FOTO. CUM SE ALTOIEȘTE ROȘIA PE CARTOF: Metoda lui VALI CUCU, explicată PAS CU PAS!
Roxana Dobre -Altoirea roșiilor sau a vinetelor pe cartof, pas cu pas explicată de cunoscutul legumicultor Vali Cucu din comuna Bălțătești, județul Neamț. Roșia-cartof așa cum a fost denumită a devenit de departe cea mai interesantă ”combinație” de altoire printre legumicultorii români. Vali Cucu, cel care a aplicat printre primii în propria grădină această metodă explică cât de simplă este procedura care vă aduce două feluri de legume de pe o singură plantă și ce trebuie să aveți la îndemână pentru succesul unei astfel de proceduri!
Pentru a realiza altorirea roșiei/vinetei pe cartof aveți nevoie de:
– cartofi răsăriți deja într-un recipient/găleată;
– răsad sănătos de roșie care face fructe de mărime mică spre medie sau de vânătă în funcție de ce vreți să altoiți;
– un cuțit dezinfectat care să taie foarte bine;
– cleme siliconice pentru altoit.
Procedeul este simplu și vi-l vom explicat mai jos și în fotografii: Cartoful și răsadul de roșie/cartof se taie oblic după care se face o îmbinare a tăieturilor cu cleme speciale pentru altoit pentru care le găsiți la fito-farmacii. 24 de ore se păstrează la semintuneric, la 20-25 grade Celsius și umiditate cât mai mare. După această perioadă, plantele altoite se pot scoate în câmp deschis, dar fără a fi transplantate în câmp, se păstrează în recipient!
Primele sunt culese roșii iar cartofii pot fi recoltați abia după roșii și când planta începe să se usuce.
Citiți și: Lecția unui legumicultor român pentru cercetătorii britanici sau cum s-a născut roșia care face cartofi într-o gospodărie din Bălțătești