• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gândacul păros: combatere bio și cu tratamente chimice

    Roxana Dobre -

    Gândacul păros – Epicometis hirta este unul dintre dăunătorii care în ultimii ani și-a lărgit spectrul de preferințe iar de la culturile agricole, în special rapița, a început să facă ravagii și în livezi sau chiar printre flori și arbuștii ornamentali.

    Ce plante atacă gândacul păros

    La pomii fructiferi, gândacul păros atacă toate speciile: prunul, caisul, piersicul, indiferent de soi, de la primul buton floral macină tot din floare.

    Gândacul păros este întâlnit și în plantațiile de viță de vie, la căpșuni, rapiță.

    Agrointeligența-www.agrointel.ro vă spune care sunt schemele bio de îndepărtare a acestuia dar și cele chimice dacă preferați să scăpați în timp mai scurt de nesuferitul ”devorator” de flori.

    Gândacul păros este ușor de identificat datorită perişorilor fini de culoare alb-gălbui
    Gândacul păros este ușor de identificat datorită perişorilor fini de culoare alb-gălbui

    Când au loc atacurile de gândac păros

    Gândacul păros adoră florile de orice fel deci cel mai ușor îl identificați în culturile care se află în plină floare, de obicei la începutul lunii aprilie între orele în care soarele arde puternic. Nu suportă frigul de aceea seara când se răcorește este posibil să nu îl mai găsiți pe plante pentru că se retrage pe sol acolo unde stă până când de reîncălzește. Este foarte ușor de identificat deoarece pe părţile laterale ale corpului se pot observa perişori fini de culoare alb-gălbuie.

    Aveți mare grijă atunci când puneți un ”diagnostic” în livadă deoarece gândacul păros poate fi ușor confundat cu albinele dar la o privire mai atentă pot fi destul de ușor deosebiți de orice alte insecte. Devorează organele generative – pistil, stamine, ovare, ceea ce duce la compromiterea, chiar totală, a producţiei.

    Foto: Radu Vergiliu/Facebook

    Combaterea bio a gândacului păros

    Dacă alegeți să combateți Gândacul păros cu metode bio aveți nevoie, ca primă variantă, o găleată/lighean încăpătoare de culoare albastru aprins sau chiar îmbrăcată în pungi albastre, în care să turnați 1-2 căpăcele de detergent lichid foarte parfumat sau balsam de rufe. Se pare că dăunătorul iubitor de flori este extrem de atras de mirosul floral.

    Pentru a combate dăunătorul din livadă, găleata colorată se așează sub copacul atacat de gândaci iar insectele cad în ea și se îneacă. Metoda necesită timp dar rezultatele apar în final.

    Alte metode recomandate sunt de atragere a dăunătorului pe plante care îl atrag și puteți planta în zona livezilor afectate, printre pomi, culturi pe care gândacul le adoră și anume rapiţă, muştar, cultivate în apropierea livezilor şi distrugerea lor.

    Capcane cu feromoni împotriva gândacului păros

    Specialișii mai recomandă folosirea capcanelor cu feromoni specifici pentru atragerea şi dezorientarea masculilor de gândac păros, metodă utilizată în Ungaria, dar și lansarea în plantaţia atacată cu indivizi ai prădătorului natural Viespea de stepă, ale căror larve parazitează larvele gândacilor din genul Epicometis.

    Se mai recomandă controlul zilnic matinal al inflorescenţelor plantelor atacate, iar daca talia plantelor atacate permite se aplică metoda mecanică ce consta în scuturarea, strângerea şi distrugerea gândacilor căzuți pe prelate.

    Combaterea Gândacului păros cu tratamente chimice

    Tratamentele chimice de combatere a gândacului păros se aplică numai când atacul este puternic și stropirile bio nu au putut să îl stopeze. Combaterea chimică trebuie văzută ca o ultimă soluție, mai ales că poate avea efecte asupra altor insecte benefice.

    Inspectorii fitosanitari spun că schema de combatere chimică este riscată deoarece pomii fiind în floare tratamentele nu sunt recomandate în acest stadiu. O schemă mai puțin riscantă ar fi combinaţia dintre un insecticid organofosforic (Novadim Progress, Pyrinex 48 EC, Reldan 22 EC) și un piretoid (Decis Mega 50 EW,Fastac 10 EC, Karate Zeon) în doze normale pentru fiecare sau folosirea de amestecuri (Pyrinex Quick,Proteus OD 110, Nurelle D 50/500 EC, Midash Forte).


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial