Creșterea animalelorŞtiri agricole

MINISTRUL DAEA le-a pus GÂND RĂU FALȘILOR CIOBANI: ”Vrem să oprim falsificatorii!”

Falșii crescători de animale, luați la ochi de ministrul agriculturii, Petre Daea. Ciobanii care se folosesc de acest ”statut” pentru a păcăli consumatorii trebuie opriți, este de părere ministrul. Acesta a efectuat ieri, joi – 14 iunie, în județul Sibiul la unul dintre producatorii de telemea de Sibiu produs ce este marcă înregistrată și protejată la nivel național!

Ministrul agriculturii a vizitat la Sadu, județul Sibiu unul dintre producătorii de telemea de Sibiu. ”E excepțională telemeaua și este produs recunoscut. Mă bucur că am ajuns aici în această fază în care este protejată. Este un început bun, să oprim falsificatorii de brânză de pe piață, peste tot e telemea de Sibiu și e imposibil ca toată țara să fie ținută cu brânză de la Sibiu. Vom lucra în continuare ca fiecare zonă, în funcție de interesul lor, să dezvoltăm produse și pentru alte zone, vrem să aducem produsele românești pe piață,” a declarta ministrul agriculturii, Petre Daea, potrivit www.sibiu100.ro.

Ministrul a și gustat telemeaua de Sibiu și spune că deși nu este un expert ar putea recunoaște foarte ușor acest produs și nimen nu l-ar putea păcăli.

Petre Daea are și vești bune pentru producatorii de telemea de Sibiu. Ministrul spune că sunt semnale ca supermarketurile vor să preia produsul. ”Supermarketurile vor să vină și să ia acest produs, de aici încolo noi trebuie să ne pregătim pentru piață mult mai bine, din punct de vedere al cantității, al prezentării produsului pentru că acum acest produs este mai mult în piețe, trebuie să învățăm cum să ambalăm, obligatoriu trebuie sa găsim telemeaua de Sibiu în supermarketuri” a spus ministrul agriculturii.

Reamintim că începând cu data de 7 iunie, produsul ”Telemea de Sibiu” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale. Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al județului Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini și sunt supuși controlului și certificării unui Organism de Inspecție și Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului.

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, grupul aplicant al producătorilor și procesatorilor produsului ”Telemea de Sibiu” din arealul geografic trebuie să desfășoare activități de informare a consumatorilor şi promovare în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii ”Telemea de Sibiu”, va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate național.

România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Ţara Bârsei” și produsul ”Telemea de Ibănești” înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

Prin aceasta se completează lista produselor depuse pentru dobândirea protecției europene pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată, astfel că România are în prezent alături de cele deja înregistrate, încă patru produse în stadiul de evaluare: ”Cârnați de Pleșcoi”, ”Caşcaval de Săveni”, ”Scrumbie de Dunăre afumată” și ”Telemea de Sibiu”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Ptr acest Dan L. : la ce suprafete lucrezi primesti anual cateva milioane de euro numai din subventii plus alte facilitati . Oare o fi rau ? Referitor ca muncesti si nu ai concedii tine de planificarea programului tau . Este forta de munca pe care o poti angaja sa iti usurezi munca dar cum sunteti avari si vreti numai ca voi sa va imbogatiti .Railor si dusmanosilor din cauza voastra nu ploua.

  1. voi vedeti numai ” milioane” din subventie, habar nu aveti de costul pe un ha, am vrut sa vad daca totusi astia care tot comenteaza au habar de ceva, din pacate voi nu vedeti decat “milioanele” ca subventie, cat despre restu de idei exprimate nu are sens de deschis subiect

 2. Asta este treaba ministrului ? sa fie paznic ? – asa crede ministrul ca trebuie sa faca ? Halal.
  Treaba domniei sale este sa vina cu pachet de legi sau amendamentede corectarea legilor existente pentru agricultura , programe de dezvoltare a agriculturii pe verticala si orizontala , reglementarea pietei interne si dezvoltarea pe pietele externe , cadastrarea , finantarea , etc, etc.

 3. Cine este acest Dan L. ? Prea le stie el pe toate si ca agricultura nu este rentabila ? Atunci de ce toti alearga dupa aceste subventii cu limba scoasa? Nu dl agricultura nu este rentabila muncesc fermierii in folosul comunitatii in pierdere in fiecare an . Sa imi explice cineva cu ce sunt cumparate utilajele cu care lucreaza ei terenurile ? Cu aer ? Am inteles ca in rate dar tot trebuie platite si astea.

  1. auzi, lucrez extimat in jur de 10000 ha teren, exploatatiile sunt impartie astfel in 4800 ha, 1700 ha, 2800 ha si restu sunt suprafete destinate pasunilor pt zootehnie, asa ca scuteste ma cu ironii, nu am fost ca care au preluat gratis sau cu sume simbolice unele cap, si logistica dupa, dupa cum se lauda “mari fermieri” fost activistii de partid si care acu le arde focu dcic prin cap si sustin natinalismul puturos, ca nu mai au d eluat pe gratis nimic, cine a spus ca agricultura nu este rentabila, ba este rentabila, numai ca eu nu pot face concurenta cu asa zisii fermieriei, utilajele am luat prin credite si foduri europene, care a fost un process foarte greoiu si ambigu, dar asta numai din partea functionarilor romani, numai ca tot prezentati ca subventia este profit, nu este profit este 25% din cheltuiala de la prima activatate de pregatire teren pana la ultima boaba in siloz, si de fapt merge si pan ala desfacere, las vrajeala asta de putori si muncitii, ca eu nu am vacanta, sarbatori, sambata, duminica, iar daca voi vinde odata voi vinde pt pret nu pt asa zisu current de nationalism, dar discutia cu vanzare nuci nu s epune in discutie, iar daca tot te gegi de sbventie ia gadeste cine is mai romani nationalistii mari fermierii fosti tovarasi

