Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

ULTIMA ORĂ de la BRUXELLES: Folosirea neonicotinoidelor, INTERZISĂ COMPLET LA CULTURILE AGRICOLE!

Decizie luată la Bruxelles în privința utilizării neonicotinoidelor! Cu o majoritate calificată, statele membre au decis interzicerea folosirii neonicotinoidelor la culturile agricole. Votul a fost exprimat astăzi, vineri, 27 aprilie, și în ciuda argumentelor aduse de România, care a susținut poziția fermierilor, poziția celorlalte state membre a fost decisivă în raport cu propunerea Comisiei Europene.

UPDATE: Situația votului exprimat de statele membre privind votul pentru interzicerea neonicotinoidelor

 • ÎMPOTRIVĂ: România, Cehia, Danemarca și Ungaria
 • ABȚINERI: Belgia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Polonia, Portugalia, Slovacia
 • PENTRU: Austria, Cipru, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovenia, Spania, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii

Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că votul de la Bruxelles îi pune pe fermierii români în dificultate, mai ales că nu se cunosc detaliile despre decizia luată. În plus, agricultorii sunt puși în fața unui fapt împlinit, fără a li se oferi alternative.

”Prin votul de astăzi s-a interzis utilizarea neonicotinoidelor la culturile agricole, urmare a propunerii de interzicere venită din partea Comisiei Europene. Deși România spera să fie susțiunută de alte state membre importante, nu am reușit să avem acea susținere pentru o majoritate care să permită fermierilor să utilizeze în continuare aceste substanțe eficiente împotriva dăunătorilor. Deși la noi sunt mai mediatizate tratamentele cu neonicotinoide pentru porumb, rapiță sau floarea-soarelui, trebuie subliniat că neoniconoidele fac parte și din tehnologia contra dăunătorilor la alte culturi precum păioasele sau sfecla de zahăr”, ne-a declarat Alina Crețu din partea APPR.

La acest moment, fermierii români nu detalii legate de decizia de la Bruxelles privind interzicerea neonicotinoidelor. Se pare că acestea vor mai putea fi utilizate în doze limitate la culturile din spații protejate.

”Nu cunoaștem care au fost pozițiile exprimate de alte state membre. Ceea ce suntem siguri este că România a avut o poziție foarte fermă, pentru care dorim să mulțumim Ministerului Agriculturii și celor care ne-au reprezentat acum și de-a lungul întâlnirilor anterioare. Am primit ecouri că oficialii noștri fost foarte profesioniști și le mulțumim că au susținut problema de mare importanță pentru fermieri. Din păcate, se pare că România nu a avut aliați sau, cel puțin, nu suficienți pentru a schimba votul”, a mai spus directorul executiv al APPR.

Cu o campanie de semănat în derulare și o aprobare temporară pentru a trata semințele cu neonicotinoide, fermierii așteaptă să vadă ce le rezervă viitorul. Dacă li se vor oferi alternative pentru a combate dăunătorii care acum pot fi alungați din culturi numai cu aceste produse. Care vor fi costurile suplimentare, numărul de stropiri în plus – cu alte substanțe, nu se cunoaște, nu există vreun studiu de impact.

”Am discutat și domnul profesor Valeriu Tabără și suntem îngrijorați. Împreună cu ASAS, derulăm proiecte privind efectele utilizării neonicotinoidelor și nu știm ce cale vom urma mai departe în privința acestor cercetări, pentru a oferi fermierilor alternative”, a mai spus Alina Crețu.

”Avem speranța că autoritățile din România, în speță Ministerul Agriculturii, vor continua să fie alături de noi ca și până acum. Cu această situație nouă, nu excludem posibilitatea să se găsească o soluție, poate una la nivel național. Apreciem tot ce s-a făcut pentru sprijinirea fermierilor pentru că efectiv, față de alte state, agricultorii de la noi chiar au un partener de dialog la nivel guvernamental, au o voce ce se face auzită”, ne-a mai spus Alina Crețu.

Decizia de a interzice utilizarea neonicotinoidelor a fost argumentată la nivel european în raport cu riscurile pe care aceste substanțe le prezintă pentru albine. Apicultorii au susținerea structurilor europene care militează pentru protejarea mediului, așa-numiții ”verzi”, iar influența acestora s-a dovedit foarte puternică în aprobarea politicilor agricole din ultimii ani. În ultimii ani, după reglementările intrate în vigoare în 2013, fermierii români au beneficiat de ridicări temporare ale restricțiilor cu privire la utilizarea neonicotinoidelor în agricultură.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. Ăstora care se bucură pentru o măsură pe care n-o înțeleg : habarniștilor, în Europa de Vest se poate face orice după ce au otrăvit solul și au distrus sistematic flora și fauna timp de 70 de ani…acum o fac pe ecologiștii , nu mai pot ei de albinele noastre !! La experimentele cu erbicide la ei se seamănă buruieni, altfel nu prea mai au pe ce testa din flora spontană…Exemplele pot continua, vezi situația cu urșii, lupii, cerbii, mistreții etc etc . Paradoxul este că la noi sunt de toate ! Încă…O să-i văd pe apicultorii lui pește prăjit ce-o să facă fără floarea soarelui, rapiță etc etc. Un fermier adevărat știe cum să folosească pesticidele în așa fel încât impactul asupra mediului să fie minim , altfel nu e altceva decât un alt ”apicultor” care se bucură când moare capra vecinului ! Apicultorii adevărați înțeleg aceste fenomene dar gălăgia o fac tot vânătorii de profit care-i acuză pe fermieri că vor să facă profit, culmea…
  Să-mi explice și mie cineva, eu fiind mai prost : ce legătură are un tratament cu neonicotinoide făcut la sămânța de rapiță în August cu înfloritul din Aprilie-Mai anul următor ? Știți că efectul acestora este insesizabil după 2 luni ? Dar ce mai contează, trebuie făcut slujul de rigoare, argumentele se pot ”fabrica”, mai ales când ai de-a face cu necunoscători, să nu mai zic de cei rău intenționați !

