Comerţ alimentarŞtiri agricoleStrategii de afaceriViaţa la ţară

LEGEA AȘTEPTATĂ DE MICII FERMIERI – PROMULGATĂ ASTĂZI DE PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS!

Lege așteptată de micii fermieri, promulgată astăzi, luni – 19 martie de președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol care prevedere mai multe modificări pentru agricultori.

Legea își propune să corecteze efectele negative produse de Legea nr.145/2014, atât la nivelul producătorilor agricoli, cât și în ceea ce privește consumatorii și societățile comerciale care asigură desfășurarea comerțului cu amănuntul.

Potrivit noilor prevederi, carnetul de comercializare, care va fi valabil 7 ani în loc de 5 cum este în prezent, a produselor din sectorul agricol – documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, ar putea fi folosit și de rudele de până la gradul II care locuiesc și se gospodăresc împreună, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie. refuzul eliberării avizului consultativ prevăzut la art.3 alin.(5) de către structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură prevăzute la art.4 alin.(1) sau condiționarea eliberării acestuia de calitatea de membru al entității emitente, cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

Și pentru atestatul de producător sunt modificări astfel că valabilitatea acestuia crește de la 5 ani cât este în prezent la 7 ani iar acesta se va elibera, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfășurarea unei activități economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol.

Mai mult, termenul pentru eliberarea atestatului de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite conform legii și organizate la nivel local/zonal/ județean/regional/național, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau sectoarelor municipiului București și care nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop, sau în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, de către entitățile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condițiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În plus, spațiile de comercializare din piețe, de 40 la sută, sunt destinate și fermierilor care au II-uri cu adeverință de la Primărie care să dovedească suprafața de teren, culturi exact ce scrie pe atestat. În situația emiterii avizelor consultative de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, acestea au obligația transmiterii evidenței cu avizele consultative eliberate direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București.

Fermierii care vând în piețe vor putea fi recunoscuți ușor de către cumpărători dacă sunt agricultori autentici sau samsari

Producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze la locul de vânzare etichete care să indice mai multe date despre produsele lor, dar și o copie după certificatul de producător, potrovit aceleași legi.

Potrivit noilor prevederi care va fi afișată și în piețe pe modelul supermarketurilor va fi din material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare, care trebuie să conțină următoarele elemente:

1. numele și prenumele/denumirea producătorului;
2. denumirea produsului;
3. localitatea de origine;
4. data obținerii produsului;
5. prețul de vânzare;

Atenție! Neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.

În plus, producătorii agricoli au obligația să afișeze vizibil la locul de vânzare următoarelor documente:

a) copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice;
b) copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Supravegherea afișării documentelor prevăzute mai sus este în sarcina administratorului pieței. Legea mai prevede că, desfășurarea activităților de valorificare a produselor agricole proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu dețin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, și care nu sunt produse în ferma proprie, cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei.

Așa vor arăta etichetele obligatorii pentru piețari

Direcțiile agricole au început deja să împartă comercianților modele de etichete astfel încât aceștia să se familiarizeze cu noile prevederi. Spre exemplu într-o postare a Direcției agricole Hunedoara se arată că în Piața Centrală din Deva au fost distribuite producătorilor particulari, modele de etichete conform prevederilor Legii nr.145/2014.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Atestatul de producator contine CNP,seria si nr. de CI.Propun sa fie expus si nr.ul contului de banca si codul PIN.Nu inteleg cum poti sa obligi pe cineva sa -si expuna datele personale la dispozitia tuturor?

 2. pai ma nenea deputatu de ce e obligatorie data recoltarii?doar la producatori sa rada samsarii de noi ca avem marfa veche?huoooo scoateti data producerii recoltarii din amendament sa ne puteti ajuta nu mai inchiriati tarabele prin piete mai mult de o zi nu cu anii..huoooo

  1. Desteptule , cine ti-a spus sa iti expui datele personale ? Trebuie sa completezi eticheta de raft cu numele produsului , localitatea de unde provine produsul , data cand ai pus produsul respectiv pe taraba si pretul . Atestatul de producator si adeverinta de la primarie despre terenul pe care il ai in posesie il pastrezi in buzunar pentru control .

 3. Sa nu mai zic ca polita locala face verificari la atestate dar numai la cei care nu ii cunosc sunt verficati. Ca restu sunt samsari si sunt in permanenta acolo si se cunosc cu domni de la locala cand a fost ANAF ul in piata am vandut noi producatori si samsari au disparut sa nu mai zic ca nici locuri nu ai ca ocupa ei cate 3 locuri veniti seara dupa 8 sa vedeti

 4. Veniti in piata george cosbuc ca acolo vindem pe strada vin taxatoarele din piata si ia taxa si pe urma locala ne zice ca nu avem voie sa vinde decat intre anumite ore

 5. Ce măsuri se iau pentru samsarii piețelor care nu emit bonuri fiscale, care nu au acte de proveniență a mărfi, care nu au nici măcar case de marcat, care monopolizează prețul produselor producătorilor agricoli, etc… care sub protecția ANAF produc una dintre cele mai mari evaziuni fiscale din România ?

 6. Da sa stabilit cuantumul amenzii pentru cei implicați să își vândă produsele . Ce nu puneai prețul pina acum? E că emisiunile alea in care primari ii puneau la lucru pe cei de la 416 ce pina atunci au încălcat legea?

  1. Mai este puţin şi se vor elibera pe viaţă atestatele şi carnetele de comercializare. Pe 5 sau 7 ani oricum anual se vor completa cu datele din registru şi cu avizul consultativ eliberat de entităţile respective. Punctul meu de vedere cu privire la acei samsari de care se tot pomeneşte …şi care de fapt beneficiază şi producătorii agricoli nu numai comercianţii . Ar fi fost utilă şi o modificare privind suprafaţa minimă sau un efectiv minim( necesar consum familial) de la care nu se poate solicita atestat. Păi, să deţii 0,05 ha de legume (exclusiv solarii sau sere) şi să vinzi tot anul în piaţă ,cum este posibil? Nu cumva şi astfel de producători tot speculă fac?

 7. În viitorul apropiat nu cred că se va face ceva doar cred că aproximativ 10/100 dacă or fi fermieri restul ….și câștigă triplu decât producătorul …

 8. un afis nu rezolva problema provenientei produselor, intentia e buna – finalitatea mai vedem. cine garanteaza (verifica ) (da)ca produsele din piete sunt produse ale taranilor nostri sau sunt acele produse din import care eludeaza taxele vamale? ha . aud … tacere… mac

Scrie un comentariu