• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Alegerea ouălor pentru incubat: Metodă sigură pentru a afla fertilitatea la clocire

  agrointeligenta.ro -

  Alegerea ouălor pentru incubație este primul pas pentru a vă crește efectivul de păsări de curte. Am discutat despre cum putem verifica fertilitatea ouălor cu George Voinea, un crescător de păsări din comuna Vidra, județul Ilfov.

  Ouă fertile de la găinile ”călcate” de cocoș

  Pentru a avea ouă fertile aveți nevoie de un număr suficient de cocoși în raport cu efectivul de găini. Conform specialiștilor de la Agroland, pentru ouă cu o fecunditate ridicată, aveți nevoie de un cocoș la 12-16 găini din rase ușoare, de un cocoș la 8-12 găini din rase intermediare și de un cocoș la 6-8 găini dacă aveți rase grele. La fiecare 3-4 gâște ar trebui să fie și un gâscan, în timp ce un curcan este suficient pentru a călca un efectiv de 8-10 curci.

  Coaja ouălor trebuie atent examinată

  Selectarea ouălor ce vor fi puse la eclozat își are secretele sale, spune crescătorul. Ouăle se iau manual din cuibar și se poate face o triere imediată după aspectul acestora. Se vor elimina din start ouăle cu dimensiuni prea mici, cu diformități, murdare sau care prezintă crăpături.

  Controlul vizual al ouălor ne ajută să ne dăm seama dacă ele sunt bune de clocit sau nu. Cele care nu sunt bune sunt foarte aerate, au coaja care prezintă asperități sau nu au o coajă regulată.

  Numai ouă proaspete pentru clocitoare

  Vechimea ouălor pentru incubat nu trebuie să depășească 7 zile, atrage atenția crescătorul ilfovean. Se preferă ouăle de o zi sau două, de la păsări tinere, aflate în primul an de reproducție.

  Metoda de verificare a ouălor cu ajutorul luminii este frecvent utilizată de crescători, deși este considerată o practică veche, care nu mereu dă rezultate. Ea ajută însă la identificarea acelor ouă care nu defecte de gălbenuș, inclusiv gălbenuș dublu. Nici aceste ouă nu sunt bune pentru incubație.

  Fertilitatea ouălor, verificată cu o lumină puternină

  Verificarea ouălor cu ajutorul luminii este o procedură simplă. Astfel, fertilitatea ouălor poate fi făcută într-o cameră întunecată, folosindu-ne de o lumină puternică de la un bec sau o lanternă cu LED. Dacă folosim becul, atenție ca oul să nu fie ținut prea aproape de sursa de lumină, întrucât căldura degajată poate să afecteze embrionul.

  Lanterna este de preferat pentru a testa fertilitatea ouălor. Pe rând, se ține câte un ou în dreptul lumii lanternei, acoperind cu mâna încât toată lumina să bată spre interiorul oului. Dacă oul este fertil, veți observa vase de sânge în jurul gălbenușului sau un inel de sânge.

  A doua și a treia verificare la ouăle puse la incubat

  După prima verificare se mai face o a doua la 7-10 zile după ce oul a fost pus la incubat. Acum ar trebuie ca la multe ouă să se vadă embrionul format. La cele la care se văd aceleași vase de sânge, embrionul nu se mai dezvoltă și ele pot fi înlăturate din incubator.

  Se poate face și o a treia verificare, în mod identic, la 17 zile după ce ouăle au fost puse în incubator.

  De subliniat că verificarea ouălor după ce ele au fost pus în incubator sau sub cloșcă nu trebuie să se facă într-un mediu foarte diferit de cel în care se face incubația. Se vor evita mai ales diferențele mari de temperatură, iar ouăle vor fi manevrate cu multă grijă.

  Pentru mai multe informații despre incubarea ouălor, vă recomandăm articolul: CLOȘCA SAU INCUBATORUL: Care metodă de clocire este mai bună?


  Te-ar mai putea interesa

  Decoct de cartofi – rețeta pentru răsaduri puternice și sănătoase În Grădina Danei. Mixul de trei produse cu care puteți stropi pomii primăvara Solar de legume pe structură metalică, fără sudură – avantaje, caracteristici, preț

  Ultimele știri

  Rețeta succesului Verdon în distribuția de inputuri agricole Zootehnia Inteligentă cu Radu Antohe. Invitat: Horia Grosu, Director General IBNA Director ADS arestat de DNA! A cerut mită 350.000 de euro pentru arendarea unui teren de 650 ha