 2. Eu,ca un mic fermier, aştept părerile pertinente ale specialiştilor ,ale institutelor de cercetare pentru cultura cerealelor ,în această problemă.Şi să ne spună şi care vor fi urmările

 3. România, din nou contra progresului! Dacă era după pesediștii ăștia, eram încă în 2004, noroc cu UE, care ne trage după ei, ne determină sa progresăm și noi, să ne europenizăm!

 4. Motoarele economiei europene-Germania,Franta,Marea Britanie,Italia…voteaza pentru interzicere (pana si Bulgaria se abtine) dar Romania lui Dragnea si Daea voteaza pentru folosirea in continuare a acestor otravuri.In ultimii 5 ani,cand altii respectau interdictia,romanasii nostri-Daea,Botanoiu,Baciu -isi incordau muschii si afirmau ca “fara nico…nu se poate” Uite ca altii pot si va trebui sa putem si noi,romanii,fiind obligati sa gasim solutii. Si asa d-le fermierii aveti profituri enorme de pe terenurile care l-ati luat in arenda de la amaratii de proprietari…carora le dati nimica toata.
  Cat priveste @BAC face afirmatii deplasate,ca vezi doamne fermierii sunt incurcati de apicultori.Nu stmabile,prezenta albinelor le aduce un SPOR de productie de cca 30%,in tarile civilizate polenizarea se plateste.Voi ati fost invatati de p.s.d sa bagati numai in buzunarele voastre…

 5. Pe acest site exista in articol: Tractorul care elimina buruienile fara chimicale, cu ajutorul aburilor.
  Sper ca Romania sa nu ajunga sa cunoasca agricultura fara albine. In gradina mea am ajuns sa nu mai am nici macar cherry tomatoes-care in mod obisnuit cresc la fel de usor ca si buruienile.

 6. Romania a votat pentru neocotinoide din cauza faptului ca MADR ii o institutie corupta, lasa si indiferenta fata de fauna. De departe cel mai mare rau facut de neocotinoide a fost exterminarea a sute de specii de polenizatori salbatici. Albinele nu au fost exterminate pentru ca sunt foarte raspandite… dar speciile locale de polenizatori salbatici in cele mai multe regiuni cultivate intensiv au disparut complet.

 7. In sfarsit o masura binevenita, noroc cu Uniunea Europeana! Cum in alte parti se poate face o agricutura sustenabila tot asa cred cu tarie ca se poate face si in RO.

 8. o sa mearga cu albinele in franta, Germania, italia, Austria ca si asa le-am dat tota avutia tarii sa aiba si albinele.Iar de castigat nu au castigat nimic ca se vor reduce suprafetele cu floare rapita iar porumbul la fel desi in privinta porumbului nu am vazut niciodata miere de porumb .

 9. Inca un “cui” batut in sicriul agriculturii romanesti! @tudor, te bucuri degeaba, pt ca din acest moment suprafetele cultivate cu Floarea Soarelui vor scade sau tratamentele cu insecticide, care chiar vor afecta albinele, se vor inteti pt a se poate tine sub control atacul de daunatori in primele faze de dezvoltare a plantutelor, perioada care se cam suprapune cu zborul la rapita!. Pe de alta parte comentariul tau, pare a fi ca o victorie asupra agricultorilor, cei care va permit fara rezerve sa va instalati stupii pe suprafetele lor, dezinteresat, chiar daca pt acest lucru se creeaza o groaza de inconveniente pt cei din urma. Pana in acest moment am facut tot posibilul ca toate tratamentele la rapita sa le fac pana la inflorit, cu toate ca unul ar fi trebuit facut mai tarziu, tocmai pt a proteja eventualele probleme la albine si am utilizat insecticid scump care nu afecteaza albina. Povestea cu neocotinoidele este exagerata ca de obicei, pt ca in cazul tratamentului bine facut, utilizarea de semanatori performante (e drept scumpe), efectul asupra albinelor este infim, deci neglijabil!. Pe partea de porumb, din cate stiu exista ceva solutii, bineinteles scumpe, ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor, lipsa profit, faliment!!

 10. BravO, anual mor albine din cauza acestor insecticide,a nu găsiți soluții! Simplu luațiexemplul tarilor care au interzis ele folosirea acestor insecticide ,care sau dovedit clar camfor albinele .!?BravO apicultori suntem o forță !

Scrie un comentariu