• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MINISTRUL DAEA le-a pus GÂND RĂU FALȘILOR CIOBANI: ”Vrem să oprim falsificatorii!”

    Roxana Dobre -

    Falșii crescători de animale, luați la ochi de ministrul agriculturii, Petre Daea. Ciobanii care se folosesc de acest ”statut” pentru a păcăli consumatorii trebuie opriți, este de părere ministrul. Acesta a efectuat ieri, joi – 14 iunie, în județul Sibiul la unul dintre producatorii de telemea de Sibiu produs ce este marcă înregistrată și protejată la nivel național!

    Ministrul agriculturii a vizitat la Sadu, județul Sibiu unul dintre producătorii de telemea de Sibiu. ”E excepțională telemeaua și este produs recunoscut. Mă bucur că am ajuns aici în această fază în care este protejată. Este un început bun, să oprim falsificatorii de brânză de pe piață, peste tot e telemea de Sibiu și e imposibil ca toată țara să fie ținută cu brânză de la Sibiu. Vom lucra în continuare ca fiecare zonă, în funcție de interesul lor, să dezvoltăm produse și pentru alte zone, vrem să aducem produsele românești pe piață,” a declarta ministrul agriculturii, Petre Daea, potrivit www.sibiu100.ro.

    Ministrul a și gustat telemeaua de Sibiu și spune că deși nu este un expert ar putea recunoaște foarte ușor acest produs și nimen nu l-ar putea păcăli.

    Petre Daea are și vești bune pentru producatorii de telemea de Sibiu. Ministrul spune că sunt semnale ca supermarketurile vor să preia produsul. ”Supermarketurile vor să vină și să ia acest produs, de aici încolo noi trebuie să ne pregătim pentru piață mult mai bine, din punct de vedere al cantității, al prezentării produsului pentru că acum acest produs este mai mult în piețe, trebuie să învățăm cum să ambalăm, obligatoriu trebuie sa găsim telemeaua de Sibiu în supermarketuri” a spus ministrul agriculturii.

    Reamintim că începând cu data de 7 iunie, produsul ”Telemea de Sibiu” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale. Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.3 Brânzeturi cu denumirea Telemea de Sibiu revine exclusiv producătorilor sau procesatorilor din arealul geografic, respectiv teritoriul administrativ al județului Sibiu care respectă prevederile din caietul de sarcini și sunt supuși controlului și certificării unui Organism de Inspecție și Certificare recunoscut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Denumirea înregistrată este protejată împotriva oricărei alte practici care ar putea induce în eroare consumatorul cu privire la adevărata origine a produsului.

    Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu, grupul aplicant al producătorilor și procesatorilor produsului ”Telemea de Sibiu” din arealul geografic trebuie să desfășoare activități de informare a consumatorilor şi promovare în privinţa proprietăţilor produselor care oferă valoare adăugată, va monitoriza utilizarea comercială a denumirii ”Telemea de Sibiu”, va lua măsuri pentru asigurarea protecţiei juridice adecvată a indicaţiei geografice protejate național.

    România are patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care trei Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): ”Magiun de prune Topoloveni”, ”Salam de Sibiu”, ”Novac afumat din Ţara Bârsei” și produsul ”Telemea de Ibănești” înregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (D.O.P.).

    Prin aceasta se completează lista produselor depuse pentru dobândirea protecției europene pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată, astfel că România are în prezent alături de cele deja înregistrate, încă patru produse în stadiul de evaluare: ”Cârnați de Pleșcoi”, ”Caşcaval de Săveni”, ”Scrumbie de Dunăre afumată” și ”Telemea de Sibiu”.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte