Fonduri europeneŞtiri agricole

VESTE EXCELENTĂ: Sprijinul pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI – majorat la 100.000 de euro!

100.000 de euro – fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri care se instalează în mediul rural. Ridicarea plafonului pentru submăsura care stimulează intrarea tinerilor în agricultură a fost anunțată de către directorul general adjuct al Directoratului General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG AGRI) al Comisiei Europene, Mihai Dumitru, prezent la București la cea de-a șasea ediție a evenimentului Eurosfat.

Rămâne elementul cel mai atractiv al politicii adresate tinerilor prima de instalare al cărui plafon l-am ridicat la 100.000 de euro. Noi considerăm că alte măsuri din dezvoltarea rurală sunt menite să îmbunătățească viața în mediul rural și atractivitatea persoanelor care doresc să dezvolte o profesie agricolă sau un business în mediul rural”, a declarat Mihai Dumitru în cadrul prezentării sale.

Creșterea sumei pe care o pot accesa tinerii fermieri a fost salutată de Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oficialul român a subliniat că acest sprijin nerambursabil continuă să fie foarte atractiv pentru cei care vor să înceapă o activitate agricolă. Un avantaj al acestei submăsuri de dezvoltare rurală este că include, între cheltuielile eligibile, și achiziția de terenuri agricole pentru fermele deținute de tineri până în 40 de ani, inclusiv.

În momentul de față, submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, permite achiziția de terenuri de către tineri. Este o veste bună ca crescut plafonul la 100.000 de euro pentru primele de instalare. Sper că acest plafon crescut să fie utilizat de tineri și pentru a cumpăra terenuri„, a declarat Alexandru Potor în cadrul evenimentului dedicat perspectivelor agriculturii europene în perioada următoare.

Cel mai probabil, majorarea plafonului pentru instalarea tinerilor fermieri va intra în vigoare în următorul exercițiu financiar, ca parte a unui pachet integrat de atragere a tinerilor în agricultură și în mediul rural. În prezent, suma maximă ce se poate accesa prin această schemă este de 50.000 de euro, sprijin 100% nerambursabil plătit fermierilor în două tranșe.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Am o intrebare catre cei care fac astfel de oferte tinerilor.
  Tocmai am fost selectat pentru un proiect pe fonduri europene si voi fi obligat sa pastrez aceleasi conditii 5 ani din momentul finalizarii.
  Adica sa pastrez terenul arendat 5 ani de zile.
  Ieri am fost sunat de 2 proprietari de teren care vor sa rezilieze contractul cu mine deoarece nepotii si copii lor vor sa faca cate un proiect pentru tineri fermieri sa primeasca 100000 euro. Dar nu vor lucra terenul si nu au de gand sa renunte la meseriile lor de barman si de sofer pe care le pot face si fara acte.
  Cum pot eu sa respect conditiile daca chiar AFIR-ul accepta cu buna stiinta sa ma blocheze prin a implementa alt proiect pe aceeasi suprafata de teren.
  Cine ne garanteaza noua celor care lucram de 10 ani terenul ca in 5 ani vom finaliza cu bine perioada de monitorizare.
  Probabil asta este scopul. Sa ne distruga pe noi cei care cu greu am supravietuit pana acum si dupa 5 incercari am reusit sa fim selectati pentru un proiect de procesare si animale ,deoarece toti incepatorii aveau punctaj maxim si accesau fonduri iar noi eram la coada.Noi am rezistat pentru ca am avut experienta si ei majoritatea au cheltuit banii aiurea acum sunt in faliment desi au fost ajutati.

 2. Au perfecta dreptate domnii de mai jos. Sunt tot felul de profitori care isi instaleaza copiii doar in acte sa beneficieze de prime de instalare colosale plus subventii mai mari la suprafata fata de ceilalti. Verifica cineva daca acesti bani ajung in agricultura ? Sunt multi tineri care figureaza in acte ca instalat la tara dar el sta la oras sparge bani prin cubluri intr o noapte cat ar trebui sa plateasca 15 muncitori o luna intreaga si acest tanar habar nu are sa recunoasca o buruiana sa o cereala.
  Plata cash catre agricultura trebuie eliminata si introduse cupoane sau vauchere cu care cei ce fac agricultura sa isi procure tot ce au nevoie. Doar asa vom fi siguri ca ajung in agricultura acesti bani . Niste conditii clare de acordare a acestor subventii trebuie introduse imediat . Agricultura vaca de muls a tot felul de infractori oportunisti. O conditie obligatorie de acordare a subventiilor trebuie sa fie : un angajat cu studii superioare sau in curs de finalizare a unui membru al familiei nepot var sotie amanta etc sa fie cu studii superioare in domeniul agricol . O alta conditie trebuie sa fie disparitia denumirii de zilier este imposibil ca sa te folosesti de un om doar de perioade scurte de timp sa il muncesti ca pe sclav apoi sa il alungi acasa el cu ce va trai ?
  Satele sunt imbatranite ca tinerii lucreaza peste hotare.

