Fermierii RomânieiŞtiri agricole

Fermierul BURNEL FRĂȚILĂ este președinte peste O DEMOCRAȚIE!

Burnel Frățilăa reușit să facă asocierea să funcționeze la Padina, în Buzău (foto: bursa.ro)

Inginerul agronom Burnel Frățilă este președintele CERES Padina, una dintre cele mai importante societăți agricole din județul Buzău.

Din anul 2000, agronomul Burnel Frățilă (65 ani) este președinte al Societății Agricole CERES Padina, din județul Buzău, care lucrează 2.400 hectare în regim neirigat. În paralel, fermierul are și o unitate de zootehnie de 130 vaci de lapte Holstein, dintre care la muls sunt 60, cu o producție medie pe ciclu de lactație de 4.200 litri pe cap de vacă. Producția de lapte este livrată unui procesator local din Râmnicu Sărat.

Producțiile obținute în 2017 de Burnel Frățilă au fost: ”la rapiță 3.960 kilograme pe hectar, la grâu 7.460 kilograme pe hectar, la orzoaică 7.700 kilograme pe hectar și la porumb 9.870 kilograme pe hectar, obținută cu câțiva hibrizi de la Pioneer”.

A pierdut cultura, dar a fost asigurat

La floarea-soarelui, fermierul nu are ce producție să ne comunice pentru 2017: ”Floarea-soarelui am avut-o calamitată de o vijelie. A venit o ploaie puternică cu piatră și a pus-o jos. Ea a fost destul de dezvoltată, înaltă. Din 460 hectare, 390 mi-au fost calamitate total, parțial încă vreo 40 hectare și doar vreo 9 hectare au scăpat și-au rămas în picioare, însă am fost asigurat”.

Ca background, Burnel Frățilă a fost șef de fermă la CAP Padina. La scurt timp după Revoluție: ”odată cu Legea 18, în 28 august 1991 am înființat societatea asta agricolă, Ceres. Inițial am fost inginer-șef, iar după ce s-a pensionat președintele societății, am preluat eu conducerea, deși sunt egal cu ceilalți, diferențele fiind în funcție de aportul de pământ al fiecăruia și încă niște factori. La noi există o democrație, care uneori e chiar prea democrație”.

Societatea Ceres are o medie de 50 de salariați, iar valoarea estimativă a parcului de utilaje este de 1,5 milioane euro.

În 2016, ferma a avut o cifră de afaceri de 11.270.267 lei și un profit de 5.747.596 lei.

Acest material face parte din proiectul special Agrointeligența – FERMIERII ROMÂNIEI


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!