• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • HORIA CULCESCU: Proprietarul de sere nr. 1 al României

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Lider incontestabil, cu 70% din piața serelor din România, Horia Culcescu operează 140 hectare de sere în jurul Capitalei, cărora li se adaugă fermele de legume la Turnu-Magurele, Işalniţa şi Craiova și un plan investițional în 20-30 ha de sere noi la Ostrov.

  Horia Culcescu deține și 400 hectare de livezi, cu o producție de 6.000 de tone de fructe pe an (caise, cireşe, piersici, nectarine, prune, vişine şi nuci), care iau calea Rusiei, Germaniei, Austriei, dar ajung și în magazine românești, precum și la fabrica de conserve proprie. Circa 50% din producția de legume a serelor sale merge la export, cealaltă jumătate fiind destinată pieței interne. Culcescu a intrat și pe piața zootehniei, prin construirea unei ferme de 1.000 bovine la Ostrov, județul Constanța. Miza în anii următori e pătrunderea pe piața de procesare a cărnii.

  Horia Culcescu e acționar și la Domeniile Ostrov, companie care are în spate investiții de peste 20 milioane euro și care deține 1.200 hectare de viță de vie. Compania dispune de o fabrică nouă, cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an. Omul de afaceri a intrat și pe piața serviciilor hoteliere. Vizat este turismul viti-vinicol, printr-o investiție de 5 milioane de euro într-un resort de patru stele și pensiuni pentru 300 de persoane. O parte din proiectul turistic al lui Culcescu este deja dat în funcțiune. Zona este populată cu o serie de obiective valoroase, de la lacul Bugeac, la rezervațiile naturale Pădurea Esechioi, Pădurea Canaraua Fetii și Pădurea Cetate. Și desigur, Dunărea.

  Un proiect important pentru antreprenor este modernizarea cu 4 milioane de euro a fabricii de la Caracal (deținută de Leoser International SRL). Una din prioritățile pe termen lung ale producătorului e producția de fructe: ”Înființăm în fiecare an noi suprafețe cu viță de vie și pomi fructiferi”, ne-a declarat Culcescu.

  În ultimii ani, ritmul de extindere a plantațiilor din Ostrov a fost de 50 hectare pe an la pomi și 50 hectare pe an la vie. Livezile lui Horia Culcescu sunt intensive (1.700 pomi pe hectar), au plasă antigrindină și sunt irigate prin picurare.

  Horia Culcescu apreciază subvenția oferită începând de anul trecut pentru spațiile protejate, deși consideră că un cuantum realist ar fi 25.000 euro pe hectar: ”E o treabă foarte bună că ne-au dat subvenții începând cu anul trecut. Datorită subvenției, care se acordă până în 2020, sectorul ar putea fi salvat. Nu doar să se mențină, ci chiar să crească. Însă sumele ar trebui mărite la sere, deoarece căldura e foarte scumpă în România, fiindcă la noi nu există o piață concurențială din cauza monopolilor de pe piața gazului și din acest motiv în România gazul metan e accesat de proprietarii de sere români la un preț cu 40% mai mare decât fermierii olandezi”.

  Horia Culcescu este acționar cu 15% în cadrul Leoser SA, alături de tatăl său Marin Culcescu (35%) și de Theodora Becali (50%), fiica lui Gigi Becali. De asemenea, deține participații în Berser SA, alături de mama sa Maria și de sora sa, Oana Camelia Belu și de Leader Internațional SA (acționarul principal, cu 91%). Pachetul de acțiuni de control al Leader Internațional SA e deținut de mama, tatăl și sora lui Horia Culcescu. La Leader Internațional SA mai dețin acțiuni aromânul Zurzu Stere și firma Elison 2000 SRL reprezentată de același Zurzu Stere. În Gustos și Sănătos SRL, mama și sora lui Horia Culcescu sunt asociați cu fostul prefect de Ilfov Nicolae Jecu și cu Luminița Vlad, directoarea generală a Leader International SA. De altfel, Nicolae Jecu este și administrator la Ostrovit SA alături de sora lui Horia Culcescu. Ostrovit SA e controlată de familia Culcescu prin Leader International SA (40%) și Asociația Familială Agro Coh (52%). Berser SA e deținută de Leader Internațional SA (99%) și de Horia Culcescu, Oana Belu și Maria Culcescu. O societate pe care Horia Culcescu o deține în totalitate este Lio Agro SRL, iar sora sa Oana Belu deține Frank 93 Prod SRL.

  Horia Culcescu este și membru în Patronatul din Industria de Conserve din Legume și Fructe și Conserve Mixte ”Romconserv”, dar s-a înscris și în cadrul Fundației pentru Agricultură și Protecția Naturii ”Casa Fermierului”, alături de alte nume cunoscute în domeniu, precum Lucian Buzdugan, Dimitrie Muscă, Ștefan Poienaru, Adrian Rădulescu, Viorel Nica.

  Acest material face parte din proiectul special Agrointeligența – FERMIERII ROMÂNIEI

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Agricultura de odinioară așa cum și-o amintește fermierul Grigore Lacea Cristi Borcea a preluat o fermă de 4.000 de hectare cu sol de cea mai bună calitate Povestea lui Charles Ashby, britanicul care face agricultură în Oltenia

  Ultimele știri

  Mesaj de la ANIF pentru fermieri: Veniți să încheiem contractele de irigații pentru acest an! Miei mai mari de Paște în acest an? Ce spun crescătorii de ovine! Cadastru gratuit la sate și comune! Lista cu 510 de localități care intră în program din acest an!

  Căutare în articole