• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AUTORITĂȚI, INTERVENIȚI! Fermieri lăsați FĂRĂ SUBVENȚII, secretarul Primăriei, preocupat de GREȘELILE GRAMATICALE ale agricultorilor!

    Roxana Dobre -

    Fermierii pierd subvențiile din cauza unor orgolii și lupte locale care, ajunse la extrem, îi lasă pe producătorii agricoli fără bruma de ajutor pentru lucrarea terenurilor agricole. Un grup de fermieri din județul Călărași ne-a sesizat că li se refuză de la Primărie eliberarea adeverinței obligatorie pentru subvenții. Cum termenul pentru depunerea cererii unice expiră marți, 15 mai, conflictul îi lasă pe dinafară pe agricultori pentru banii din acest an. Situația în care Primăriile forțează litera legii nu este singulară iar Agrointeligența-www.agrointel.ro a tras un semnal de alarmă de câte ori a fost sesizată de fermieri!

    Valentin Popa este un cunoscut fermier care își lucrează pământul în comuna Sohatu, județul Călărași, la 35 de km de București. Acesta spune că pentru Campania 2018 a pierdut programarea la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) iar în această situație sunt alți 12 fermieri din comună care riscă să piardă în totalitate banii pentru acest an.

    Noi suntem vreo 11-12 fermieri din localitate, unii cu 1.000, cu 500, cu 300, cu 100 și cu 50 hectare. Avem o problemă gravă cu secretarul primăriei. Dă ordine primarului, primarul a intrat în concediu, nu vrea să elibereze adeverințe pentru subvențiile APIA. Am făcut demersuri către Camera Deputaților, către Guvern, către Minister, către Prefectură, întâlniri cu prefectul, cu conducerea la Călărași”, a explicat fermierul.

    Valentin Popa a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că, de la Primărie, fermierilor li s-a argumentat că trebuie să schimbe contractele de arendă în convenții.

    Secretarul de la Primărie ne-a spus că el nu ne eliberează adeverințe APIA, să schimbăm contractele în convenții, care nu cred că ar fi legal. Noi nu vrem să avem prejudicii sau alte incidente cu diferite organe de control. Cineva trebuie să ia măsuri cu acest om, pentru că nu a eliberat adeverințele. De exemplu, eu am 80 de contracte de arendă. Nu pot să mă duc să-i caut pe toți cei de la care am pământ. Am unii care lucrează în Germania, sunt în Ploiești, în Vâlcea, am în Ialomița, în Constanța proprietari de teren. Eu nu pot să merg până acolo să îmi semneze convenția”, a mai arătat supărat fermierul.

    Valentin Popa mai spune că fermierii cărora li s-a eliberat adeverințe sunt cei care au în proprietate, cei care au certificate de moștenire. Este refuzată eliberarea adeverinței numai pentru contractele înregistrate în primărie.

    Fermierii acuză abuzuri grave la Primăria din Sohatu

    Supărarea producătorului agricol este cu atât mai mare cu cât, spune el, a pierdut programarea pe care o avea la agenția de plăți. ”Rândul la APIA ni s-a dus de mult, se știe până la Ministerul Agriculturii. Ni s-a spus că o să fie trimis prefectul să aibă o întâlnire cu noi, am stat 5 minute de vorbă și a plecat. Întrunirea trebuia să fie cu toți fermierii și cu ei de față. Adică noi avem răspuns de la Prefectură că nu e în atribuția secretarului cu adeverințe APIA, doar că el dă ordin. Eu până anul ăsta nu am avut probleme. În al doilea rând, are teren 66 hectare, avem documente de la București care atestă că e dat pentru islaz în comuna Sohatu. Acest secretar îl lucrează pe abuz de putere. Are firmă de agricultură și lucrează 100 și ceva de hectare și face și alte ilegalități. L-a trecut pe tatăl dânsului că ar fi moștenitor al unor oameni, defunctul neavând decât 2 fete. Am procesul verbal, am adeverințele, cum l-a trecut pe tatăl lui. Primarului îi este frică de secretar. Cred că îl are cu ceva la mână și de azi a intrat și în concediu două săptămâni. Și a spus: nu vă supărați, eu sunt în concediu, puteți să mă dați în judecată”, mai acuză fermierul.

