• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CLOȘCA SAU INCUBATORUL: Care metodă de clocire este mai bună?

  agrointeligenta.ro -

  Obținerea puilor de o zi sau a bobocilor de rață este una dintre activitățile care, deși par simple la prima vedere, ascund numeroase capcane. Crescătorii cu experiență vă pot spune că de fiecare dată se poate întâmpla ceva neașteptat, care să vă dea peste cap clocitul găinii sau incubația ouălor puse în incubator. De aceea, mulți gospodari și mici fermieri se întreabă care este cea mai bună metodă de incubație: cloșca sau incubatorul?

  George Voinea, crescător de păsări din comuna Vidra, județul Ilfov, ne-a vorbit despre avantajele și dezavantajele utilizării unui incubator și a mărturisit că a preferat să renunțe la cloșcă din mai multe motive, printre care și riscul destul de mare ca aceasta să refuze să mai clocească ouăle după o perioadă.

  Noi ne-am obișnuit cu incubatoarele, pentru că la o cloșcă poți să pui 10-15 ouă maxim, iar la un incubator poți să pui 60 de ouă. Trebuie într-adevăr grijă la incubator, dar poți să scoți mai mult. E mai rentabil incubatorul. Acum depinde și ce urmărești. Eu sunt crescător de păsări de frumusețe și ornament. Pe mine nu mă interesează foarte mult cantitatea, să merg pe cantități industriale. Eu prefer cantități moderate, dar să fie procentajul mare. Am încercat și varianta cu cloșcă, dar am avut și ghinioane. Adică cloșca a stat câteva zile, o săptămână, după nu a mai stat pe ouă. La incubator foarte greu se întâmplă să se oprească. Avantajele incubatorului sunt cantitatea mai mare, procentul de eclozare mai mare. Un dezavantaj ar fi timpul, una e să stai să întorci în fiecare zi ouăle și alta e să stai să te uiți la cloșcă și atât”, a spus crescătorul pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

  Incubația prin metoda tradițională, cu cloșcă: cea mai accesibilă

  Clocirea ouălor de către cloșcă este metoda cea mai la îndemână întrucât nu presupune o investiție specială pentru obținerea puilor. Mai mult, se spune că puii obținuți prin metoda tradițională sunt mai rezistenți, însă acest lucru este dificil de probat.

  Alegerea găinii pentru clocit

  Alegerea găinii care va cloci este o provocare în sine. Trebuie să selectați acea găină liniștită, imediat ce dă semne de clocire. În primele zile, cloșca trebuie verificată, punând sub ea un ou vechi pentru probă. Când găina a căzut cu adevărat cloșcă, adică nu se mai ouă, doarme și noaptea în cuibar, de unde se ridică foarte rar, se pun sub ea ouăle de clocit.

  Câte ouă poate cloci o găină

  Sub o găină cloșcă se pot pune la clocit 13-15 ouă de găină sau 9-11 ouă de rață sau 4-6 ouă de gâscă. Dacă cloșca este gâscă, ea poate cloci 11-15 ouă de gâscă sau 13-14 ouă de rață. La cloșca curcă se pot pune 19-23 de ouă de găină, 17-19 ouă de rață sau curcă sau 11-15 ouă de gâscă.

  Cele mai bune cloști se spune că sunt curcile, care clocesc de mai multe ori pe an, scot foarte bine, mai ales, puii de gaină, pe care îi îngrijesc bine în creșterea naturală. De cealaltă parte, rațele, de regulă, nu clocesc, cu excepția rațelor leșești, iar gâștele din rasa chineză (Leseasca), clocesc mai slab.

  Cuibarul pentru cloșcă, în semiîntuneric

  Cuibarul unde va sta cloșca trebuie să fie în semiîntuneric și răcoros, un loc unde cloșca să nu fie deranjată. Camera va fi bine aerisistă, dar fără a se face curent. Dacă avem un cuibar mai înalt, sub el se va pune un strat de iarbă care, pentru a umezi aerul, se va mai uda din când în când.

  Pe vreme mai rece, cloșca se va ține într-o încăpere călduroasă, închisă, dar nu lângă sobă.

  În cuibar se vor pune paie și niciodată fân, existând riscul să se dezvolte paraziți. Dacă este loc, lângă cuibar se poate pune o ladă cu cenușă unde cloșca să se scalde, acesta fiind și un mijloc de a lupta cu paraziții.

  Cloșca își așează singură ouăle

  Cloșca își aranjează singură ouăle: unul în mijloc și restul în jurul lui. Într-un interval de 24 de ore, ea își va întoarce ouăle de circa 8 ori, mutând ouăle din mijlocul cuibului la margine.

