• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Boli în livadă: Focul bacterian atacă pomii tineri. Iată tratamentul recomandat!

    Roxana Dobre -

    Avertizare de la specialiști pentru pomicultori. În această perioadă există pericolul de atac în livadă a uneia dintre cele mai păguboase boli, Focul bacterian (Erwinia amylovora), care poate distruge chiar și în totalitate culturile dacă nu se intervine de urgență.

    Potrivit unui buletin de avertizare emis de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în această perioadă sunt întrunite condițiile optime pentru apariția bolii: Erwinia amylovora (Focula bacterian al rosaceelor) la pomii fructiferi din grupa semințoaselor și anume: măr, păr, gutui.

    Focul bacterian: tratament până la scuturarea florilor

    Pentru focul bacterian se recomandă tratament cu fungicidul Alliete 80 WG în concentrație de 0,3%. Se aplică un tratament din fenofaza de buton roz – începutul înfloritului pâna la scuturarea petalelor, pentru a preveni infecția care are loc prin stigmatul florii. Cantitatea de soluție variază între 1000- 1500 litri în funcție de tipul, vârsta plantațiilor și echipamentul de stropit.

    Potrivit indicațiilor producătorului, adică firma Bayer, Aliette 80 WG este bine suportat de plante la dozele recomandate si nu produce arsuri pe plante inclusiv pe organele florale. Aliette 80 WG este compatibil cu cea mai mare parte a insecticidelor si fungicidelor, cu exceptia produselor pe baza de dicofol si cupru. Produsul nu este compatibil cu îngrășăminte foliare pe bază de azot și cu soluții nutritive utilizate în horticultură.

    Aliette 80 WG este un fungicid sistemic cu o capacitate de penetrare în plante foarte bună. Odată pătruns în plantă, el se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate țesuturile și printr-o distributie descendentă și ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative și fructifere, inclusiv a creșterilor noi. Fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor și nu se dezvoltă fenomene de rezistență. Aliette 80 WG are actțune preventivă foarte bună prin inhibarea germinației sporilor și de blocare a dezvoltarii miceliului în plantă.

    Substanța activă pe care o conține este fosetil de aluminiu 800 g/kg iar modul de formulare este de WG (granule dispersabile în apă). Atenție! În conformitate cu prevederile legale, respectați normele de tehnica securității muncii, protecția animalelor, albinelor și a mediului înconjurător împotriva intoxicațiilor cu produse de protecția plantelor!

    De ce bagă Focul Bacterian spaima în pomicultori

    Apariția Focului Bacterian reprezintă motiv de îngrijorare pentru orice pomicultor deoarece este cunoscută ca una dintre cele mai periculoase boli, cu efecte catastrofale în livadă. Cei mai expuși sunt pomii tineri dar nu este exclus deloc să apară și în livezile mai bătrâne, cu predilecție la gutui, specie uneori evitată de pomicultori tocmai pentru această sensibilitate.

    Simptomele pot apărea pe frunze sau flori, în funcție de organul unde se produce atacul iar acestea pot fi identificate vizual. Se manifestă ca o ”arsură” care își poate face apariția pe frunze, flori, lăstari, ramuri şi tulpini.

    Florile se ofilesc în urma atacului iar o comparație pentru o identificare corectă este ca şi când acestea ar fi atinse de ger. Boala se manifestă în special primăvara iar temperatura optimă de dezvoltare este 30 °C, ajungându-se și la o formă ”letală” de 45-50 °C . În timpul verii, din vauza temperaturilor prea ridicate, boala are o perioadă de stagnare, devenind din nou activă în toamnă.

    Mare atenție! Un pericol care nu trebuie trecut cu vederea este existența unor livezi amplasate în imediata vecinătate unde nu se fac tratamente deoarece de la pomii bolnavi la cei sănătoşi, bacteriile sunt transmise prin intermediul insectelor.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE