• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OVINE DIN ROMÂNIA, aruncate peste bord în drum spre Iordania! CADAVRELE – eșuate PE PLAJELE DIN EGIPT!

    Roxana Dobre -

    Situație revoltătoare! 25 de ovine din România au fost aruncate peste bord în Marea Roșie și au fost găsite pe plajele unor stațiuni din Egipt. Din informațiile publice rezultă că vasul MV Alferdawi-1 a ajuns pe 1 mai în Midia, județul Constanța pentru a încărca oi și a plecat pe 3 mai cu destinația Iordania.

    Pe 9 mai, de pe vas au fost aruncate mai multe cadavre de oi care apoi au eșuat pe plaje de la Marea Roșie, inclusiv pe Hurghada din Egipt. O zi mai târziu, vasul ancora la destinație. Autoritățile egiptene au preluat vasul pe 12 mai pentru investigații și sancțiuni.

    Sursă foto: www.libertatea.ro

    Conform aceleiași surse, vasul pe care se aflau oile a mai fost sancționat în trecut de autorități: în luna martie avea probleme cu gestionarea deșeurilor și registrul deșeurilor.

    „Oile din România care au murit pe Alferdawi zilele acestea au fost aruncate peste bord și au ajuns pe prosoapele turiștilor de pe plaja stațiunii egiptene Hurghada de la Marea Roșie și în împrejurimi. Din sursele pe care le avem am înțeles că vasul a întâmpinat probleme la intrarea în Suez, zonă în care temperaturile sunt extrem de ridicate și orice oprire a navei reduce șansa ca animalele să suporte căldura mulțumită brizei. Dacă nave se oprește atunci animalele se coc literalmente de vii. Așa s-a întâmplat recent pe un alt vapor care făcea curse regulate dinspre Australia spre Golful Persic în Quatar și unde au murit chiar și 2400 de oi la oprirea vaporului în golf”, explică Gabriel Păun reprezentant Animals International.

    În România, ACEBOP – Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a fost alertată de Animals Inetrnational. ”A informat de urgenţă membrii săi şi autorităţile competente cu scopul de a primi lămuriri asupra exportatorului şi a numărului de ovine aferente transportului, cauzelor mortalităţii şi modului de gestiune a alertei. Transporturile maritime de animale vii sunt o adevărată plagă, animalele noastre, crescute în condiţii de bunăstare superioare, ajung să moară înecate!”, anunață Mary Pană, președintele ACEBOP.

    Competenţele inspectorilor veterinari români se intind din păcate doar până la incărcarea animalelor pe vase, mai departe ne spălăm pe mâini pentru că nu avem bază legală internaţională! Ce se intâmplă cu animalele noastre pe vase, cum sunt lăsate fără apă şi mâncare din cauza grevelor personalului îngrijitor sub pavilion Togo, Filipine etc. sunt întrebări la care Comisia Europeană nu răspunde, întoarce spatele – nu este de competenţa ei!? Aceste pavilioane nu respectă condiţiile comunitare elementare de protecţie a animalelor – DARcei care vor suferi vor fi fermierii români exportatori , pentru că astfel de cazuri aduc infrigementul în comerţul cu animale vii”, a declarat președintele ACEBOP arătând că organizația de fermieri din România a solicitat de urgenţă sprijinul UECBV, organism european din care face parte, pentru a contacta responsabili din World Trade Organisation (WTO).

    De precizat că autoritățile nu au confirmat sau infirmat până la acest moment veridicitatea informațiilor susținute de reprezentantul Animals International.

    Mai mult pe www.libertatea.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!