• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PIAȚA MIERII 2018. Un stupar cunoscut dezvăluie CE PRODUSE APICOLE ADUC PROFIT ÎN ACEST AN!

    Roxana Dobre -

    Piața mierii suferă modificări an de an când consumatorii își schimbă gusturile pentru produsele apicole iar crescătorii de albine sunt nevoiți să producă în funcție de noile cerințe. Un apicultor cu peste 60 de ani de experiență – prahoveanul Traian Dobre, care și achiziționează miere de la stupari și face exporturi importante, a dezvăluit pentru crescătorii de albine români care vor fi cerințele în piață pentru acest an!

    Vor fi luate în discutii trei categorii de produse: produse convenționale, Bio și premium. Ultimele produse premium fac parte din categoria Bio, dar executate conform unor norme aparte și care le conferă posibilitatea obținerii unor prețuri net superioare față de produsele Bio”, a arătat Traian Dobre pe pagina de Facebook a afacerii sale.

    Potrivit apicultorului din județul Prahova, pentru obținerea produselor menționate, apicultorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

    – Există o cerere foarte mică pentru mierea polifloră, în special având ca bază floarea-soarelui. Cauza este cumpărarea unor cantități foarte mari din alte țări europene și non europene. În special Ungaria, Moldova, China, India, Indonezia, Argentina, Brazilia, Mexic, Chile etc, și unde prețul acestora ofertat de producătorii zonelor menționate sunt mult mai mici ca cele pe care doresc să le obțină apicultorii români.

    – Va fi o cerere importantă de sortimente superioare, în ordine: miere de prun, de cais, de salcie, sulfină, lavandă, zmeură, mărăcine, albăstrele, dar bineînțeles nu amestecate cu sirop sau cu prezență de polen de la plantele de cultură (rapiță sau floarea-soarelui).

    – Mare căutare va avea mierea de mană, în special cea de brad și la mare preț cea care nu va conține polen peste normele privitoare la încadrarea strictă în categoria miere de mană.

    Atenție prezența antibioticelor în miere

    Apicultorul atrage atenția că în ultimii 2-3 ani a apărut frecvent problema depistării de antibiotice și/sau insecticide, mai ales la produsele Bio, și în mod deosebit la polen unde s-au refuzat cantităti importante ce puteau face obiectul unui comerț înfloritor.

    ”Legat de polen, propolis și alte sub produse ale stupului – foarte mulți apicultori, în special cei noi, care au accesat fonduri europene, cred că mierea vine singură în stup sau de la familii neîngrijite și pe care le deplasează în cantitate mare în pastoral cu cheltuieli de asemenea foarte costisitoare. Pentru cine nu cunoaște cererea de polen, și în special polen Bio, este mare însă nu după modelul pe care încearcă să-l promoveze în special apicultori din zona Ardealului și unde oxiteramicina și alte antibiotice sunt la ele acasă”, mai subliniază Traian Dobre.

    Mierea din faguri, ușor de valorificat

    Un interes crescut este și pentru mierea în faguri. ”Vorbim aici despre mierea de salcâm în mod deosebit însă cu precizarea: pe suport din faguri naturali, nu ca cei care se folosesc la ora actuală cumpărați din diferite surse, nu de la profesioniști, ci de la unii al căror nume începe tot cu p, de la potlogari, și care realizează fagurii din orice în afară de ceară și cu specificația uuc (ușoare urme de ceară), conținând parafină, stearină, smoală, grăsimi animale în special de la animale gen ovine, bovine etc.”, a mai specificat crescătorul de albine.

    Traian Dobre a prezentat și sortimentele unde există mare interes în cumpărare, pe cele trei categorii, convențional, Bio, Bio premium:

    – Miere de salcâm, tei, polifloră de fâneață, amorfă, zmeură, coriandru, mană, mărăcine, albăstrică, lavandă, mentă, prun, leurdă, salcie, păducel, dar bineînțeles având caracter propriu încadrării în sortimentul declarat;
    – Se caută mierea în faguri, în special de salcâm, mai puțin de polifloră, mai ales vorbind de floarea soarelui;
    – Propolis, dar nu obținut în familii tratate cu tratamente de genul varachet, clartan, mavrirol etc, neadmise pentru apicultura Bio;
    – De asemenea, vor fi căutate lăptișorul de matcă, larvele de trântori congelate, căpăceala, etc.

    Sfaturile complete ale apicultorului pentru sezonul 2018 le puteți consulta AICI.


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă