spus și domnului ministru: avem rugămintea să nu mai acceptați discuții, pentru că, noi avem o vorbă a noastră, am mai spus-o eu, pentru trei frustrați nu aruncăm cojocul. Și nu e corect, domnule ministru, nu e corect. Dacă ei vor să se erijeze în reprezentanții nu știu cui, să aducă și dovada că sunt reprezentanții cuiva, nu să constatăm noi că de fapt s-a mai aliat unul, al patrulea, care de fapt nu avea nicio oaie. A recunoscut că nu avea nicio oaie. Sigur, în familia lui există un nucleu de oi, dar personal nu avea nicio oaie pe nicăieri și tu vii să te bați cu cărămida în piept că ăla e hoț, că ăla e nu știu cum. Nu e corect”, a mai punctat secretarul general al Romovis.

  Ce îi supără pe cei trei oieri

  Oierii neumulțumiți, trei la număr, și-au spus păsul la toate instituțiile din România care aveau legătură cu sectorul dar și la forurile europene. Deocamdată nu a fost făcut public nici un verdict nici în favoarea dar nici contra celor spuse de oieri. Ionică Nechifor spune că a încercat un dialog cu ciobanii care s-au autointitulat ”adevărați” dar fără vreo finalitate. ”Noi am încercat discuții cu ei la Târgul Indagra, dar nu aveam cu cine, pentru că ei au nemulțumirea lor personală: unul a rămas fără pășune, altul la fel a rămas fără pășune ceea ce aparține de Primărie și nu de restul ciobanilor. Un al treilea avea o problemă cu berbecii. Nimeni nu l-a oprit să nu se rezolve problema lui din punct de vedere legal sau eu știu, nu cunosc amănunte de acolo, dar vina nu aparține băieților din asociație. Vina probabil că este pe administrație, pe cei care dețin, cei care au organizat licitație, în ce formă, cum, dar ce vină are Nechifor de la Botoșani, ce vină are Daea de la Ministerul Agriculturii sau ce vină are Cioranu de la Arad că acolo la Pitești e problema lor? Să arunci cu noroi în noi că nu te-am susținut, păi nu te putem susține, că nu ești membru la noi, deși am le-am propus de câteva ori. Fă-te membru, fă-ți o asociație, fă-te membru la noi sau în altă parte,  să te susținem, mergem noi acolo, să vedem care e situația. Ne ducem pe instituțiile abilitate să vedem dacă ai sau nu ai dreptate, dar nu facem din astea, ieșim prin televiziuni și peste tot să aruncăm cu noroi într-un sector care din punctul meu de vedere are cel mai mare potențial.  Eu le-am zis la un moment dat: voi considerați că Nechifor este vinovat de activitatea asociației Moldoovis (Ionică Nechifor este președinte al acestei asociații de crescători de ovinen.r), nominalizați, vă pot da și eu în judecată să vedem cine are dreptate. Nu facem noi din astea. Păi și atunci de ce mă băgați într-o oală cu problema voastră personală?”, a mai spus nemulțumit liderul oierilor.

  Despre nemulțumirile celor trei oieri puteți citi aici: 

  GHIȚĂ CIOBANUL, PLÂNGERE LA DNA: ”Este vorba despre CĂRȚILE DE RASĂ, BERBECII CE SE VÂND ȘI MULTE ALTE LUCRURI”

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  AECTRA, prima companie care introduce DISCOUNT DE SOLIDARITATE pentru fermieri! După ce a întors culturile de toamnă, fermierul DAN ARGHIR va avea producție ZERO și la porumb și floarea-soarelui! Liderii din zootehnie, la București. Rezultatul? MADR va retrage ordinul cu vârsta MINIMĂ pentru reproducători!

  Căutare în articole