• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SUBVENȚIE TĂIATĂ! MARE FERMIER, sancționat de APIA cu 100.000 de euro!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  A pierdut o mare parte din subvenția agricolă de la APIA! Un fermier care exploatează o suprafață de peste 3.000 de hectare de teren agricol și care deține o fermă zootehnică cu sute de capete de bovine, dar și cu peste 1.000 de capre, a rămas fără o parte din subvenția acordată de Uniunea Europeană, din cauza unor documente care se bat cap în cap de funcționarii Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

  Sancțiunea se ridică la 100.000 de euro

  Conform publicației botosaninews.ro, Ilie Iulian Merticariu este un cunoscut fermier din zona Moldovei. Agricultorul administrează societatea comercială Agromer SRL din județul Botoșani, cea care este proprietara terenurilor și a fermei zootehnice de la Ripiceni. El se află în divergențe cu APIA, după ce această instituție i-a tăiat nu mai puțin de 100.000 de euro din drepturile de subvenție care i se cuveneau.

  În luna septembrie a anului trecut, societatea a fost controlată de funcționarii APIA Botoșani, iar fostul director al agenției, Ion Constantin, a scris în nota de verificare pe teren că „fermierul nu dispune de platformă de stocare a gunoiului lichid și solid” la exploatația zootehnică din localitatea Popoaia- Ripiceni.

  Fermierul a contestat nota de constatare a APIA

  Nemulțumit că nota de constatare întocmită de reprezentantul APIA nu corespunde adevărului, Merticariu a contestat administrativ actul de cotrol, iar, ca urmare a acestui lucru, conducerea APIA a dispus un control încrucișat. Astfel, în luna noiembrie 2017, la ferma de la Popoaia a mers în control o echipă de la APIA Neamț, care, în documentul întocmit la fața locului, constată altceva decât echipa inițială.

  Comisia mixtă s-a deplasat la sediul firmei Agromer SRL, unde, în prezența administratorului Merticariu Ilie Iulian, s-au verificat cele semnalate în solicitare și s-au constatat următoarele: bazinul de dejecții avea pereții de beton, s-a verificat adâncimea cu o bară metalică, constantându-se că nivelul dejecțiilor din bazin era de aproximativ patru metri, diferența de doi metri fiind spațiu disponibil de stocare; bazinul prezenta trei țevi de scurgere îngropate în pământ, funcționale, prin care se scurgeau dejecțiile provenite din grajdul în care se găseau bovinele”, scriu inspectorii APIA de la Neamț.

  I s-a tăiat 15% din subvenția fermei

  În ciuda contradicțiilor existente între cele două note de constatare, APIA lasă fără 15% din subvenția cuvenită firma Agromer.

  Problemele femierului botoșănean au fost cunoscute, acum două săptămâni, și de ministrul Agriculturii, Petre Darea, care a cerut APIA să soluționeze de urgență problema în favoarea acestuia, însă, cu toate acestea, funcționarii APIA Botoșani se încăpățânează să anuleze sancțiunea aplicată Agromer.

  Vrea să dea APIA în judecată

  Ilie Iulian Merticariu anunță că va da în judecată APIA și va cere nu doar recuperarea prejudiciului, ci și despăgubiri materiale.

  El se teme că APIA urmărește punerea în dificultate a fermierilor autohtoni, în condițiile în care în jurul terenurilor deținute de Agromer există foarete multe exploatații deținute de investitori străini.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenția pe pășune și fânețe în 2020: Codurile care vă pot lăsa fără banii de la APIA! DATA LIMITĂ DE ÎNSCRIERE ÎN ASOCIAȚIA DE CRESCĂTORI DE ANIMALE pentru SUBVENȚIA APIA! Subvenții APIA: Sfaturi pentru fermierii care vor să încaseze subvenții agricole în acest an

  Ultimele știri

  Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier. Președintele Iohannis, consultări cu partidele politice Mărturisirea unui cioban: ”Eu am toate funcțiile. Sunt și președinte, și premier, și ministru la toate ministerele!” Necazul unei familii care a rămas fără solarii înainte de a planta răsadurile de legume!

  Căutare în articole