 4. Subvenţiile acordate fără nişte criterii clare au fost acaparate de tot felul de persoane dubioase care s-au îmbogăţit peste noapte pe spatele ţăranului român. Din această cauză mulţi proprietari de teren au ales să vândă decât să le fie povară(fermierii plătesc arendă 300 de lei/ha/an iar un teren agricol poate ajunge până la 10 000 de euro pe ha deci clar avantajat este să vinzi terenul decât să primeşti o sumă modică drept arendă şi fără să iţi fie plătite impozitele). Au distrus mediile rurale aceşti mafioţi în goana lor după subvenţii dacă erau criterii stricte de acordare şi sancţiuni drastice pentru cei ce încalcă regulile. Acum varianta cea mai viabilă este stoparea acordării de subvenţii pe o perioadă nedeterminată să vedem cine mai rămâne în agricultură ??????????????????????????????????????????????????

  1. nu te imbogatesti din subventie, ea reprezinta in medie 25% din cheltuiala pe ha in system vegetal, acum cu arenda, bai frate, eu 300 lei/ha nu am auzit in Romania, arenda incepe de la 650 – 700 kg la 1200 – 1400 kg , depinde de zona, de calitate teren, iar impozitul este al proprietar de teren nu a arendasului, iar un teren agricil cu 10.000 nu se vinde, gasetem acu un comparator ca acu vand tot, nu mai aruncati preturii din aste asa aiurea, ce depaseste sa spunem maxim 4000 – 5000 euro/ ha, e un semn de intrebare, nu va luati dupa asa zisa publitate ca uite a vandut unu cu 10000 un ha, nu stiu de unde tot luati aceste preturii, iar cei care au luat subventii fara sa lucreze terenu nu a avut a face cu fermierii, is niste oameni din system nu poti lua fara sa site cateva personae din diferite institutii, iar daca nu se da subventia ia ghicii cine nu raman in agricultura … masa mare de oameni care de fapt nu lucreaza terenu, ci iau subventia asa ca terminate cu prostiile astea de mari coreti, acu apropos un mare primar putoare nationalista care in arde focu dacic prin cap si e impotriva strainilor ca vai ne iau tara, a aprobat un market (are rolul lui in comunitate si trebuie sa existe) si sa vezi rosii castraveti mere, morcovi si altele nu sunt din comunitae sau din jur ci din alte tarii, in loc sa ia legtura sa jute pe cei locali sa desfaca produsele prin acest market, dar ia arde focu dacic prin cap, mare putoare nationalista, roman verde si stii ce ce ?? cumpara si el teren si are si ferma ia ghici cat ofera pret pe teren, asa ca las dracului tot va luati de subventie

 5. Asa nenea Daea ar cam fi timpul sa te ei de agricultorii falsi care urmaresc doar beneficiile subventiile si tot felul de ajutoare. Trebuie sa faci o Politie a agriculturii care sa stea in permanenta pe teren si sa elimine falsii fermieri.

  1. Domnule Sorin sunt autoritati ale statului care trebuie sa supravegheze directia banilor acordati ca subventii ca autoritatile nu isi fac datoria este alta discutie. Ca acesti bani sa ajunga in agricultura trebuie transformati in cupoane vauchere sau tichete valorice.

  1. da sigur, ce spui daca ar fi sa se dea in caramizii, oare de ce nu intelegeti ca nu are a face cum vine subventie, terminate odata cu prostii de astea, subventia reprezinta in medie 25% din cheltuieli la ha, in sistemu vegetal, nu se impogateste nimeni, dar, cei care au facut asa ceva au fost in cardasie cu altii, asta e

 6. Ar trebuii opriti si falsii ciobani care iau subventiile mari iar adevaratii fermieri nu pot sa arendeze pasunile din cauza acestor escroci, poate ma aude d-l ministru !!!!!!!!!!

 7. Toate minunile tin TREI zile, de la Siobiu la Cisnadie! Ciobanul sibian este precum bancile straine,- Jumulesc romanul- transfera profitul in tara de origine. Cibanul brenduit exfoliaza pamantul – tinuturile straine, ramase de pe vremea CAP – urilor si IAS- urilor. In urma cu ceva timp am fost intr – o piata BUCURESTEANA- Telemea de Sibiu. Am intrebat, dumneavoastra o produceti? A inceput sa citeasca literele de pe podea si cu un zambet convingator mi – a spus ca, DA. Atunci puteti sa – mi aratati si mie BULETINUL? Nedorind sa ofere actul, am lasat – o pe ,,bacita’ cu zimbetul pe buze si am plecat la trenul catre pusta cu ,,sibieni”. Branza de BURDUF nu se poate produce decat SUS la munte. Sunt niste conditii care numai acolo se indeplinesc, restul este poveste pentru internauti. Branza de burduv nu se produce in ,,vale”decat in conditii speciale- camere frigorifice dotari care costa cat un loc inchiriat de un baci la locul de cult. Daca buletinul nu este parafat ,,sus la munte’ este bine sa ocoliti culoarea inconfundabila a produsului branza. Branza ca si mierea difera de la o zona la alta.

Scrie un comentariu