APELUL FERMIERILOR s-a făcut auzit la BRUXELLES! Ce mesaj primesc agricultorii de la europarlamentarul DANIEL BUDA!
Roxana Dobre -Viitorul pământului muncit de bunicii și străbunicii noștri rămâne la voia sorții în absența unui sistem coerent care să permită clarificarea dreptului de proprietate. O realitate sesizată de Agrointeligența-www.agrointel.ro și care a intrat în vizorul autorităților de la Bruxelles, arată că majoritatea micilor fermieri, cu precădere cei din Ardeal, se confruntă cu această problemă, fiind la un pas să piardă pământul lucrat de zeci de ani.
Situația fermierului Fănucu Ungur din Bănița, județul Hunedoara, semnalată de Agrointeligența – www.agrointel.ro a atras atenția eurodeputatului Daniel Buda care atrage atenția că autoritățile din România trebuie să acorde o atenție specială programului de cadastru și urmările lui. Fănucu Ungur s-a dedicat în totalitate agriculturii, iar acum, aproape de bătrânețe, nu știe care va fi soarta pământului pe care l-au muncit părinții și bunicii lui și de care s-a ocupat toată viață.
Terenurile pe care le-a lucrat din tinerețe, pentru care a plătit cu bună-credință impozitele anuale, dar fără a avea acte de proprietate, sunt în pericol să fie lasate la voia întâmplării. Pentru aceste pământuri, fermierul primește subvenție de la APIA în baza unei adeverințe eliberate de Primărie. Principala îngrijorare a fermierului, dar și a celorlalți care se află în această situație este legată de cadastrare. Pentru a beneficia în continuare de subvenții, este important să avem cadastru general finalizat la nivel național deoarece în caz contrar România riscă să piardă resursele financiare alocate.
Primarii ar trebui să completeze din sume proprii sumele pentru cadastrul gratuit
Daniel Buda atrage atenție că este foarte important să se ofere posibilitatea primarilor de a completa cu fondurile suplimentare necesare pentru a se realiza cadastrarea. ”Niciun expert în cadastru nu preia o asemenea lucrarea pentru cei aproximativ 60 de lei alocați per parcelă”, mai spune eurodeputatul.
Programul National de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) se desfășoară în perioada 2015 – 2023 si vizează înregistrarea sistematica a imobilelor situate în 3181 de Unități Administrativ Teritoriale din mediul urban si rural. Obiectivul PNCCF constă în înregistrarea gratuită a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară și eliberarea certificatelor pentru înscrierea în cartea funciară a posesorilor ca proprietari și, după caz, realizarea dezbaterilor succesorale. Valoarea totală a programului este de 1,2 miliarde de euro, din care 900 de milioane de euro reprezintă fondurile ANCPI, iar 312,7 milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile.
Astfel, prin intermediul acestui program, micilor fermieri li se dă ocazia să se dezbată succesiunea fără costuri, facilitându-se așadar clarificarea dreptului de proprietate.
”Guvernul PSD-ALDE probabil a uitat de faptul că procesul de cadastrare gratuită a terenurilor a fost prevăzut în programul de guvernare. Nepăsarea și incompetența de care dă dovadă pune în pericol viitorul fermierilor și al agriculturii din România. Urgentarea procesului de cadastrare trebuie să fie o prioritate națională în semn de respect pentru înaintașii noștri și pentru fermierii care lucrează ,,25 din 24 de ore’’ pentru a ne asigura o hrană de calitate”, conchide Daniel Buda.