PAS URIAȘ pentru CERCETAREA ROMÂNEASCĂ: STAȚIUNEA LOVRIN se pregătește SĂ DEVINĂ INSTITUT!
agrointeligenta.ro -A treia ediție a Zilei Câmpului de Cercetare-Dezvoltare-Diseminare, eveniment agricol organizat săptămâna trecută, pe 30 mai 2018, de către Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin, a depășit sensibil precedentele ediții în materie de prezență a fermierilor invitați, a numărului de expozanți, care a crescut de la șapte în urmă cu un an, la 13, dar mai ales a rezultatelor cercetării, a rezultatelor economice și a ambițiilor de viitor.
Două combine noi, lucrări cu propriile utilaje agricole
Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin, a făcut pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro un rezumat al evoluției instituției de cercetare: ”Am promis că în fiecare an o să creștem pe partea de utilaje. Și ne ținem de cuvânt. Dacă în urmă cu un an nu aveam combine, în 2018 avem două combine de ultimă generație, care ne permit să fim independenți din punct de vedere al prestărilor de servicii. În acest an ne-am făcut cu puterile noastre toate lucrările agricole, cu utilaje achiziționate în leasing în ultimii ani, parc a cărui valoare este de 3,6 milioane lei. Anul viitor vom închide leasingul în avans, pentru că situația financiară ne permite. Un mare avantaj a fost că în ultimul an am primit finanțarea pe salarii de la bugetul de stat. A fost un pas enorm de mare în față. Nu mai avem o presiune în care lunar știu că trebuie să vând ceva ca să am banii de salarii. Din punct de vedere financiar, la finalul anului vom fi pe plus. Pe partea de cercetare am atras trei noi colegi în ultimul an, ajungând la un efectiv de 18 cercetători, dintr-un staff total de 88 de angajați, ce include și muncitorii din cercetare, inginerii și muncitorii din dezvoltare, personalul administrativ și de pază”.
Peste 2.000 de hectare dedicate geneticii românești
În 2018, SCDA Lovrin a declarat la APIA, conform directorului Horablaga, 2.109 de hectare, marea majoritate a suprafețelor fiind dedicate producerii de sămânță, dintr-o paletă de specii foarte diversificată. Grâului de sămânță cu genetică creată la Lovrin i-au fost alocate în acest an agricol 400 ha, 50 ha au fost cultivate cu grâu Glosa creat de Fundulea, alte 100 ha au fost cultivate cu grâu în cadrul unui experiment de refacere a structurii solului cu asolamente, 200 ha au fost cultivate cu orz de sămânță, 100 ha cu ovăz de toamnă și 100 ha cu ovăz de primăvară, ambele pentru sămânță, 100 ha au fost dedicate producerii de sămânță dintr-un soi de Festuca Arundinacea creat de cercetătorii de la Brașov și alte 100 ha pentru sămânță de Dactylis, dintr-un soi creat tot la Brașov. În acest an SCDPA Lovrin, în premieră, a reușit ca din ponderea suprafețelor cultivate să fi eliminat aproape în totalitate culturile de consum: ”Singurele cantități pentru consum sunt producțiile ce vor fi realizate pe loturile demonstrative și de pe loturile de cercetare în ce privește structura solului. Asta a fost intenția mea dintotdeauna, de când am venit aici, să facem cercetare și dezvoltare”, ne-a explicat Horablaga.
Interesele ”meschine” încă ”vânează” terenurile Stațiunii
Însă realitatea ascunde și părți mai puțin faste: ”Cel mai greu e să te lupți cu interesele meschine în ce privește terenurile noastre”, ne-a mărturisit directorul SCDA Lovrin. Daniel Cristian Franțescu, subprefectul județului Timiș, e unul din cei care au ajutat SCDA Lovrin să facă față presiunilor din jurul patrimoniului SCDA: ”Noi la finalul anului trecut am lucrat la implementarea unui regulament de aplicare a Legilor Fondului Funciar, aplicat de la sfârșitul lunii martie, în urma căruia lucrurile au fost simplificate și au devenit transparente. Ținem legătura direct cu domnul director, care cu mari eforturi a dus Stațiunea acolo unde îi este locul, iar perspectiva de viitor sper să fie una bună. Noi o să-l sprijinim în continuare și pe el și restul echipei de management, ca Stațiunea să ajungă unde-i este locul”.
