Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

VESTE EXCELENTĂ: FERMIERII ROMÂNI vor primi circa 4-5 EURO ÎN PLUS PE HECTAR LA SUBVENȚII!

Fermierii români care cer subvenții primesc o veste bună direct de la Bruxelles, zona zero unde se iau decizii pentru viitorul plăților pentru agricultură. Deși fermierii români nu au fost pe picior de egalitate cu cei din restul Europei, noua Politică Agricolă Comună (PAC) va regla acest decalaj între subvenția primită pe hectar prin ceea ce se numește ”convergența plăților”. 

Despre convergența plăților a vorbit chiar Comisarul european pentru buget, Günther H. Oettinger când a anunțat că agricultură va pierde pe viitor 5 la sută din fondurile totale alocate și aproximativ minus 4 la sută pentru plățile directe.

Pe de altă parte, eurodeputatul român Daniel Buda spune că deși la nivel european bugetul pentru agricultură este diminuat fermierii români vor avea o ușoară creștere la plățile directe ca urmare a convergenţei. ”(…) Iar pentru asta ar trebui sa-i mulțumim comisarului Hogan de la agricultură și comisarului pe buget Oettinger! Nu știm cât va fi creșterea, poate 4-5 euro pe hectar, dar la cele 9 milioane de hectare vor fi câteva zeci de milioane de euro care vor intra în România. Sumele din PAC nu trebuie reduse la plățile directe doar. Avem în pilonul 2 (dezvoltare rurală n. red.) resurse importante pentru dezvoltarea rurală”, a declarat Buda pentru www.economica.net.

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ha.

Cu toate că România este una dintre țările cu potențial agricol important din Uniunea Europeană, această diferență uriașă la plata subvențiilor dăinuie de mai mulți ani. Astfel, în 2013, subvenția primită de fermierii români a fost de 137 de euro/ha, iar în 2014 a fost de 157 de euro/ha, în timp ce media europeană a fost de 270 de euro/ha.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. “For all member states with direct payments below 90% of the EU-27 avarage, the gap between their current level and 90% of the EU-avarage direct payments will be closed by 50%”
    Deci, avand in vedere aceasta propunere de la Comisa Europeana, si reducerea de 5% al noului Buget PAC, cresterile ar trebui sa fie mai mari si anume: (270×0.95×0.90-157)/2=36.925 Euro!

Scrie un comentariu