• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE-ȘOC: S-AU PIERDUT BANII EUROPENI pentru FERMIERII ROMÂNI!

    Roxana Dobre -

    Un lider important al fermierilor face o afirmație îngrijorătoare pentru producătorii agricoli români. O sumă de bani consistentă care trebuia să ajungă în conturile producătorilor agricoli din țara noastră a fost pierdută.

    Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO, a afirmat astăzi, marți 20 martie, că suma de 17 milioane de euro care trebuia rambursată României pentru anul 2016 nu mai poate fi recuperată de Ministerul Agriculturii și să ajungă în conturile fermierilor.

    ”Dacă ar fi să ne referim la discuția care încă se face în spațiul public pe acea guvernanță fiscală pe care APIA ar fi trebuit să restituie cei peste 2.000 de euro prin reținereaa unui procent din fiecare hectar pe mecanismul european pe care îl știți cu toții și România a pierdut aproximativ 17 milioane de euro pe 2016 tocmai din cauza faptului că sistemul informatic nu a fost upgradat cu prevederile de guvernanță fiscală. Bine, domnul ministru poate are alte informații. Să clarificăm asta, că nu are rost să intrăm într-o polemică, dar eu spun că i-am pierdut. Atunci cred că fermierii ar trebui să fie mai nemulțumiți de faptul că s-au pierdut niște sume de bani. Sigur, nu par foarte mari, dar sunt bani care ar fi trebuit să intre în economia din România. Vorbim de faptul că trebuia să se instituie o funcționalitate la APIA pe ce înseamnă guvernarea fiscală peste 2.000 de euro, astfel încât Comisia să poată da acei bani pe care îi reține ca un fond de rulment după aceea României, de fapt, fermierilor din România. Dar sigur că eu aici sunt să discutăm tehnic, dar politic nu știu să răspund. Eu spun doar că în 2016 s-au pierdut. Asta e părerea mea, că în 2016 s-au pierdut, în 2017 sperăm ca funcționalitatea să fie implementată și să nu se mai piardă și în 2017”, a arătat Emil Dumitru.

    Reamintim că Ministerul Agriculturii a negat această informație și a făcut precizarea că sumele aferente rezervei privind situațiile de criză pentru anul calendaristic 2016, care se returnează României, în valoare de aproximativ 17 milioane de euro, nu au fost pierdute, așa cum a fost prezentat în mod eronat în unele articole de presă.

    ”Sumele vor fi rambursate României începând cu mijlocul lunii februarie 2018. Plata către fermieri a sumelor care fac obiectul ratei de ajustare în România sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii până la data de 15 octombrie 2018. Pentru aceasta, APIA efectuează, până la data de 15 februarie 2018, corecții asupra sumelor calculate pentru anul de cerere 2016 permițând astfel stabilirea cuantumului final al disciplinei financiare aplicate în exercițiul financiar 2017. Aplicația informatică este ajustată în mod corespunzător pentru a efectua plata către fermieri. Astfel, facem precizarea că nu s-a produs niciun prejudiciu material asupra fermierilor în legătură cu plățile directe de care au beneficiat în anul de cerere 2016”, a arătat într-un comunicat Ministerul Agriculturii pe 13 decembrie.

    De precizat însă că de atunci ministerul nu a mai trimis alte precizări privind primirea acestor bani sau plata căttre fermieri din sumele aferente rezervei privind situațiile de criză.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till