• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘEF APIA, VESTE EXCELENTĂ despre SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

    Roxana Dobre -

    Fermierii primesc o veste bună despre subvențiile agricole care se alocă în Campania 2018. Producătorii agricoli sunt informați direct de un șef APIA din teritoriu că au mai mult timp la dispoziție pentru a cere banii europeni pentru acest an.

    Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui a anunțat, vineri, că instituția va avea program normal în zilele de 30 aprilie și 1 mai pentru ca fermierii să poată depune cererile unice de sprijin.

    „De asemenea vă facem cunoscut că începând cu data de 17 aprilie fermierii pot depune cererile fără niciun fel de restricție. Se primesc cereri și pentru suprafețe mai mari de 10 hectare, cereri pentru bovine, pentru oi și capre. Reamintim că termenul limită de depunere a cererilor de sprijin este de 15 mai, fără a se mai ține cont de programare”, a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui pentru www.estnews.ro. Anunțuri similare au fost făcute și de către conducerea altor centre județele ale APIA.

    APIA a anunțat recent că până pe 13 aprilie au fost depuse, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2018, un număr de 430.551 cereri, pentru o suprafaţă de 1.306.280,33 hectare. În intervalul 1 martie – 15 mai 2018, fermierii pot depune la Centrele judeţene/locale APIA şi al Centrul Municipiului Bucureşti, o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite!

    Reamintim că pentru suprafaţe mai mari de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrele județene APIA, iar în cazul în care se care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la Centrele locale. Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro v-a anunțat în premieră că după ultimii ani când crescătorii de animale erau lăsați la urma perioadei de depunere a cererilor pentru subvenții, în 2018 aceștia au fost chemați mai devreme la APIA pentru a depune cererea unică.

    Fermierii pot modifica cererea de plată până la 31 mai 2018

    Modificările la cererile unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic se depun la centrele APIA până la data limită de 31 mai 2018 inclusiv, fără aplicarea de penalități. Atenție! Potrivit APIA, fermierii pot depune modificări ale cererii unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic şi după data de 31 mai 2018, până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalităţi (11 iunie 2018 inclusiv), cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care ar fi avut dreptul, dacă modificarea cererii unice de plată ar fi fost depusă până la data de 31 mai 2018, conform art. 15 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 cu modificările și completările ulterioare.

    Cererile unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic sau modificările aduse acesteia, depuse după data de 11 iunie 2018, sunt considerate inadmisibile (sunt respinse de la plată) conform, art.13 alin.(1) paragraful 3 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, cu excepţia cazurilor de forţă majoră şi a circumstanţelor excepţionale. Doar, în cazurile de forţă majoră şi circumstanţe excepţionale, fermierul nu va fi sancţionat pentru depunerea cu întârziere a cererii unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic, dacă
    notifică în scris APIA acest fapt, în termen de 15 zile lucrătoare de la data la care acesta sau succesorul său în drepturi se află într-una din situaţiile prevăzute de art. 30 alin. (1) din O.U.G. nr.3/2015, cu modificările și completările ulterioare şi prezintă dovezile relevante care atestă apariţia acestor situații.

    Conform art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei, termenele limită pentru depunerea documentelor care au coincis cu o zi de sărbătoare oficială, o sâmbătă sau o duminică, se prelungesc până în prima zi lucrătoare care urmează. După ultimul termen de depunere a documentelor specifice ataşate cererii unice de plată – declarația privind sectorul zootehnic, cu penalităţi, acestea nu mai sunt luate în considerare pentru plată.

    Ce trebuie să știți despre cererea pentru zootehnie astfel încât să nu pierdeți banii

    Agenția de plăți a efectuat o serie de recomandările pentru fermieri astfel încât cererea unică să fie depusă în bune condiții:

    -Dacă cererea unică de plată cuprinde şi declaraţie privind sectorul zootehnic, solicitantul se va prezenta la Centrul judeţean/local al APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic.
    -Informaţiile din declaraţia privind sectorul zootehnic (de la pct. 49 până la pct. 55C) se pot completa în aplicaţia electronică care se numeşte „Captare date”, doar de către funcţionarii APIA, solicitanţii neavând acces la această aplicaţie.
    -După finalizarea operaţiunii de completare a declaraţiei privind sectorul zootehnic solicitantul are posibilitatea accesării aplicaţiei IPA-online pentru finalizarea cererii, respectiv pentru completarea declaraţiei privind sectorul vegetal, dacă este cazul şi atribuirea bifelor de solicitare schemă. În aplicaţia IPA-online, vor fi preluate inclusiv datele aferente campurilor 49-55C completate în „Captare date” dar bifele de solicitare scheme aferente sectorul zootehnic vor fi puse tot în IPA-online.
    -Cererea va fi printată doar din aplicaţia IPA-online şi se va semna pe fiecare pagină.
    -La momentul depunerii cererii, se poate pune la dispoziţia fermierului lista cu animalele potenţial eligibile în exploataţia/exploataţiile completate la pct. 49, în conformitate cu infomaţiile preluate din bazele de date ale cererilor anilor anteriori şi cu cele preluate din Baza Naţională de Date (Registrul Naţional al Exploataţiilor) astfel încât lista de la punctul 52 va conţine animalele potenţial eligibile pentru fiecare specie în parte şi pentru fiecare tip de plată în parte. Solicitantul are posibilitatea să modifice lista precompletată cu animale pe specii şi tipuri de plată potențial eligibile, în sensul că poate adăuga noi animale, poate adăuga/sterge scheme pentru animalele deja existente şi poate sterge animale din listă înainte de semnarea şi depunerea cererii. Cererea depusă poate fi modificată prin intermediul formularelor de modificare M2 şi M3. Formularele de
    modificare vor fi depuse în conformitate cu prevederile şi termenele reglementate prin OMADR nr. 619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

    Atenție! Nu treceți în cerere un număr mai mare de animale decât prevede ajutorul admis pentru fiecare schemă!

    Pentru a beneficia de ANTZ şi/sau SCZ în anul 2018 solicitanţii trebuie să depună cererea unică de plată – declarația privind sectorul zootehnic pentru toate exploataţiile cu cod ANSVSA, până la data de 15 mai 2018 inclusiv, fără penalităţi. Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 15 mai, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 15 mai 2018. Cererea va fi însoţită de documente generale şi documente specifice fiecărei categorii de animale în funcţie de schema solicitată.

    Pentru documentele depuse în copie, beneficiarul va prezenta documentele în original, în vederea stabilirii conformităţii de către persoana desemnată din cadrul centrului judeţean/centrului local al APIA, respectiv centrul municipiului Bucureşti al APIA, după caz.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă