• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii așteaptă ploaia. Emil Dumitru: Sunt probleme mari cu răsărirea porumbului

    Andreea Elefterie -

    După peste o lună fără strop de ploaie, fermierii se tem pentru culturile agricole din acest an. cele mai vulnerabile sunt porumbul și floarea-soarelui. Abia înființate, aceste suprafețe au mari probleme de răsărire. Astfel, mulți fermieri se plâng de răsăriri neuniforme, unii chiar luând în calcul întoarcerea culturii de floarea-soarelui ce a răsărit până acum abia în proporție de 15%.

    În sudul țării, în județul Călărași, la Chiselet, la ferma președintelui Federației Naționale PRO AGRO, Emil Dumitru, lucrările de semănat au fost finalizate. Anul acesta, zona s-a confruntat prima dată cu băltiri, după care s-a instalat o perioadă de secetă, ultimele precipitații fiind înregistrate acum mai bine de o lună. Astfel, semănatul s-a desfășurat în uscat, iar culturile din această zonă nu au o răsărire uniformă, plantele fiind în diferite stadii de dezvoltare.

    ”La început au fost băltiri din cauza faptului că a fost exces de umiditate, corelat cu un nivel ridicat al aportului de pânză freatică, pentru că nivelul Dunării ajunsese la niște cote de atenție. Apoi a intervenit o perioadă de secetă în care nu am mai avut deloc precipitații și am semănat în condiții de secetă, să zicem relativ optime. Cu toate că răsărirea nu este uniformă acolo unde au fost lucrate terenurile în exces și nu sunt terenuri amplasate pe lunca Dunării, plantele încă sunt în stadiul de încolțire și răsărire, dar am finalizat semănatul. Ce ne îngrijorează în momentul de față este seceta care s-a instalat. Nu a mai plouat de o lună și ceva, din 26 martie și lucrul acesta ne îngrijorează. Precipitațiile din 26 martie au fost nesemnificative, în jur de 5 litri pe metrul pătrat”, a declarat Emil Dumitru, fermier din Călărași.

    Anul acesta, Emil Dumitru a optat pentru cultura de porumb, care în mod normal este una profitabilă, însă 2018 se anunță a fi un an nu tocmai favorabil pentru această cultură. Fermierul a renunțat la floarea-soarelui, motivul fiind prețul mic pe care l-a obținut anul trecut. În rest, a respectat rotația culturilor cu rapiță, triticale, orz, grâu și lucernă.

    La momentul redactării acestui articol, la Chiselet, principala nevoie a fermierului Emil Dumitru era legată de o ploaie ”sănătoasă”, o ploaie ”curată” care să ajute porumbul să o ia din loc.

    „Sunt sole unde este răsărit, sunt sole unde așteaptă să răsară și sunt sole unde porumbul abia reușește să încolțească. După cum se știe, unui bob de porumb îi trebuie 40% din greutatea lui apă pentru a putea să încolțească și să răsară. Așadar, în stratul superficial de sol, în zona 5-7 cm, din cauza vânturilor puternice care au suflat în ultima perioada, au uscat suprafața solului, dar încă ne exprimăm încrederea că vom avea și ceva precipitații, pentru că fără ploaie, cultura porumbului nu putem să spunem că o să avem producții bune chiar dacă suntem în Lunca Dunării”, a adăugat fermierul.

    Problemele create de secetă sunt prezente în toată țara, motiv pentru care culturile sunt mai puțin dezvoltate față de anul trecut, iar dacă lucurile continuă așa, cel mai probabil fermierii vor înregistra pierderi semnificative la recoltă.

    „Sunt zone din ce în ce mai vaste afectate de secetă și sunt multe zone din țară care sunt afectate. Nu știu să spun exact unde, dar pe zi ce trece lucrul ăsta se vede și în culturile înființate în toamnă, la rapiță și la cerealele păioase. Cred eu că dacă nu vom avea precipitații în următoarele săptămâni putem să discutăm de pierderi însemnate de recoltă din cauza secetei deja instalate în România. Nu avem o uniformitate. Când am vrut să semănăm timpuriu nu puteam din cauza excesului de umiditate și după aceea faptul că am pregătit terenul și au fost temperaturi de 33 de grade și cu vânt au uscat foarte mult solul. Dacă ar fi să fac o comporație cu anul trecut, este clar că solele noastre nu arată cum arătau cele de anul trecut, arată mult mai rău”, a mai spus Emil Dumitru.

    Meteorologii vin cu vești bune

    Meteorologii nu vin cu vești foarte bune pentru fermierii români. Chiar dacă în următoarele zile pot apărea înnorări și chiar pot fi căderi de ploi, cantitățile nu vor fi pe măsura așteptărilor agricultorilor, însă vor fi de mare folos culturilor din câmp.

    La pachet cu ploile scurte, începând de sâmbătă şi până la sfârşitul săptămânii viitoare, vremea se va răci în toată ţara, iar temperaturile pe timpul zilei nu vor depăşi 23 de grade, în timp ce noaptea minimele vor ajunge până la 3 grade.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului