NOUTĂȚIPiaţa terenurilorŞtiri agricole

PREȚ-RECORD plătit pentru UN HECTAR DE TEREN AGRICOL DIN ROMÂNIA: 100.000 DE EURO/HA!

Statul român a plătit un preț record pentru o achiziție de teren agricol: 100.000 de euro pe hectar! Colosala sumă achitată din banii românilor a fost dezvăluită de către Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) în cadrul unui interviu acordat DCnews.ro.

Cei 100.000 de euro plătiți pentru un hectar de teren agricol au fost achitați către proprietari care dețineau suprafețe de care autoritățile aveau nevoie pentru Centura Constanței. Astfel, la răscumpărarea suprafețelor, prețul negociat a ajuns la 10 euro pe metrul pătrat, a dezvăluit șeful CCIR.

La noi marea problemă la autostrăzi rămân traseele, cea mai mică problemă ar fi absorbția de fonduri europene pentru infrastructură, a spus Daraban. El a arătat că lucrurile pot fi foarte simple, la fel ca și subvenția în agricultură, numai că trebuie să ai o singură condiție de eligibilitate, să arăți că terenul pe care se face autostrada este al tău, este eliberat de sarcini. Aici intervin problemele românești, specifice: pe unde trece autostrada, pe terenul cui? Marea problemă a noastră este că aceste exproprieri se fac exclusiv cu bani de la buget, nu sunt eligibile pe fonduri europene, a punctat președintele CCIR.

În condițiile unui preț precum cel de 100.000 de euro pe hectar, Mihai Daraban a arătat că nu vom putea construi niciodată autostrăzi, pentru că bugetul de stat nu va putea niciodată să plătească sumele acestea unuia și altuia. ”Nu mai comentez că unii care știu traseul de la început își trec terenul din extravilan în intravilan, își mai fac câte un PUZ și câte un PUD ca să crească prețul terenului ce va trebui să fie expropriat. Aceasta este marea problemă în România, pe scurt. Pleacă de la faptul că-n expropriere banii sunt oarecum legali, aparent, easy money, pentru că vremea în care luai bani de la constructori ca șpagă s-a cam dus”, a mai declarat Mihai Daraban în cadrul interviului acordat DCnews.ro.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

 1. Nu trebuie facuta o apreciere “globala”; ma indoiesc de faptul ca acel hectar era chiar teren agricol. Se pare ca s-a “cioplit” din mai multe proprietati, suma fiind hectarul ala. Cu 10 euro/mp (intra sau extravilan?) langa Constanta, pretul poate fi realist.
  Dl.Daraban asta n-are probleme mai serioase de discutat ? Niste propuneri realiste si utile, ceva acolo ?…

 2. Preturile exagerate au ajuns de fapt tot la bravii nostri politicieni care nu se multumesc cu salariile regesti primite,plus toate gratuitatile suportate de muritorii de foame, inventand fara rusine si frica de D-zeu tot felul de ,, afaceri de baieti destepti,,
  Eliminati-le imunitatea parlamentara, urgent printr-un referendum national, lasandu-le cum e normal sa fie, doar pentru parerile si afirmatiile politice,stabilind si pentru ei aceleasi drepturi si obligatii ca ale celor din banii cui isi fac salarii fabuloase si altevsursevde vanit ilegale si veti vedea urgent schimbari in bine in viata tuturor!!!
  Contrar, ei se imbogatesc iar copii nostri vor fi destinati sclavismului modern, neavand pentru copii lor nici minimul necesar unei vieti simple , decente…..
  Asta doriti, dormiti, dormiti, visand….
  si lasati-va copii muritori de foame!!!!!!!!!

 3. Nemtii cand au construit aeroportul de la Munchen ,au avut probleme cu proprietarii de terenuri,care cereau preturi exagerate. S-a facut o evaluare de catre firme de evaluatori ,
  avandu-se in vedere pretul pietii din acel moment ,pret care le-a fost oferit. Guvernul a
  emis o hotarare de lege prin care li se dadea pretul pietii . Le-au deschis conturi proprietarilor
  si le-au virat banii in cont. PUNCT si ciocu mic.

Scrie un comentariu