• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ERBICIDAREA LA RAPIȚĂ. Factorii esențiali pentru a avea un lan fără buruieni

  Roxana Dobre -

  Rapița este cultura care, corect îngrijită, îți poate aduce profituri semnificative. Cu greu mai poți găsi un fermier care să nu fi integrat, măcar o dată în structura culturilor și hibrizi de rapiță. Însă, până să ajungi la o producție cu care să te mândrești, trebuie să te asiguri că respecți întreg lanțul tehnologic și că folosești produsele potrivite pentru îngrijirea rapiței.

  Înainte de toate, însă, trebuie să decizi către ce tip de hibrizi de rapiță te vei îndrepta. E deja știut că nu poți obține producții ridicate fără să utilizezi soiuri și hibrizi cu potențial ridicat, adaptate condițiilor din ferma ta. Deși opțiunile sunt numeroase, în ceea ce privește variantele de combatere a buruienilor, hibrizii se împart în două categorii principale: rapiță convențională și rapiță pentru sistemul de producție Clearfield®, unde hibrizii sunt rezistenți la acțiunea erbicidului Cleranda® în toamnă sau Cleravo®, în cazul în care nu s-a reușit aplicarea erbicidului Cleranda® în toamnă.

  Sistemul de producție Clearfield® combină un erbicid eficient cu hibrizi selectivi de rapiță, cu potențial mare de producție. Este o soluție ce oferă o abordare nouă în ceea ce privește combaterea buruienilor în condiții de siguranță pentru recolte, soluție ce permite totodată eliminarea aplicării preemergente. La această variantă poți apela în cazul în care lucrezi parcele noi de teren agricol, unde nu cunoști rezerva de buruieni, atunci când există buruieni dificil de combătut cum ar fi cele crucifere, dar și combaterea samulastrei de cereale în stadii timpurii, când vrei să ai flexibilitate mare față de condițiile meteo sau umiditatea solului, sau când, pur și simplu, vrei să ai mereu lanuri curate, fără urmă de buruieni în ele.

  Dacă preferi o abordare mai apropiată de standard, respectiv rapița convențională, specialiștii în culturi oleaginoase de la BASF îți recomandă varianta de erbicidare formată din Butisan® S (erbicid preemergent sau postemergent timpuriu pentru combaterea buruienilor dicotile) și Stratos® Ultra (graminicid cu aplicare în postemergență).

  În plus, poți economisi semnificativ, alegând noua ofertă BASF: pachetul promoțional Butisan® S + Stratos® Ultra, pentru 20 de hectare, care oferă o reducere de 23% față de prețul recomandat al produselor individuale. Astfel, prețul scade iar rapița crește exact la nivelul așteptărilor tale.

  Ce trebuie să ai în vedere pentru combaterea buruienilor din rapița convențională

  Primul sfat pe care ți-l putem da este să asiguri o erbicidare în două etape: preemergent, respectiv postemergent. Erbicidarea preemergentă, unde BASF recomandă produsul Butisan® S (soluția standard pentru rapiță, ce conține 500 g/l metazaclor), are rolul de a asigura rapiței o creștere și dezvoltare optime în primele stadii, fără concurența buruienilor, având, implicit, acces la toți nutrienții și rezervele disponibile de soare și energie.

  De cealaltă parte, erbicidarea postemergentă asigură în special controlul samulastrei de cereale, provenită în urma rotației culturilor. Aceasta se poate face folosind un graminicid eficient, precum produsul Stratos® Ultra. Totodată, prin erbicidarea postemergentă se pot combate perfect buruienile monocotiledonate anuale sau perene, inclusiv în cazul unui grad ridicat de infestare.

  Ține cont de tipurile de buruieni

  De asemenea, trebuie să ții cont de tipul de buruieni prezente în loturile tale de teren agricol. În cele mai multe cazuri, rezerva de buruieni este deja cunoscută, mai ales atunci când lucrezi deja de ceva timp respectivele parcele.

  Dacă ai buruieni precum Matricaria inodora (mușetelul), Veronica hederifolia (șopârlița), Stellaria media (rocoina) sau Chenopodium album (loboda porcească) poți alege o soluție standard, de buget, pentru situații de infestare moderată, ușor de folosit și cu acțiune reziduală la sol. În acest caz, produsul recomandat de BASF, Butisan® S, se poate aplica preemergent sau postemergent timpuriu, în doza omologată de 1,5 l/ha.