Colaborare între cercetătorii de la USAMV Timișoara și cei de la Stațiune
Cosmin Popescu, rectorul USAMV Regele Mihai I din Timișoara, prezent la eveniment, a expus pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro atuurile SCDA Lovrin în cadrul cercetării agricole românești: ”Valoarea acestei instituții de cercetare e dată de tradiția pe care o are. În istoria de 71 de ani pe care care o are de la înființare, a creat o bază genetică care din punctul meu de vedere dă unicitate și constituie unul dintre principalele motive pentru care merită să investim în cee ace înseamnă cercetare românească. Practic este fundamentul de zeci de ani pentru tot ce înseamnă cercetare în special în domeniul grâului și al ovăzului și nu numai. De asemenea un rol foarte important îl are poziția geografică a acestei stațiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, dar și specificul climatic unic al zonei în care este amplasată. Practic este reprezentativă pentru o foarte mare parte din suprafața țării noastre, cu condiții similare pentru zona de vest, inclusiv pentru părți mari din sudul României. Un alt atu major este dat de suprafața de teren compactă pe care la momentul acesta Stațiunea Lovrin o are în administrare și pe care sperăm cu ajutorul instituțiilor de resort și în special mă refer la Prefectura Județului Timiș și la Comisia Județeană de Fond Funciar, să intre în proprietatea acestei stațiuni. Acest lucru ar reprezenta o zonă de siguranță pentru cercetarea care se face la Lovrin”.
USAMV Timișoara și SCDA Lovrin au inițiat în ultimii ani o serie de colaborări pecercetare, dar și pe diseminarea rezultatelor temelor de cercetare, conform rectorului Popescu: ”Ajutorul care ne-a fost solicitat de către Stațiune și pe care noi l-am solicitat de la Lovrin, a fost să mergem împreună pe zona de cercetare, să facem cercetarea pe doctorate pe terenurile noastre și pe terenurile de la Lovrin pentru a avea analize comparative și pentru a fi implicați în cercetarea de la Lovrin cu normă parțială și dascălii care sunt în Universitate. Însă nu ne trimitem cercetătorii la Stațiune pentru beneficii materiale, ci pentru ca partea de teorie să o transpunem în ceea ce se întâmplă în mod practic la Lovrin în zona cercetării. Mai mult decât atât, ceea ce facem împreună sunt evenimente ca cel de astăzi, în care sunt prezentate rezultatele cercetării, dar totodată avem și colaborarea pe partea de publicații, așa cum am început din această lună să publicăm împreună în cadrul revistei «Agricultura Banatului», care are o istorie frumoasă, de 136 de numere. Este pentru prima dată când, sub forma unui parteneriat concret, Stațiunea Lovrin este prezentă cu rezultatele cercetării în această revistă a Universității”.
Stațiunea de suflet a profesorului Valeriu Tabără
Fost ministru al agriculturii, profesorul Valeriu Tabără a participat la evenimentul de la Lovrin în calitate de președinte al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu – Șișești” (ASAS), însă prezența sa are și o componentă legată de trecutul său de fost cercetător al Stațiunii, loc unde în tinerețe a lucrat la crearea unor soiuri de cânepă pentru fibre. Profesorul Tabără a punctat importanța evenimentului organizat de SCDA Lovrin: ”Este unul din momentele deosebite din anul agricol, pentru că cercetarea trebuie să-și prezinte rezultatele. Și unde poți să te promovezi mai bine decât în fața fermierilor? Iar Stațiunea Lovrin a instituit de câțiva ani această zi, care iată, este în extensie ca participare și ca problematici abordate în expoziția din câmp, inclusiv prin aceste parteneriate cu firme străine de inputuri, cu care se lucrează pe genetica de la Lovrin, pentru a-i potența calitățile. Nu e nicidecum e vorba de aducerea de material strain de către aceste companii, ci de potențarea calităților creațiilor de la Lovrin”.
