Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

SUBVENȚIE TĂIATĂ! MARE FERMIER, sancționat de APIA cu 100.000 de euro!

A pierdut o mare parte din subvenția agricolă de la APIA! Un fermier care exploatează o suprafață de peste 3.000 de hectare de teren agricol și care deține o fermă zootehnică cu sute de capete de bovine, dar și cu peste 1.000 de capre, a rămas fără o parte din subvenția acordată de Uniunea Europeană, din cauza unor documente care se bat cap în cap de funcționarii Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).

Sancțiunea se ridică la 100.000 de euro

Conform publicației botosaninews.ro, Ilie Iulian Merticariu este un cunoscut fermier din zona Moldovei. Agricultorul administrează societatea comercială Agromer SRL din județul Botoșani, cea care este proprietara terenurilor și a fermei zootehnice de la Ripiceni. El se află în divergențe cu APIA, după ce această instituție i-a tăiat nu mai puțin de 100.000 de euro din drepturile de subvenție care i se cuveneau.

În luna septembrie a anului trecut, societatea a fost controlată de funcționarii APIA Botoșani, iar fostul director al agenției, Ion Constantin, a scris în nota de verificare pe teren că „fermierul nu dispune de platformă de stocare a gunoiului lichid și solid” la exploatația zootehnică din localitatea Popoaia- Ripiceni.

Fermierul a contestat nota de constatare a APIA

Nemulțumit că nota de constatare întocmită de reprezentantul APIA nu corespunde adevărului, Merticariu a contestat administrativ actul de cotrol, iar, ca urmare a acestui lucru, conducerea APIA a dispus un control încrucișat. Astfel, în luna noiembrie 2017, la ferma de la Popoaia a mers în control o echipă de la APIA Neamț, care, în documentul întocmit la fața locului, constată altceva decât echipa inițială.

Comisia mixtă s-a deplasat la sediul firmei Agromer SRL, unde, în prezența administratorului Merticariu Ilie Iulian, s-au verificat cele semnalate în solicitare și s-au constatat următoarele: bazinul de dejecții avea pereții de beton, s-a verificat adâncimea cu o bară metalică, constantându-se că nivelul dejecțiilor din bazin era de aproximativ patru metri, diferența de doi metri fiind spațiu disponibil de stocare; bazinul prezenta trei țevi de scurgere îngropate în pământ, funcționale, prin care se scurgeau dejecțiile provenite din grajdul în care se găseau bovinele”, scriu inspectorii APIA de la Neamț.

I s-a tăiat 15% din subvenția fermei

În ciuda contradicțiilor existente între cele două note de constatare, APIA lasă fără 15% din subvenția cuvenită firma Agromer.

Problemele femierului botoșănean au fost cunoscute, acum două săptămâni, și de ministrul Agriculturii, Petre Darea, care a cerut APIA să soluționeze de urgență problema în favoarea acestuia, însă, cu toate acestea, funcționarii APIA Botoșani se încăpățânează să anuleze sancțiunea aplicată Agromer.

Vrea să dea APIA în judecată

Ilie Iulian Merticariu anunță că va da în judecată APIA și va cere nu doar recuperarea prejudiciului, ci și despăgubiri materiale.

El se teme că APIA urmărește punerea în dificultate a fermierilor autohtoni, în condițiile în care în jurul terenurilor deținute de Agromer există foarete multe exploatații deținute de investitori străini.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. Am lucrat 10 ani in controale pe teren , si asemenea aberatie se poate face numai la o anumita comanda(nu dezvolt) ,
  D.-l fermier Ilie , treuie sa fi primit cite . un exemplar din raportul de control atit a celor de la botosani cit si de la neamt, si acolo trebuie sa existe motivarea pentru ce a fost sanctionat.
  D.-le fermier Ilie , te sfatuiesc sa nu te mai caciulesti la APIA , discuti cu ei in instanta, luindu-ti un avocat bun si vei cistiga; – pe linga subventia cuvenita eu as cere si penalitati / zi de intirzire.
  Dreptatea este de partea ta Ilie , succes.
  D.-le Istrate nu esti singurul fermier care patimeste de pe urma sistemului informatic .
  Luni si marti 04-05.06.2018 li sa dat liber ( din concedii sau din suplimentare ) functionarilor APIA , pentru interventie in sistemul informatic – zicese transfer de date.
  Multi se mira de suma de 100000euro ! eu as fi foarte bucuros sa fie toti fermierii din Romania beneficiari a minim 1.000.000 euro, subventie , si sa batem europa cu unt si rosii produse in Romania..