  Nu ignora condițiile de umiditate și durata efectului rezidual la sol

  Condițiile de umiditate la sol reprezintă al treilea factor pe care trebuie să îl iei în considerare. Pentru rezultate optime, este important ca solul să aibă un minim de umiditate, tocmai pentru ca erbicidul să își facă treabă și să rămână acea peliculă care dă efectul rezidual la sol, ce poate opri apariția unui val ulterior de buruieni-problemă. Ajungem așadar, la cel de-al patrulea factor pe care să îl iei în considerare: efectul de lungă durata la sol. Folosirea unui produs cu acest efect îți va aduce nu doar beneficiul unei culturi curate de buruieni până la intrarea în iarnă a rapiței, dar mai ales costuri scăzute, deoarece vei evita o posibilă aplicare ulterioară de erbicid, pentru a ține sub control infestarea. Iar toate acestea vor avea drept efect plante de rapiță bine dezvoltate, implicit spor de producție și calitate mai mare a recoltei.

  Efectul de lungă durată la sol al erbicidului trebuie să fie un alt beneficiu de luat în considerare. Efectul rezidual la sol este dat de formarea unei pelicule ce permite combaterea buruienilor sensibile, in timpul sau imediat după răsărit. Acest efect trebuie să asigure combaterea buruienilor pe o perioadă cât mai îndelungată, pentru activarea sa fiind necesar să existe un anumit nivel de umiditate în sol. Având în vedere faptul că pierderile din cultura de rapiță pot ajunge chiar și la 40-50% din cauza buruienilor, o astfel de peliculă ce va împiedica germinarea/răsărirea buruienilor este esențială.

  De asemenea, un produs precum Butisan® S poate fi aplicat atât preemergent, cât și postemergent timpuriu, în funcție de buruienile care îți pun probleme, tipul de sol sau de pregătirea patului germinativ. Deși există fermieri care aplică doar erbicide postemergente, unul dintre principalele riscuri în cazul folosirii acestei strategii este dat de vreme. Mai exact, apariția precipitațiilor în fereastra de erbicidare poate întârzia foarte mult intrarea în câmp pentru aplicarea tratamentului, ceea ce poate duce atât la ratarea momentului optim, cât și la o combatere mult mai dificilă a buruienilor care au apucat deja să se dezvolte foarte mult.

  Samulastra trebuie ținută sub control

  Tot la capitolul buruienilor, trebuie să ții cont de combaterea samulastrei. Rotația culturilor are rolul de a stabiliza producția și de a-i asigura o calitate superioară.. De obicei, rotația se stabilește pe o perioadă medie de 4-6 ani. Cele mai bune culturi premergătoare pentru rapiță sunt cele ce eliberează devreme terenul agricol, permițând atât acumularea apei necesare, cât și timp necesar fermierilor să pregătească așa cum trebuie parcela respectivă. Dintre culturile premergătoare, cel mai des folosite sunt cele de cereale, în special grâul. Condiția necesară pentru o rotație, respectiv o cultură de succes este să combați samulastra de cereale, pentru a nu-ți crea probleme în cultura de rapiță. Samulastra de grâu răsare odată cu rapița. Un număr prea mare de plante de grâu poate sufoca plantele de rapiță, de aceea este necesară folosirea unui graminicid.

  În acest caz, produsul recomandat de BASF este erbicidul Stratos® Ultra. Produsul este un graminicid pe bază de cicloxidim, care oferă eficacitate maximă în controlul samulastrei de cereale. Acționând rapid și decisiv, Stratos® Ultra poate combate perfect și buruienile monocotiledonate, inclusiv în condiții de infestare mare. Mai mult, erbicidul salvează umiditatea și rezervele de nutrienți pentru rapiță, iar efectele se văd începând cu prima săptămână de la aplicare. Stratos® Ultra se poate aplica în doza de 1 l/ha + 1 l/ha adjuvant Dash® HC înaintea înfrățitului samulastrei, sau în doza de 1,25 l/ha plus 1,25 l/ha adjuvant Dash® HC începând cu faza de înfrățit.

  Așa cum ai văzut, există numeroși factori pe care trebuie să îi iei în considerare în privința combaterii buruienilor din cultura de rapiță convențională. Tocmai de aceea, specialiștii BASF recomandă combinația de erbicidare preemergentă a rapiței, urmată de erbicidarea postemergentă. În acest mod poți asigura combaterea principalelor buruieni, chiar și pe cea a buruienilor care răsar mai târziu, sau a samulastrei de cereale. În final, rentabilitatea eforturilor depuse de-a lungul anului se va vedea în povestea de succes a unei recolte de calitate.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Guvernul a reușit să ”lase mască” o verigă cheie din lanțul de producție agricolă! Ambasadorul Elveției în România, în vizită la șantierul fabricii de etanol celulozic Clariant din Podari, județul Dolj

  Ultimele știri

  Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar! O mare fermă din România a câştigat procesul cu ANAF după 4 ani prin tribunale!

  Căutare în articole