  1. MARIAN – chiar daca proprietarii isi vor terenurile inapoi, tu ai un contract de arenda in care sunt stipulate diferite conditii de reziliere. Si chiar daca se ajunge sa reziliezi, trebuie sa cauti alte terenuri cu suprafete la fel sau chiar mai mult cu alte perioade de timp. nu trebuie sa termini cei 5 ani cu acelasi teren, cu aceeași locație, poate sa tii numai 1 an terenul de la un proprietar iar apoi incă 1 an tii alte bucati de terenuri dar sa nu fie mai putin ca suprafata de cand ai inceput proiectul, sau depinde ce ai pus in planul de faceri. Extindere teren, achizite utilaje sau animale… deci daca gasesti alte terenuri aproximativ la fel si nu vrei scandal cu acei proprietari scapa de ele, apoi daca nu o sa fie selectati pt proiect o sa te caute sa le iei din nou in arenda! succes

 3. Bine spuneti, discriminati in aceasta situatie sunt cei care ,chiar fac agricultura, in loc sa fie ajutati sunt bataia lor de joc, vin de la oras acceseaza fonduri si dupa aceea vand totul triplu……. rusine sa le fie celor care aproba, sa fie conditiile mai serioase si sa fie controlati cum se cuvine, nu cu ochii inchisi……., de ce nu cautati solutii avantajoase si pentru fermierii care fac agricultura. Vin de la oras si habar nu au ce inseamna cei agricultura, dar se lauda ca au obtinut fonduri nerambusabile, rusine………………………..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Vezi Sebastian,acum ai gandit exact ca si cei de la AFIR.
   Cum sa renunt la un teren care tocmai a fost insamantat cu lucerna si l-am curatat de gunoaie si de pietre 10 ani ?
   Ce teren mai gasesc eu in conditiile in care fiecare metru este cumparat de straini pe bani grei. Eu trebuie sa platesc proiectul .Nimeni nu mai arendeaza. Odata pierdut fiecare metru de teren adio nu-l mai vezi chiar daca ai investit in el. Nu exista nici-o protectie in acest sens. Preemtiunea este doar pe hartie ,in realitate samsarii de terenuri si autoritatile lucreaza mana-n mana si vand totul la straini.
   Deci asta vroiam sa zic . In loc sa te concentrezi pe proiect trebuie sa cauti variante de supravietuire.
   Stiu cazuri concrete de tineri instalati care au primit banii au pus parintii lor dovleci si toate lucrarile sunt facute la negru -arat-discuit-semanat 100 ron ca sa aiba justificare in acte. Tanarul nici nu stie unde este terenul si cum arata dovlecii. Merge semneaza actele si incaseaza banii si mai lucreaza si sezonier toata vara in Germania la curatenie .Asta este instalarea tinerilor fermieri.Si-a facut casa si-a cumparat masina din banii primiti de la fonduri si el e mare agricultor cu 2 ha lucrate de amaratul de tata care este pensionar.
   Si oentru asta primeste 100000 euro gratis pentru ca este tanar si pentru ca nu a avut casa la tara dar a locuit fictiv la unchiul de la oras ca sa poata merge la scoala in oras si asta tocmai din motivul ca putea sa mearga la scoala si la tara dar daca a putut sa pacaleasca in acte a stat fictiv la oras.
   Asa a invatat ca se poate pacalii si acum continua asa ca merge.

 4. Este foarte bine dar ar trebuii sa puneti si conditii ,ca cel putin 10 ani sa faca numai agricultura sa nu mai lucreze si la stat sau la oras si daca nu respecta sa dea dublu inapoi.Cam toti cei care au primit bani pana acum s-au lasat de agricultura dupa perioada de monitorizare.
  Poate dublati suma in urmatorul exercitiu financiar cu banii recuperati.

  1. Bine spuneti, da sa fie conditiile mai serioase, nu vin de la oras si se lauda ca au obtinut fonduri nerambusabile ,iar ei habar nu au ce inseamna agricultura, discriminati sunt tot cei care fac agricultura in adevaratul sens al cuvantului.
   De ce nu veniti cu solutii si pentru cei care se ocupa cu agricultura si trudeste pe camp muncind pentru un ban, nu asteptand sa cada din cer cum fac unii……rusine celor care nu gandesc si la tarani, una doua instalarea tinerilor de la oras la tara, incurajati lenea, ca munca mai putin…. verificatii pe cei care au luat fonduri pana acum si daca ar fi pe dreptate sa vedeti cati ar trebui sa dea banii inapoi pentru neindeplinire, dar la controale s-au inchis ochii…….De ce nu venitii cu idei noi si pentru cei care fac agricultura, aveti impresia ca la ei totul este de-a gata, rusine sa va fie…………………………….., sunt care au avut proiecte si vand triplu ce au achizitionat, ca doar nu sunt ei fraieri sa trudeasca la tara, tot mai bine e la umbra, bineinteles la oras!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Scrie un comentariu