Guvernul Republicii Moldova a aprobat cererea României de a cumpăra portul Giurgiulești


România a primit undă verde de la Guvernul din Chișinău pentru a cumpăra portul Giurgiulești, singurul port la Dunăre al Republicii Moldova.
Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului de la Chișinău a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice și a avizat pozitiv investițiile propuse de 14 companii, negativ – pentru 16 companii și a trimis notificări repetate către 68 de companii.
În legătură cu solicitarea Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Consiliul a examinat și a aprobat solicitarea.
Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.
Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde.
Giurgiulești, singurul port la Dunăre al Republicii Moldova
Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina.
Danube Logistics este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Începând din 2005, activitatea Danube Logistics este axată pe dezvoltarea portului, acesta devenind unul dintre cele mai de succes de pe Dunăre, facilitând comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este BERD.
Ce cumpără România la Giurgiulești
Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța ( CN APM SA) a depus pe data de 24 aprilie 2025 oferta neangajantă pentru preluarea operatorului Portului Giurgiulești, firma ICS Danube Logistics. CN APM SA a depus prima ofertă în cadrul licitației, demonstrând un real interes pentru Portul Giurgiulești din Republica Moldova.
Portul Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este un nod logistic de importanță strategică care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală.
Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și, respectiv, cu o capacitate de până la 10.000 tone.
În prezent, PILG oferă servicii de transbordare la patru terminale:
– terminalul petrolier, dotat cu un parc de rezervoare cu o capacitate de 45 000 de tone de combustibil, prin care sunt importate produse petroliere și îngrășăminte lichide și prin care se exportă ulei de floarea-soarelui;
– două terminale cerealiere prin care se exportă cereale și semințe;
– un terminal de mărfuri generale și de containere unde se transbordează o gamă largă de mărfuri, printre care se numără – la import – cărbune, îngrășăminte, oțel și diverse materiale de construcții, cum ar fi nisip, pietre și pietriș, precum și – la export – cereale, semințe, șrot, DDGS (borhot furajer) și fier vechi.
În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere.
Cel mai important partener comercial este România. Motivul principal este că, în ceea ce privește multe tipuri de mărfuri, portul Constanța este un hub principal, iar Giurgiulești este un port satelit.