Ştiri agricoleStrategii de afaceriViaţa la ţară

AJUTOR PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE SECETĂ ȘI GRINDINĂ!

Producătorii agricole ale căror terenuri agricole sunt afectate de secetă sau grindină trebuie să primească ajutor de la stat. O compensație financiară de urgență este propusă de senatorul PNL de Dâmbovița, Iancu Caracota, care a transmis Ministerelor Agriculturii și Finanțelor să reducă și în acest an impozitului pe norma de venit.

Întrucât, majoritatea judeţelor din ţară au fost grav afectate, în luna mai, de ploile torenţiale însoţite de grindină care au compromis sute de mii de hectare de culturi agricole de bază – unele în proporție de până la 70-80%, precum şi producţia de legume, fructe si viţă de vie am solicitat, în calitate de senator, Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanțelor să analizeze posibilitatea reducerii impozitului pe venit pentru fermieri ca urmare a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice din acest an. Consider că o astfel de măsura este necesară şi binevenita pentru a diminua pierderile survenite, în contextul în care sectorul agricol va cunoaște în anul 2018 una dintre cele mai slabe recolte”, a declarat senatorul.

Reamintim că impozitele pe norma de venit pentru fiecare județ în parte sunt stabilite de direcțiile specializate ale administrațiilor finanțelor publice teritoriale până pe data de 15 februarie a anului pentru care se datorează impozitul pe venit.

Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se face:

– La cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit;

– De o comisie constituită pe plan local, prin ordin al prefectului judeţului/municipiului Bucureşti, la propunerea directorului executiv al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti, dintr-un reprezentant al primăriei, un specialist al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, un reprezentant al direcţiei agricole judeţene/municipiului Bucureşti şi un reprezentant al direcţiei generale regionale a finanţelor publice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Ce formulare trebuie să depună fermierul

• Cerere pentru constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor produse de calamitățile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale. Aceasta este întocmită de persoanele fizice/asocierile fără personalitate juridică care desfăşoară activităţi agricole pentru care venitul anual se stabileşte pe bază de norme de venit. Cererea se depune la unitatea administrativ – teritorială pe raza căreia s-a întâmplat evenimentul, în cel mult 72 ore de la data producerii acestuia, în cazul distrugerii ori vătămării culturilor agricole, plantaţiilor ori a rodului viilor, plantaţiilor pomicole, de hamei şi de arbuşti fructiferi, pieirii animalelor, păsărilor şi familiilor de albine. În cazul pagubelor care privesc efective de animale, păsări sau familii de albine, la cerere se anexează și certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în care să se precizeze că pieirea s-a datorat efectelor produse de evenimentele prevăzute la art.73 alin.(7) din Legea nr. 571/2003;
• Proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor;
• Cerere privind reducerea normei de venit, în cazul activităților agricole;
• Referat privind reducerea normei de venit, potrivit art.73 alin.(7) din Legea nr.571/2003;

Reducerea normei de venit se face de organul fiscal competent, la cererea contribuabilului, pe baza documentelor justificative eliberate de comisia de specialitate menționată mai sus.

Citiți și: NORME DE VENIT 2018: CUM SUNT IMPOZITAȚI în FIECARE JUDEȚ FERMIERII care CULTIVĂ CEREALE!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Sa investim in sisteme de irigatii nu sa acordam niste desbagubiri banesti care nu vor ajunge in agricultura. Cum despagubeste statul pe doi fermieri di
    n aceiasi zona ? Pe unul de buna credinta care a facut lucrari de calitate pentru pregatirea patului germinativ ( arat scarificat discuit dat cu combinatorul sau cu freza) seamana cu seminte de calitate administreaza ingrasamant la semanat si inainte ierbicideaza emergent si postemergent administreaza biostimulatori si foliare da cu prasitoarea cu ingrasamant ? Fata de unul care da cu discul in primavara prin terenul necuratat de resturi vegetale seamana niste seminte de prin pod ? E corect sa primeasca subventii sau calamitati egale? Subventiile si beneficiile din agricultura incurajeaza nemunca si evaziunea sunt mai daunatoare decat ajutoarele sociale.

    1. MONICA esti proasta de dai in gropi FA.HABAR N-AI DE AGRICULTURA.SE GASESTE CATE O PANARAMA SA FACA SOCOTEALA FERMIERILOR CA A VAZUT EA CA FERMIERUL ARE DE TOATE…ARE PT CA CINE MUNCESTE SI SE CHINUIE ARE.CE DATORII ARE UN FERMIER STIE DOAR ALT FERMIER.ARENDA,IMPOZIT LA FISC,DATORII DE MILIARDE PE SEMINTE ERBICIDE INGRASAMINTE MOTORINA LEASING LA UTILAJE ETC.MAI PRINZI SI UN AN SECETOS ….NUMAI IN PIELEA FERMIERULUI SA NU VREI SA TE AFLI

Scrie un comentariu