PĂȘUNI ÎNCHIRIATE prin atribuire directă: CONDIȚII ȘI ACTE necesare la Primărie!
agrointeligenta.ro -Închirierea pășunilor prin atribuire directă a început din acest an, când noua legislație în acest sens a intrat în vigoare. Primăriile au obligația să organizeze atribuirea directă a suprafețelor astfel încât crescătorii de animale organizați sau nu în asociații și cooperative să aibă acest legal pe pășuni.
Referitor la închirierea prin atribuire directă a pășunilor, pajiștilor sau islazurilor comunale sau care aparțin localităților urbane, orașelor, Agrointeligența – www.agrointel.ro a prezentat pe larg modificările legislative în vigoare din acest an, schimbări pe care le găsiți în articolul:
SUBVENȚIILE pentru PAJIȘTI COMUNALE. Cine poate cere la APIA ACEȘTI BANI ÎN 2017!
Atribuirea directă a pășunilor se face pe bază de cerere, iar primăria este cea care organizează această procedură.
Cine poate închiria pășuni prin atribuire directă
Cererile pentru pășuni se pot depune numai de către membri ai comunității locale. Aceștia trebuie să aibă animalele înscrise în Registrul Naţional al Exploataţilor (RNE).
Cererile pentru închirierea prin atribuire a pășunilor trebuie să fie însoțite de minim aceste documente solicitate de primărie.
– Copia actului de identitate valabil;
– Certificat constatator, actul constitutiv/statut, certificat de înregistrare fiscală, pentru persoanele juridice/asociaţii patrimoniale (ale crescătorilor locali de animale);
– Copii de pe documente din care sa rezulte înregistrarea animalelor în Registrul Naţional al Exploataţiilor (copie card de exploataţie din Registrul Naţional al Exploataţilor sau adeverinţa de la medicul veterinar de circumscripţie cu numărul cardului de exploataţie);
– Adeverinţă eliberată de medicul veterinar de circumscripţie cu efectivele de animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor pe categorii de animale;
– Adeverinţa de la registrul agricol din cadrul municipiului Târgu-Mureş din care să reiasă numărul de animale deţinut.
În cazul cererilor depuse de către asociații de crescători de animale, persoanele juridice trebuie să aibă sediul social pe teritoriul localității (sat, comună, oraș, municipiu, după caz).
Asociațiile de fermieri eligibile trebuie să fie constituite legal cu cel puţin un an înainte de data depunerii cererii de închiriere.
În cazul asociaţiilor crescătorilor de animale la cerere se va depune şi un tabel cu membrii asociaţiei, crescători locali de animale înscrişi în Registrul Naţional al Exploataţilor (RNE).
Prețul pentru închirierea suprafețelor va fi stabilit de către autoritatea locală – Primării și Consiliul Local și va trebui făcut public, la fel ca și perioada de depunere a cererilor și lista de documente ce trebuie să însotească solicitarea.
Foarte important, Primăriile anunță și suprafețe disponibile și pentru ce specii de animale sunt accesibile aceste suprafețe. Astfel, spre exemplu, potrivit unui anunț publicat în presa locală pe 15 aprilie, Primăria Târgu-Mureș primește până pe 18 aprilie cereri privind închirierea unor suprafețe de pășuni. Cererile se depun la registratura instituției, iar prețul de închiriere este de 393,75 de lei pe hectarul de pășune.
Primăria Târgu-Mureș anunță că sunt disponibile pentru închiere prin atribuire directă a păşunilor proprietate privată a Municipiului Târgu-Mureş cu următoarele locaţii/specii de animale în condiţiile Legii nr. 44/2018 care a modificat şi completat OUG 34/2013: Dealul Femeii – 16,78 hectare (bovine), Beşa – 25,09 hectare (bovine) şi Fîntîniţa – 27,7 hectare (ovine).
Sursă selectivă: Zi de Zi