Locuri de muncăŞtiri agricole

PREȘEDINTELE A PROMULGAT LEGEA! Angajatorii găsiți cu MUNCITORI LA NEGRU – AMENZI DE 200.000 DE LEI!

Reglementări noi pentru pedepsirea angajatorilor care lucrează cu muncitori la negru, inclusiv a celor care folosesc forța de muncă la negru în sectorul agricol! Președintele României Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 4 aprilie, legea care operează o serie de modificări la Codul muncii privind înăsprirea sancțiunilor pentru cei care lucrează cu muncitori “la negru”. Potrivit legislației actualizate, angajatorii care au salariați fără contract riscă amenzi între 20.000 și 200.000 lei.

Concret, amenzile pentru munca nedeclarată sunt aplicate în cazurile în care se lucrează cu salariați fără ca aceștia să aibă contracte de muncă, cu salariați care, deși angajați ca part time, lucrează peste norma de lucru, salariați care lucrează pe perioada cât contractele le sunt suspendate sau fără ca acestea să fie transmise în aplicația Revisal potrivit legii.

Potrivit noilor prevederi, contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

Primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat se sancţionează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei. Totodată, primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.

Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din amenda aplicată.

Noile reglementări intră în vigoare imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Ar trebui sa plangem pentru tara aceasta.
    Unui copil care abia merge daca ii mai dai o bataie buna pentru fiecare mica greseala , va mai merge?
    Asa era in puscariile comuniste, pentru fiecare mica greseala pedeapsa era exagerata.

  2. Noi in Ro suntem fffff buni la facut legi pt. constrangeri… amenzi mari taxe ff mari si total nepriceputi in mersul bun (firesc) al lucrurilor. Sa explic. Locuiesc la tara si mai mult pentru hobby cultiv 3500 mp cu capsuni, am prieteni cu SRL in agricultura si alti prieteni care lucreaza in Spania unul dintre ei conduce o ferma (este relevant pt comparatie). Eu am nevoie de 2-3 asa zis zilieri aproximativ 7-10 zile pe an, folosesc de obicei vecini la care execut la schimb si eu diferite lucrari prin gradinile lor (arat….frezat….cosit), la ora actuala o parte din vecini au renuntat la cultivarea gradinilor, deci si la ajutorul meu, prefera sa-si trimita barbatul in UK, BE… DK, sa ia ajutor de la primarie si sa stea la poarta. Unul din prietenii mei cu SRL in agricultura are nevoie de mai multi zilieri (are livada) pe perioada verii si are depus PERMANENT anunt la Oficiul judetean al fortelor de munca fara success, nu a venit nici un zilier pentru a ramane in conditiile in care are transport asigurat, 90-100 de lei/ zi si o masa cald la pranz + 2-4 kg de fructe / zi. Cum este in Spania : fermierul se duce la primarie (ori la cooperativa, daca este inscris, iar cooperativa la primarie) face cerere cu nr de zilieri si perioada de munca si……..asteapta zilierii. Primaria centralizeaza solicitarile, le trasmite la Min. muncii din ES care prin UE solicita zilieri, ANOFM din Ro face inclusiv reclama pentru solicitarile venite de la UE. Pentru cele din RO, nu. Ca taxe: in RO salariu ninim 1900 lei- taxe 765 lei , in ES salariu 3850 lei- taxe 113 E ( 530 lei????) Suntem egali la conditii????

Scrie un comentariu