 2. aici, altceva e problema, interesant este ca la al doilea control se constata acest bazin, dar nu se rectifica nota de control, deci atentie se constata !, faza cu straini e foarte tare, dam vina numai strainii, dar nu vedem ca cei care creaza probleme si sunt incorecti sunt romanii, aici este altceva, amintea cineva ca voi ce multi bani ridica asta de la apia, nu stiu in zootehnie dar cineva poate sa spuna, dar in cultura mare suventia reprezinta intre 25 – 35% din constul unui ha, dar unii asa vad ca un profit

 3. Din pacate daca te pui rau cu APIA nu vei castiga niciodata. Daca nu gasesc probleme in acte gasesc in teren. Culmea este ca harta lor facuta cu super sateliti se modifica in fiecare an. Tot ce au controlat anul trecut nu mai este identic cu anul asta si asta fara ca fermierul sa modifice ceva. Concluzia-nu va puneti rau cu ei ca oricum sunt platiti sa isi faca norma la sanctiuni si nu vor sanctiona decat un roman care nu se poate apara la Bruxelles ca nu prea are cine sa il apere– Vezi Viorica Vasilica D…. 9 ani La Bruxelles ?????daca aveam reprezentanti cu sange in instalatie acum aveam si subventii egale cu cei de afara si nu 100000 euro ci 300000 euro asta asa ca 15%. Si omul stia ce sa faca cu banii ca la sutele de vaci nlpe care le are nu prea cred ca umbla prin concedii.

 4. O parte din banii din subventii sunt din bani publici deci si din banii mei si vreau ca acesti bani sa ajunga la taranii adevarati nu la toti profitorii. Banii din subventii sunt acordati pentru avea mancare ieftina si pentru a dezvolta satele romanesti. Satele romanesti arata jalnic iar mancarea este mai scumpa ca in Europa deci aceste subventii trebuie eliminate.

  1. Corect d-le MARIAN. Am fost la APIA sa depun o solicitare pt. ….UN ha/PFA Este adevarat ca am fost in ultima saptamana. Eram AL TREILEA fara programare, ora 10,00. Inaintea noastra vine o ,,fusta” si cand ma uit in birou era la ,,domnul nostru” picior peste picior, oferea hartii inainte de termen. Am plecat vazand aceasta mica neregula, intra cine vrea. A doua zi dis de dimineata am fost primul la ,,domnul coleg”, Neavand dosarul cu SINA a trebuit sa merg sa -l achizitionez. Documentatia a ramas pe masa ,,domnului c.f.p”. Cand vin surpriza, este luat un alt domn inaintea mea. Am comentat ca eu sunt la rand. Raspuns> Nu ai venit cand ai fost programat! Am fost la seful sefilor si raspuns- nu ai respectat programarea….. Dar cei de ieri si azi au fost programati, imi aratati lista cu programarile pe aceste doua zile sa va cred? Mucles, Cred ca era nervos ca si mine, eu am ramas pe scaun in asteptare ,iar seful cel mare a plecat la plimbare! Am fost repreluat de ,,domnul coleg” si nervos si el cale mare, imi spune ca terenul este suprapus, ca trebuie sa se verifice care sunt ceilalti fermieri din parcela. Mi – am notat un nume si urma sa- l contactez pt. a vedea supradeclararea. Numai ca….. greseala era a ,,calculatorului’. Saracul nu putea face diferenta intre PERSOANA FIZICA si PERSOANA FIZICA AUTORIZATA! Iata un mic episod cu ,,domnul meu coleg de fac. 1980″ .

 5. Daca functionarii i au dat jos 100 000 de euro ,cata subventii incasa omul asta ? Ce facea el cu atatia bani ? Cati angajati cu acte legale are !?

  1. Penalizarea este doat 15 la suta din subventia totală…deci puteti face un calcul cât a încasat 🙂

 6. Functionari români sânt puși în slujba cetățeanului dar de cele mai multe ori ei Îți bagă bețe în roate in loc să te ajute..dacai dai poate ai și ajutorul scontat..

Scrie un comentariu