START ÎN FORȚĂ pentru BAYER AGRO ARENA 2018: Peste 400 de fermieri au participat la evenimentul din câmp de la Însurăței, Brăila
agrointeligenta.ro -Peste 400 de fermieri au luat parte marți, 22 mai, la primul eveniment din seria BAYER AGRO ARENA 2018! Ca în fiecare an, întâlnirea de start s-a dat la Însurăței, în județul Brăila, la platforma din ferma-gazdă a lui Nicu Râșnoveanu. În ciuda anului dificil, cu deficit de precipitații, culturile agricole la care s-a aplicat tehnologia Bayer și experiența fermierului au arătat impecabil.
Interesul fermierilor pentru evenimentul BAYER AGRO ARENA de la Însurăței a fost maxim. Agricultorii din Brăila și județele apropiate au început să ajungă la platforma din câmp încă dinainte de ora 10.00 cât scria pe invitație. Fermierii au dorit să profite de răcoarea dimineții pentru a putea studia, pe cont propriu și pe îndelete, starea culturilor și tehnologiile aplicate la porumb, rapiță, grâu, orz și floarea-soarelui. Ca de fiecare dată, specialiștii Bayer au fost la datorie pentru informații suplimentare și consultanță ”la firul ierbii” cu privire la problemele cu care se confruntă fermierii în propriile exploatații.
Startul oficial al primului eveniment BAYER AGRO ARENA 2018 a fost dat de către Mihai Gheorghe, directorul de vânzări al companiei. Acesta le-a urat bun venit celor peste 400 de fermieri, la care s-au alăturat și reprezentanți zonali ai companiilor partenere, publicul ducându-se, ca număr, aproape de 500 de persoane.
”Construim împreună agricultura viitorului. Nu întâmplător spunem acest lucru, ci pentru faptul că Bayer își pune toate resursele ca, împreună cu dumneavoastră, să construim o agricultură durabilă, o agricultură bazată pe măsuri sustenabile în așa fel încât să reușim să echilibrăm profitabilitatea unei ferme și de asemenea, să lăsăm pentru viitor o agricultură pe care să poată să folosească și urmașii noștri. Este, așa dar, un slogan care ”îmbracă” foarte multe lucruri. Anul acest avem un nou concept cu care am venit în fața dumneavoastră, avem tehnologii noi, tehnologii care ne ajută să vă prezentăm noutățile noastre, să răspundem nevoilor pe care le aveți în condițiile dificile ale anului 2018. Avem un an 2018 extrem de dificil în tot ceea ce înseamnă România, dar în mod deosebit zona dumneavoastră de activitate, zona de sud a României”, le-a spus Mihai Gheorghe fermierilor veniți la Însurăței.
După o prezentare a specialiștilor Bayer, fermierii au fost încurajați de către Sorin Daraban, directorul de marketing al companiei, să nu ezite în a-i întreba pe experți despre ceea ce îi interesează. ”V-aș încuraja ca la atelierele pe culturi să puneți foarte multe întrebări colegilor, avem foarte multe lucruri de comunicat. Mai mult decât atât, ați văzut că în ultima perioadă schimbările se succed cu o frecvență foarte, foarte mare și, din păcate, uneori veștile nu sunt cele mai plăcute – la capitolul substanțe active mă refer aici”, a spus Sorin Daraban, făcând referire la decizia adoptată recent la nivel european de interzicere a utilizării neonicotinoidelor la culturile agricole.
Directorul de marketing din cadrul Bayer România a vorbit și despre un instrument foarte util, un instrument gratuit pe care compania îl pune la dispoziția fermierilor: ”În ultima perioadă ne-am mutat spre digitalizare și vă mulțumim încă o dată celor care vă numărați printre utilizatorii aplicației Agro Bayer Solution. Avem peste 5.000 de utilizatori ceea ce este un lucru fantastic și vă mulțumim pentru încredere. Cei care nu aveți încă aplicația, vă recomand să v-o instalți pentru că avantajul pe care vi-l oferă aplicația mobilă este că oriunde v-ați afla, indiferent de solă, de timp, aplicația mobilă este funcțională și toată tehnologia Bayer, tot know-how-ul Bayer îl găsiți la îndemână pe telefonul mobil”.
Sorin Daraban a vorbit și despre cum va evolua aplicația, aceasta urmând ca, în scurt timp, să ofere fermierilor prognoze și alerte personalizate pentru solele lucrate. ”Aplicația mobilă va evolua în timp. În primăvara aceasta am instalat în câmp niște stații meteo de înaltă performanță, una se găsește inclusiv în ferma unde ne aflăm astăzi, la domnul Râșnoveanu – care se află astăzi alături de noi și căruia îi mulțumim. Stațiile mobile vor avea rolul de a furniza informații ce vor fi folosite în prognoză și avertizare. Pe scurt și simplu spus: dimineața, pe telefonul mobil, cu condiția să aveți instalată aplicația Agro Bayer Solution, veți primi o avertizare în cazul în care culturile dumneavoastră de câmp sau cele horticole sunt amenințate de atacul diferitelor boli și dăunători”, a explicat Sorin Daraban.
După scurtul moment introductiv, fermierii au fost invitați la punctele ”fierbinți” ale platformei, adică la atelierele de culturi unde specialiștii Bayer au prezentat nu numai tehnologiile și produsele companiei folosite, dar și care au fost principalele probleme cu care s-au confruntat culturile și soluțiile eficiente aplicate pentru rezolvarea lor.
Ce spun fermierii care folosesc produsele companiei BAYER
Fermierii care folosesc produsele BAYER au profitat de întâlnirea de la Însurăței pentru a face schimb de experiență cu alți agricultori din zonă. Reporterii Agrointeligența – BT Video au stat de vorbă cu mai mulți producători agricoli care au participat la evenimentul BAYER și vă prezentăm, mai jos, câteva declarații ale acestora despre produsele pe care se bazează an de an în exploatația lor.
Fermierul Burnel Frățilă din Padina, județul Buzău s-a arătat foarte mulțumit de produsele BAYER, în special de Zantara, cu care a reușit să-și doboare recordul personal la orzoaica de bere.
”Vă pot aminti produsul Zantara, pe care l-am folosit la orzoaica pentru bere, cu rezultate foarte. Acum trei ani,vecinul care era cu o cultură tot de orzoaică lângă sola noastră și care nu a făcut tratamentul a făcut o producție mult mai slabă cantitativ și mai ales calitativ. Producția la noi a fost de 6700 kg la ha. Cu un randament de plată pe orzoaică de bere de 92%. E un procent excelent. Mergem pe o tehnologie pe care o îmbunătățim anual, pornind de la lucrările agricole, după care foarte important pentru noi în ultimii ani sunt aplicarea celor 3 tratamente care ne-au dus la ce speram cândva, să depășim o barieră: să depășim 6-7 tone la ha. Anul trecut am depășit bariera de 7 tone, am făcut 7.600 la orzoaică, tot prin aceeași tehnologie, aceleași tratamente, ca și număr. Numai cu produse Bayer”, ne-a declarat fermierul.
Inginerul Marius Zărnescu din localitatea Vlad Țepeș, județul Călărași ne-a vorbit despre produsul său de suflet – Adengo, dar și de performanța pe care o atinge an de an alături de produsele BAYER.
”Noi în fermă tindem numai sus, foarte sus. Undeva producția medie, la grâu, în ultimii 5 ani, e peste 8.000 kg la ha. Producția de orz, 8.500, la porumb minimul e 9 tone. La rapiță, între 4.000-6.000 la rapiță. Cum ei (BAYER – n.r) tind spre performanță, și noi tindem spre performanță”, ne-a spus fermierul.
Pentru fermierul Vasile Visalon din Viziru, județul Brăila, mare provocare o reprezintă buruienile. Semințele lor sunt aduse în cultură mai ales prin sistemul de irigații ce folosește apă din canale. Pentru a face față ”invaziei”, agricultorul se bazează pe produsele BAYER.
”Buruienile sunt de nestăvilit și tot timpul trebuie să fii vigilent și să folosim, pe lângă erbicide, măsuri agrotehnice, tratație, știm prea bine ce probleme sunt. Încă sunt probleme cu costreiul și pentru faptul că irigăm. Prin irigație, se răspândesc semințele de buruieni și nu termini niciodată că folosești apă din canal și bălți pentru irigat și problemele sunt mai mari. Substanțele de la Bayer, folosite eficient și la timp, ne salvează de această invazie, de aceste buruieni. Avem nevoie de Bayer mereu și de produsele lor”, a spus agricultorul din Viziru.
La Tichilești, județul Brăila, produsele BAYER sunt nelipsite din ferma unde pământul este lucrat de Constantin Manta. Agricultorul vorbește despre compania care îi furnizează soluțiile tehnologice ca despre un prieten care îi vine în ajutor mai ales când se confruntă cu probleme în culturile agricole.
”E un an dificil, în sensul că a fost martie friguros, umed, nu am putut intra să facem lucrările. Apoi a venit secetă. Anul acesta este seceta. (…) Provocări sunt anul acesta ca niciodată”, ne-a spus fermierul.
Seria BAYER AGRO ARENA continuă cu un nou eveniment ce va avea loc mâine, joi – 24 mai, la Caracal. Întâlnirile Bayer Agro Arena vor continua în județele Bihor (5 iunie), Timiș (12 iunie), Neamț (19 iunie) și Covasna (26 iunie). Seria de evenimente va fi completată pe 12 iulie cu un eveniment Bayer Agro Arena dedicat pomiculturii, acesta fiind programat să aibă loc în județul Argeș.