  Atenție! Dacă numărul de ouă puse sub cloșcă este prea mare, aceasta le poate strivi sau îi este greu să le întoarcă pe toate sau să le acopere, așa că aceste ouă se vor răci și embrionii vor pieri.

  Hrana și apa, importante pe timpul clocitului

  Cât timp clocește, găina părăsește cuibul doar o dată sau de două ori într-un interval de 24 de ore. Ea merge să se hrănească, să bea apă sau pentru defecație (are eliminări mai consistente și puternic mirositoare).

  Accesul cloștii la apă și hrană trebuie să fie unul ușor. Totuși, nu se pune mâncarea în cuibar pentru că atunci pasărea va fi descurajată să mai plece din cuibar și va începe chiar să murdărească ouăle.

  Dacă vedeți că pasărea nu se ridică, ea poate fi luată cu forța și dusă la mâncare și apă – dacă nu se hrănește sau nu se hidratează timp de 24-28 de ore, se poate îmbolnăvi.

  În perioada clocirii, monitorizați atenție greutatea și starea cloștii pentru a vă asigura că aceasta se hrănește suficient.

  La incubator se pot cloci mai multe ouă

  Incubatorul, spre deosebire de cloșcă, vine cu o serie de avantaje. Unul ar fi că se pot obține pui în orice moment al anului și într-un număr mult mai mare. Un incubator bun face toată treaba pentru dumneavoastră, inclusv întoarcerea ouălor. În plus, această metodă vă permite să obțineți pui timpurii cu care puteți ieși pe piață mai devreme, la un preț mai bun dacă vreți să îi comercializați. Puii de la incubator sunt și mai feriți de boli și de paraziți întrucât nu intră în contact cu mediul înconjurător sau cu alte păsări.

  Crescătorul George Voinea atrage atenția asupra regulilor ce trebuie respectate în cazul utilizării unui incubator și totodată afirmă că perioada de eclozare a ouălor este aceeași atât în cazul utilizării unui incubator, cât și în cazul utilizării unei cloști.

  „În primul rând, trebuie verificată apa în fiecare zi, în primele și ultimele 3 zile nu se întorc ouăle și în ultimele 3 zile se mărește umiditatea. Temperatura trebuie să fie cuprinsă între 37,5-38,5 grade. Acum depinde și de incubator, pentru că incubatoarele care sunt pe piață, cele pentru începători, nu cele profesionale, nu au o temperatură precisă, să fie la zecime precizia. Nu există o diferență de durată de eclozare a ouălor în cazul utilizării unui incubator sau a unei cloști. Depinde de variantă, adică la găină durează 21 de zile, fazani de la 24 până la 32 de zile, depinde de specie, la rațe și gâște de la 28 până la 35 de zile”, a precizat George Voinea.

  Un incubator bun trebuie să păstreze aceeași temperatură în toate punctele sale alate la același nivel, fără diferențe termice. Aparatul trebuie să păstreze umiditatea normală și, pentru a fi rentabil, să nu consume mult curent.

  Cel mai mare pericol în cazul incubatoarelor este o pană de curent care poate întrerupe procesul de clocire a ouălor.

  Perioadele de clocire pentru diferitele specii de păsări de curte

  În funcție de soi și de specie, perioada de clocire durează între 3 și 5 săptămâni.

  Perioada de incubație la găini: 21 de zile

  Perioada de incubație la prepeliță: 16-17 zile

  Perioada de incubație la gâscă: 30 de zile

  Perioada de incubație la rața mută: 34-35 de zile

  Perioada de incubație la rața Pekin: 27-28 de zile

  Perioada de incubație la bibilică: 26 de zile

  Perioada de incubație la curcă: 28 de zile

  Perioada de incubație la struț Emu: 49-52 de zile

  Perioada de incubație la fazan: 24-25 de zile

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Și-a dat foc după ce a fost acuzat că a furat lucernă dintr-o fermă! Ordinul antiincendiu va fi modificat! Adrian Oros: ”Ne asumăm greșelile!” CAPITALA ÎN ALERTĂ! Se întâmplă ACUM: Incendiu de vegetație pe 10.000 mp, în zona Ghencea!

  Ultimele știri

  O cultură agricolă din România a fost puternic afectată de prăbușirea prețului la petrol! Explozia din Liban: Azotatul de amoniu – îngrășământ folosit în orice fermă. Când devine periculos? Drama oierului Gavrilă Cozma pe care primarul l-a făcut să își vândă toate oile!

  Căutare în articole