• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • GÂNDURILE NEGRE care nu-i dau pace fermierului FĂNUCU UNGUR!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  În satele românești, în special în cele din Ardeal, comunitatea freamătă. Oameni ce și-au dedicat o viață întreagă agriculturii se văd acum, aproape de bătrânețe, îngrijorați de soarta pământului lor. Îi spun ”pământul lor„, însă n-au nici o hârtie pentru suprafețele pe care, dintotdeauna, le-au muncit și pentru care au plătit negreșit, impozitele anuale.

  Fănucu Ungur are 60 de ani împliniți și se numără printre ardelenii care, de când se știu, muncesc pământul. Același pământ pe care l-au muncit părinții și bunicii săi. Poate și înaintașii lor. Spune că la ei în Hunedoara, în Bănița, n-a fost colectivizare, așa că fiecare își știe bucata de pământ, dar fără vreun act ”la purtător”. Pentru acel pământ se plătește dintotdeauna impozitul anual fără întârziere și se încasează subvenția de la APIA cu adeverința de la Primărie. Pentru că numai la Primărie se știu, pe registru, rostul și apartenența fiecărei parcele.

  Teama mea este legată de lucrările astea de cadastru. Că noi n-avem hârtii pe pământ și ne este teamă că vom rămâne fără el. Am încercat să fac documentele, însă nu am reușit. Să-l facem pe localitate nu vrea nici o firmă, că ne-au spus că prin programul național ar primi numai 60 de lei, prea puțini bani. Eu am 10 hectare de pământ, pășune și ceva arabil, știu care este pământul meu, toată comunitatea ne știm terenurile, nu le încălcăm, dar acte n-avem pe el”, și-a spus păsul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro fermierul Fănucu Ungur din județul Hunedoara.

  Pământul pe care îl deține agricultorul nu este din cel mai fertil, dar este suficient pentru a-i asigura un trai decent, într-o gospodărie din care nu lipsește nimic – de la cultura de legume, la găinile ouătoare, porcul sau vaca de lapte. ”Și aș mai avea o problemă cu livada mea care e bătrână. E livadă tradițională, dar la APIA nu reușesc să o înregistrez că au fost la control și din aer au stabilit că e pădure. Am vreo 3-4 hectare cu pomi fructiferi și nuci”, ne-a mai spus fermierul.

  Spaima cea mai mare, cea care nu-l lasă pe Fănucu Unugur să se odihnească în miez de noapte, rămâne cea legată de viitorul proprietății sale. Același gând îi frământă pe majoritatea micilor fermieri din satele unor județe precum Hunedoara, Sibiu, Alba sau Mureș. Fără acte de proprietate pentru propriul pământ, oamenii se tem de cum se va rezolva problema funciară prin programul național. Pentru ei, cadastrul gratuit se poate transforma într-un ”măr otrăvit” care îi lasă fără glie…

  NOTĂ: Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro sunt alături de dumneavoastră, fermierii României, și încercăm să vă sprijinim în problemele pe care le întâmpinați. Dacă aveți alte chestiuni pe care doriți să ni le semnalați, vă rugăm să ne contactați fie pe e-mail, la redactia@agrointel.ro, fie telefonic, la numărul: 0744.311.359.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  BASF dublează numărul de premii din programul MULȚUMIM FERMIERILOR! Micii producători se mai pot înscrie până pe 21 mai! Ministrul Adrian Oros a lansat un formular pentru a intra în dialog cu fermierii care au probleme! Președintele României: Din 1 iunie, fermierii pot circula între localități fără declarații scrise!

  Ultimele știri

  Funcţionarii greşesc, fermierii plătesc! Un agricultor are de plătit penalităţi şi dobânzi pentru o sumă ce i s-a virat din greșeală! Document intern: ȘEFUL APIA, ordin pentru TOATE SUBVENȚIILE fermierilor! Românul care a devenit cel mai bătrân om din lume este agronom și l-a avut mentor pe Gheorghe Ionescu Siseşti!

  Căutare în articole