    Ce spune secretarul din comună

    Așa cum Agrointeligența-www.agrointel.ro a procedat de fiecare dată, și data aceasta am cerut poziția și celui acuzat, Ionel Scrisu, secretarul Primăriei din comuna Sohatu. ”Eu nu eliberez adeverințe. Eu lucrez la o instituție, care are o organigramă, are o schemă organizatorică, are un conducător de instituție, respectă niște proceduri, niște norme legale. Eu zic că problema lor e în felul următor, ei ar trebui în loc să umble de colo-colo și să se vaite de unii, mă rog, că nu le place fața, nu le place cum vorbesc, că dau din mâini când merg și așa mai departe, să se apuce să facă ce au ei de făcut. Că acolo unde se plâng ei, nu o să le rezolve problemele. Problemele sunt ale lor, sunt la ei, au rezolvare. Ei trebuie doar să se apuce să facă ceea ce au de făcut, exact așa cum am spus. Eu nu schimb contracte și nici nu am auzit pe cineva să schimbe contracte, asta e probabil ce au reținut ei. Noi în general suntem responsabili de ceea ce spunem și de ceea ce facem, nu de ceea ce înțeleg alții. E strict problema lor. În procedura penală, în fața instanțelor de judecată, cei care nu înțeleg au dreptul la interpret, care nu înțeleg limba română și să fie asistați de un avocat”, a explicat Ionel Scrisu.

    Secretarul Primăriei mai spune că fermierii au motive subiective pentru care au pornit un atact îndreptat spre Primărie și susține că marea majoritate a producătorilor agricoli din zonă a primit deja adeverințele.

    ”Dacă ei stau pe la porțile altor instituții și se plâng de diverse motive subiective, pur subiective, și se duc să își spună frustrările, nu o să le rezolve nimeni problemele și nu e valabil numai pentru ei, e valabil în general. Pentru ei e complicat absolut orice. Tot ceea ce derivă din normele și dispozițiile legale, pentru ei e foarte complicat. În primul rând, e foarte complicat pentru mulți din ei limba română. Ei dacă ar știi să și scrie cum știu să vorbească prostii, ar fi foarte bine, zic eu. Nu am mai avea loc de cărți, ar fi biblioteci și cărți pe toate drumurile. Acum ei fac niște afirmații neprobate, neadevărate, dar chiar nu e problema mea. Problema mea sunt marea majoritatea a fermierilor, ca să zic așa, din punct de vedere instituțional, din 100 și de fermieri până la momentul ăsta și-au ridicat adeverințele 97-98, ceea ce se apropie într-o oarecare măsură de 100%. Acum că sunt unii nemulțumiți că am eu șapcă sau că nu am, asta este, ce să facem? Asta e soarta funcționarului public în general. Nu putem să mulțumim pe toată lumea, din păcate”, a mai arătat secretarul.

    În final, Agrointeligența-www.agrointel.ro remintește conducerii Primăriei din Sohatu, cum a adus și în atenția altor primării, că toți cetățenii comunei sunt egali în fața legii, iar fermierii cu atât mai mult ar trebui să aibă parte de respect din partea autorităților. Mai mult, chiar Ministerul Agriculturii a dat ordin începând cu Campania APIA din 2016 ca adeverința eliberată de Primărie, care este obligatorie pentru subvenții, să nu mai fie constrâsă nici de achitarea taxelor și impozitelor sau cu atât mai mult de lupte personale care în final fac rău unor oameni care produc hrană pentru țară.

    Mai mult, domnule secretar al comunei Sohatu, vă reamintim că datoria dumneavoastră ca funcționar public este să lucrați în slujba cetățenilor și să găsiți soluțiile legale pentru aceștia. Analizele gramaticale ale fermierilor nu stau în atribuția dumneavoastră și e trist să arătați cu cu degetul către niște oameni datorită cărora implicit dumnevoastră aveți în fiecare zi hrană pe masă. Sperăm să găsiți o soluție urgentă și să nu aveți pe conștiință 12 fermieri care rămân fără subvențiile pentru pământul pe care îl muncesc cu sudoare în fiecare zi!

    NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la redactia@agrointel.ro, fie telefonic, la numărul: 0741.279.595.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol