• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culiţă Tărâţă despre fermieri: Azi ai bani, mâine eşti zero

    agrointeligenta.ro -

    Aproximativ 200 de fermieri din toată Moldova s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute, la Ruginoasa, pentru a discuta problemele din domeniu şi a se asocia într-un Club care să le promoveze interesele. La întâlnire a participat şi Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care a promis susţinere guvernamentală.

    Fermieri din toată Moldova, la Ruginoasa

    Întâlnirea fermierilor a început la ora 10, în curtea Palatului Ruginoasa. Din cauza vremii ploioase, reuniunea a fost organizată într-un cort amplasat în curtea Palatului. Agricultori din Botoşani, Iaşi, Vaslui, Neamţ, Bacău şi Suceava şi-au prezentat, pe rând, problemele întâmpinate de-a lungul timpului.

    „Anul viitor va apărea problema vânzării de terenuri către străini. Noi am cerut înfiinţarea unei agenţii sau a unei instituţii bancare prin care să se asigure prioritate pentru români la cumpărarea terenurilor. Mai este şi problema accizei la motorină, care trebuie rezolvată”, a susţinut deputatul Ion Melinte, care este şi fermier în Bacău.

    cortul

    Cer măsuri antisecetă

    Deputatul ieşean Vasile Mocanu a ridicat şi el câteva probleme care ar putea afecta culturile agricole din această toamnă, în cazul în care Guvernul nu va interveni la timp. „Pentru iulie, august şi septembrie se anunţă secetă puternică iar culturile de porumb ar putea fi afectate. Irigaţiile trebuie să devină politică naţională”, a susţinut Mocanu.

    Rând pe rând, fermierii au ridicat la rândul lor probleme care pot fi introduse în elaborarea unei strategii naţionale pentru agricultură, pornind de la nivelul subvenţiilor şi până la lipsa spaţiilor de depozitare sau a pieţelor de desfacere.

    Tărâţă spune că e sărac

    La întâlnirea de la Ruginoasa a fost prezent şi unul dintre cei mai mari fermieri din ţară, Culiţă Tărâţă. Actualmente preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Tărâţă l-a omagiat pe fostul ministru Decebal Traian Remeş, cel care a fost condamnat pentru corupţie. „În perioadă de secetă puternică, domnul Remeş ne-a ajutat cu irigaţiile. Îmi pare rău că el se află acum unde se află”, a susţinut Tărâţă. Deţinător a peste 50.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, Culiţă Tărâţă a susţinut că în agricultură nu există oameni bogaţi. „Se spune că fermierii s-au îmbogăţit. Exclus! Vine o calamitate şi eşti „zero”. Astăzi poţi să ai nişte bani, iar mâine să nu-i mai ai”, a spus el.

    cadru

    Cer eliminarea samsarilor

    Ca reprezentant de marcă al agriculturii care a intrat şi în zona administraţiei, Culiţă Tărâţă a venit şi el cu propuneri concrete către ministrul agriculturii. „Eu am propus taxarea inversă la TVA şi mă înjurau politicienii la televizor, spuneau că vreau să fac eu evaziune. Acum s-a văzut că e bună. E o problemă cu valorificarea producţiei, şi trebuie făcut ceva. Samsarii se îmbogăţesc pentru că tu, ca fermier, eşti obligat să vinzi în condiţii dezavantajoase”, a susţinut Culiţă Tărâţă.

    Prezent la întâlnirea cu fermierii, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a promis creşterea sumelor alocate din fonduri europene. „Va exista o facilitate pentru tinerii fermieri. Sprijinul pe suprafaţă va fi crescut cu 25% pentru fermierii de până la 40 de ani. Această măsură va fi luată pentru a încuraja întinerirea populaţiei care lucrează în agricultură, dar şi pentru menţinerea tinerilor în mediul rural”, a afirmat Constantin

    Şi-au făcut Club

    Lansat cu ocazia întâlnirii de la Ruginoasa, Clubul Fermierilor AGRALIM reprezintă o primă încercare de a reuni, după modelul regionalizării, toţi marii fermieri din Moldova. Clubul se doreşte a fi o platformă complexă şi exclusivistă care să încurajeze cooperarea între producătorii agricoli. Membrii clubului vor beneficia de acces gratuit la evenimentele reprezentative din regiune, de promovarea activităţilor şi de întâlniri organizate cu oficiali locali sau guvernamentali. De asemenea, fermierii din Club vor sărbători anual, în prima săptămână din iunie, începerea verii şi a recoltei culturilor de câmp.

    Urmează trei târguri şi un bal

    Întâlnirea fermierilor de la Ruginoasa a deschis seria acţiunilor comune care vor fi organizate în acest an. În ultima săptămână din septembrie sunt programate 4 manifestări de mare amploare, care vor reuni la Iaşi câteva sute de producători agricoli din toată Moldova. La centrul expoziţional Providenţa va avea loc târgul Agrofarma, pe platforma de la CUG va fi organizat târgul Agrozoo, la Centrul expoziţional Moldova va putea fi vizitat târgul Agroalimenta iar seria manifestărilor va fi încheiată cu Balul Fermierilor. „Marile companii sunt dispuse să participe la târguri mari, aşa că vom organiza şi noi târguri de dimensiunea celor din Bucureşti”, a susţinut Florin Mindirigiu, directorul AB Plus.

    castel ruginoasa


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till