În cadrul Zilei Câmpului de Cercetare, organizatorii au făcut publică în premieră intenția de transformare a Stațiunii în Institut. Valeriu Tabără, președintele ASAS, ne-a explicat ce se ascunde în spatele acestei mize: ”În ce privește Stațiunea Lovrin, lupta a fost formidabilă pentru a o păstra. După modificarea Legii 45/2009, vrem ca Stațiunea Lovrin s-o transformăm într-un Institut ce va cuprinde mai multe departamente, care vor reflecta nevoile de cercetare din partea de vest a țării. Vrem ca viitorul Institut de la Lovrin totodată să poată fi un partener și pentru institutele de dincolo de frontieră, din țările vecine, să poată avea colaborări și cu institutele redutabile de la nivel european, dar și să acceadă la finanțare de la Uniunea Europeană care vine pe sisteme regionale sau cu o anumită destinație în obiectivele de cercetare. Ce justifică demersul pe care îl inițiem, de transformare a SCDA Lovrin în Institut e în primul rând locația. În al doilea rând nevoia de extensie pe cercetare, pentru că un institut poate beneficia de alte resurse. Să luăm de pildă dezvoltarea laboratoarelor, pentru că cercetarea nu se poate face numai în câmp. Sunt foarte multe date care se obțin în laboratoare, care trebuie dotate corespunzător și autorizate, astfel încât să poți să dai rezultate certe. Altfel, dacă obții toate aceste rezultate valoroase și ele nu sunt obținute în laboratoare care sunt atestate, ele nu sunt luate în seamă. Pentru a face posibilă o cercetare de calitate înseamnă să ai și o dotare în câmp, pentru că una este dotarea în domeniul dezvoltării și alta este dotarea pe sectoare de cercetare. Cercetarea are nevoie de utilaje de semănat și recoltare, care nu sunt ieftine. De asemenea, în urma acestor demersuri marea majoritate a suprafețelor lucrate de Stațiune vor trece în proprietatea Academiei. Va fi un Institut din rețeaua Academiei care va răspunde exclusiv cerințelor publice ale acestei țări, iar terenurile din proprietate nu vor putea fi înstrăinate. Deși ASAS are în competențe și în prezent înființarea de stațiuni și cercetări, vreau ca transformarea SCDA Lovrin în Institut să se facă după ce o să schimbăm Legea 45/2009 și o să o aducem la actualitate. Asta deoarece deși a fost finalizată în 2009, bazele ei au fost puse în 2004-2005. Această modificare va aduce instituțiilor de cercetare agricolă un statut mai clar, iar acum, pentru că avem evaluarea patrimoniului, putem scrie patrimoniul instituțiilor de cercetare clar în lege. În al doilea rând vom putea să prioritizăm anumite obiective de cercetare, dar și să modificăm elementele de evaluare ale muncii de cercetare. Ne gândim inclusiv la varianta creionării unui statut de semi-societate comercială pentru aceste stațiuni și institute, încât să poată lucra și cu conturi în bănci comerciale, lucru pe care stațiunile îl cer, având în vedere că există o anumită zonă de interacțiune comercială, mai ales atunci când se intră în parteneriate, dar și să deschidem stațiunilor accesul la creditare, deoarece ele nu au avut acest drept. În prezent nu putem lucra decât prin trezorerie. Un alt punct sensibil este accesarea de fonduri europene, cale care deși a fost deschisă prin introducerea în PNDR nu a fost și aplicată, deoarece ghidurile nu au fost făcute într-o astfel de direcție. Stațiunile, indiferent de valoarea proiectului, nu au avut șansa să participe, pentru că mereu apăreau factori favorizanți în astfel de ghiduri pentru diverse categorii de aplicanți, dar care defavorizau instituțiile de cercetare”.
Directorul Marinel Horablaga subscrie întru totul demersurilor de transformare a Stațiunii în Institut: ”Avem câteva atuuri importante. În primul rând este vorba de suprafața compactă pe care se poate face o cercetare foarte bună. În al doilea rând suntem stațiunea cu cel mai mare număr de cercetători din zona de vest a țării. În al treilea rând e vorba de o strategie la nivel național care ar trebui să țină cont și de dezvoltarea unor institute care să contrabalanseze ceea ce avem dincolo de graniță, în Serbia și Ungaria. În județul cu cea mai mare suprafață agricolă a țării ai nevoie de un Institut cu un spectru mai mare de cercetare, nu doar o stațiune axată pe 3-4 culturi. Până la urmă atunci când am prezentat acest proiect și ministerului, am materializat-o în partea de organigramă, sperăm să putem face și angajări, ca să dezvoltăm și partea de legumicultură și pomicultură, pentru că sunt culturi cu o pondere destul de mare în Timiș”.
Ministerul Agriculturii consideră binevenit saltul dinspre Stațiune spre Institut
Maricel Floricel Dima, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii, a reprezentat Ministerul Agriculturii la evenimentul anual organizat de cercetătorii din vestul țării. Oficialul a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că el consideră de asemenea viabil și binevenit proiectul de transformare a SCDA Lovrin în Institut: ”Pe fiecare ramură ar trebui să avem un institute. Așa cum în viticultură avem Institutul pentru Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură Valea Călugărească, așa cum în domeniul zootehniei avem Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Balotești, în zona agricolă avem Fundulea, dar care este la Ministerul Cercetării din punct de vedere al subordonării. La Ministerul Agriculturii prin ASAS nu avem nici un institut pe această direcție, ci numai stațiuni. De aceea este imperios să se creeze practic pe ramură de dezvoltare și un institut în acest sector. Suprafața Stațiunii Lovrin, cea mai mare din țară la acest moment, este unul din atuurile care o califică pentru aspirația de a deveni Institut. Însă mai important e că prin performanța de cercetare califică SCDA pentru a face acest salt, la fel ca și poziția strategică pe care o ocupă din punct de vedere geografic”.
Despre noutățile prezentate fermierilor de către cercetătorii de la Lovrin pe partea de genetică, în special genetică a grâului, vom reveni pe larg într-un articol viitor.