Ştiri agricole

Fermierii sunt disperați: ”OPRIȚI-VĂ CU RACHETELE ANTIGRINDINĂ! Ne-ați alungat TOȚI NORII DE PLOAIE!”

Nici nu apucă norii de ploaie să se adune că imediat sunt lansate zeci de rachete. În câteva secunde, cerul redevine senin și nici urmă de ploaie din luna martie până astăzi. Este oful fermierilor din Băicoi, județul Prahova, care suspectează că lansarea rachetelor a devenit ”o afacere” și că indiferent dacă există amenințare de grindină sau nu, sistemul se pune în acțiune, lăsându-i fără precipitații.

Bogdan Dumitru este unul dintre cei care lucrează pământul vitregit de ploi. Din luna martie, culturile sale n-au mai primit apă decât dintr-un tambur care abia face față la nevoia din câmp. Fermierul crede că de vină pentru seceta din zona sa sunt rachetele antigrindină pe care autoritățile responsabile le lansează imediat ce pe cer se adună doi-trei nori. ”Nu este numai o părere a mea, ci am discutat și cu alți fermieri. Am văzut cu toții cum, într-o zi, a început să plouă – era o ploaie curată, și imediat ce a început să picure, s-au lansat nu una, nu două, ci 12 rachete antigrindină. Imediat s-a oprit ploaia, norii s-au risipit și noi am rămas cu seceta”, a declarat prahoveanul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

In lipsa ploilor, nici sistemele de irigații nu mai fac față

Coincidență sau nu, Băicoi se numără printre punctele ”fierbinți” unde comunicatele oficiale anunță mereu ”un număr record” de lansări de rachete antigrindină. ”Se exagerează pur și simplu, fiecare norișor îl bombardează, iar ploaia pe care o așteptam se oprește”, ne-a spus fermierul care subliniază că așa de multe rachete și așa de puține ploi n-a mai avut niciodată. ”În 2014, când de la buget n-au fost bani pentru plata rachetelor, n-au avut ce lansa și am avut și noi ploi, am avut un an normal. Acum, fără apă, grâul este aproape uscat, porumbul are o răsărire care ne face să nu sperăm la a recolta boabe în acest an”, ne-a spus, supărat, tânărul agricultor.

Fermierii din Băicoi nu exclud ca la mijloc să fie și interese financiare întrucât lansarea rachetelor – cu sutele, implică niște costuri uriașe pentru bugetul de stat. ”Ce este cel mai grav este că avem poliță de asigurare împotriva grindinei, însă asigurare contra secetei nu ne face nimeni”, subliniază Bogdan Dumitru.

Producătorii agricoli din zonă au încercat să ”limiteze” fenomenul rachetelor, însă în zadar: ”Ni se închid ușile în nas. Din 15 aprilie au început să dea și până acum numai pe Prahova s-au lansat sute de rachete antigrindină”.

De subliniat că nu este prima dată când fermierii reclamă că în zonele în care ”se sperie” norii, nici ploile nu se mai arată. Deși mai mulți specialiști au ieșit public să infirme ”teoria”, faptul că seceta ”lovește” fix aceste suprafețe agricole, iar fermierii au culturile calamitate an de an, devine o probă greu de contestat!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. Suntem atat de prosti si de idioti incat de la un an la altul ne autodistrugem!Asta este ceea ce meritam si pe deplin spun ca ne meritam soarta!Ne complacem in astfel de situatii si prin nepasarea noastra acceptam sa fim niste cobai!Nu iesim in strada toti nu vom reusi sa facem nimic niciodata!Am ajuns hartia igienica a Europei si a intregii lumi!La noi totul e de vanzare case masini pamanturi si asa mai departe ajungand si in stadiul de si vinde femeia pentru a avea un trai mai bun!Curve de romani prosti!

 2. Buna ziua. Legat de acest articol cu rachetele antigrindina si eu ca fermier si alti fermieri pe langa mine ( itesti, bacau ) ne confruntam cu aseasta problema. Au tun antigrindina la livada din itesti si tot la fel cand se intuneca se trag rachete multe. Apoi se face ca o bariera.. ex: daca vine ploaia dinspre roman spre bacau in itesti se opreste si nu mai ploua in bc.. si invers. Deci aceste rachete antigrindina desi ni sa spus de nenumarate orii ca ele sparg gheata din nori si defapt ar trebui mai tare sa ploua.. adevarul e ca nu mai ploua deloc,deloc, deloc. Pe zona la noi a mai plout decat o data in 3 luni si atunci 5 litri….
  Ideea e ca ne autodistrugem.

 3. Aceiași problemă e și în județul Iași,bat cu rachete de zici ca ne invadează rușii,două dintre ele căzând în curtea unui vecin. Sa ne spună și nouă cate rachete au fost lansate pentru a produce ploaie.

 4. Asta este vrajeala ca nu ploua din cauza rachetelor. Orice om ce a studiat un pic stie ca ionii de argint dispersati in aer fac ca norii de gheata sa dispara. Dar oamenii nu spun ca nu ploua ca sunt rai invidiosi dusmanosi se fura intre ei sau tot ce e mai rau pe lumea asta s a coborat pe pamant. Dumnezeu nu mai iarta aceste rautati se cearta de la o palma de teren isi dau foc unii la altii. Dar sa se asocieze intre ei sa dea de mancare la tot mapamondul asta nu se poate ?

  1. Ești cult rău “fac ca norii de gheață să dispară”
   Mergi băiatule la control, ai probleme la partea superioară.

 5. Pentru grindină sunt asigurări, si sigur costa mai putin decat rachetele…..dar pentru seceta nu există asigurări. Investim bani sa facem agricultura performantă, dar fara apa nu se poate. Mai bine ar investi bani in canalul Siret – Bărăgan….

 6. La codaesti.. vaslui, iasi- scanteia la fel… anul trecut pana sa dea rachetele or fost ploi.. am inteles ca au si rachete ce produc nori de ploaie pe acelea nu stiu sa le dea

 7. asa este ne.au distrus cu rachetele lor!!! nu am mai avut ploaie dupa 25 martie culturile sunt la pamant!, grau si rapita uscate, iar floarea si porumbul sunt rasarite foarte foarte prost

Scrie un comentariu