• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PERICOL PENTRU FERME: Comisia Europeană ne cere REDUCEREA ANT-URILOR plătite de la BUGETUL DE STAT!

    Andreea Elefterie -

    Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT) vor fi mișcorate! Fermierii români care în acest moment încasează anual, pe lângă plățile directe din bani europeni, și o serie de ANT-uri de la bugetul de stat, ar putea fi puși în fața unei situații dificile. Comisia Europeană solicită statelor membre care achită ANT-uri, inclusiv României, să reducă valoarea acestui tip de sprijin.

    Deputatul Alexandru Stănescu a revenit recent de la Bruxelles, acolo unde a participat la reuniunea interparlamentară a Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, având drept tematică viitorul Politicii Agricole Comune după 2020. Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților a vorbit în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro despre solicitările CE care ar putea un impact major asupra finanțării sectorului agricol.

    La dezbaterile despre viitorul subvențiilor agricole a participat și Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură
    Reprezentanții României au susținut egalizarea subvențiilor pentru toți fermierii

    ”Am discutat despre PAC. Subiectul cel mai important este dacă se menține sau nu se menține bugetul pentru PAC, ținând cont de Brexit, pentru că se știe bine, Marea Britanie are undeva la 9% din bugetul total ca și contribuție. Bătaia este între Comisii. Comisiei de Agricultură i s-a propus, a plecat de la un deficit de 30%, dar se pare că s-a ajuns la 5-6% la negocieri și sperăm să nu fie afectat bugetul agriculturii până la urmă”, ne-a spus Alexandru Stănescu.

    Plafonarea subvențiilor pe fermă, încă un pericol real

    Președintele Comisiei de resort din Camera Deputaților arată că un mare pericol în reprezintă în continuare plafonarea plăților la nivel de fermă, de beneficiar. ”O chestiune foarte importantă pe care trebuie să o gestionăm foarte bine este reprezentată de faptul că CE deja a cerut plafonarea fermelor la 60.000 de euro, ceea ce înseamnă o lovitură foarte mare pentru România. Să sperăm că nu se va ajunge acolo, dar este propunerea Comisiei, vorbesc de Comisia de Agricultură din Parlamentul European”, a arătat Stănescu.

    ANT-uri micșorate. Asta vrea Comisia Europeană

    În cadrul dezbaterilor recente de la Bruxelles, ”fiecare și-a spus punctul de vedere, noi cerem mereu convergența plăților directe pe suprafață”. ”ANT-urile în general vor fi micșorate. Nu am discutat concret, dar în general vor fi micșorate. Asta e propunerea Comisiei de Agricultură, dar nu înseamnă că se va realiza. Din păcate, România va fi cea mai afectată. Fără să intrăm în detalii, cam astea au fost subiectele cele mai importante ce s-au discutat la reuniunea de la Bruxelles”, ne-a spus președintele Comisiei de agricultură, Alexandru Stănescu.

    Vă reamintim că în acest excercițiu financiar, cel care se încheie în 2020, România a primit acordul CE de a plăti fermierilor o serie de ajutoare naționale tranzitorii de la bugetul de stat. Cel mai important este ANT 1 pentru culturile agricole, urmate de ANT-urile pentru efectivele de ovine, bovine, caprine și pentru producția de lapte. Alte ANT-uri se mai achită și pentru culturi speciale, precum sfecla de zahăr, inul sau cânepa pentru fibre.

    Parlamentarii români alături de gazdele de la Bruxelles, europarlamentarul Gabriela Zoană, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE și Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană

    În perioada 24 – 26 aprilie, deputatul Alexandru Stănescu a fost prezent la Bruxelles pentru a reprezenta Comisia pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camerei Deputaților. Stănescu a fost însoțit de vicepreședintele Comisiei, Ioan Dîrzu, iar din delegația României au mai făcut parte senatorii Avram Nicolae și Tanczos Barna.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului