Locuri de muncăŞtiri agricole

ROMÂNI MORȚI ÎN FERMELE DIN GERMANIA. Oficial român, apel disperat: ”ÎNTOARCEȚI-VĂ ACASĂ, OAMENI BUNI!”

Întoarceți-vă acasă, oameni buni! Este apelul lansat pentru românii care lucrează în condiții grele în fermele din afara țării. Recent, mai multe cazuri de decese au fost raportate la nivel european, concetățeni de-ai noștri murind în condiții suspecte în ferme din Germania. Cel mai probabil, condițiile grele și epuizarea au fost prea mult pentru acești lucrători din agricultură.

Conform publicației rotalianul.com, Subsecretarul de Stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, însoțit de Consulul General al României la Bonn, domnul Gheorghe Dimitrescu, s-a deplasat la data de 14 iunie a.c. în localitatea Bornheim la complexul unde locuiesc aproximativ 400 de cetățeni români care desfășoară activități agricole la o fermă de căpșuni și sparanghel.

Deplasarea delegației a avut loc ca urmare a unor articole apărute în presa din România, conform cărora doi cetățeni români angajați ai unei firme din zonă ar fi decedat în condiții suspecte. Oficialii români au discutat cu patronul firmei, cu numeroși lucrători români și au luat legătura, totodată, cu familia unuia dintre cei decedați, pentru a clarifica atât circumstanțele în care s-au produs tragediile, cât și pentru a constata condițiile de muncă și viață ale românilor de acolo.

Români care ar fi putut fi salvați

Este regretabil faptul că în același complex au decedat doi români, în interval de mai puțin de o lună, respectiv, la datele de 10 mai și 8 iunie. Unul dintre ei avea probleme cardiace, suferise chiar o intervenție în care i se montaseră stenturi. În ziua morții nu se dusese la lucru, iar când colegii de cameră s-au întors de la muncă, l-au găsit mort. Din discuțiile cu reprezentanții firmei nu a reieșit clar de ce o persoană de aproape 65 de ani, cu o stare de sănătate șubredă, a fost considerată aptă de angajare. În cazul românului decedat la data de 8 iunie, autopsia a indicat infarctul drept cauza morții, iar familia ne-a anunțat că nu dorește să facă demersuri împotriva firmei. În ambele cazuri, costurile de repatriere sunt suportate de angajator”, a precizat subsecretarul de stat Victor Ionescu.

Membrii delegației au vizitat și spațiile în care locuiesc muncitorii români și au cerut detalii despre condițiile contractuale în care oamenii își desfășoară activitatea. Demnitarul MRP a primit de la unul dintre angajații români un contract de muncă și un contract de închiriere a spațiului de locuit pus la dispoziție de firmă. Documentul urmează să fie analizat.

Subsecretarul de stat i-a încurajat pe românii să revină în țară

Ionescu i-a asigurat pe muncitori că în România pot găsi oportunități lucrative, dar mult mai mult, în contextul Campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume! le-a recomandat să reclame autorităților abilitate abuzurile la care sunt supuși și să nu tolereze tratamente injuste din rațiuni economice.

I-am transmis managerului firmei unde lucrează românii că prezența noastră este expresia preocupării față de sănătatea și bunăstarea muncitorilor noștri, în special în condițiile semnalelor îngrijorătoare transmise în mass-media cu privire la situația de la acea fermă. Pe românii de acolo i-am încurajat să nu permită să devină victime ale abuzurilor de orice fel, să nu accepte să lucreze la negru și să facă sesizări și adrese de sprijin către reprezentanța României la Bonn. În baza unor astfel de sesizări, autoritățile germane pot interveni pentru a face verificări pe care, din păcate, reprezentanții statului român nu le pot face pe teritoriul altei țări”, a spus Victor Ionescu.

MRP continuă să monitorizeze, alături de MAE, situația de la Bornheim.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Asta e, fiecare moare unde nimerește, prrferabil acasă lângă familie dar unii prefera exilul deși România țipă după muncitori.
    Lejer se poate câștiga și aici 500-1000 euro, depinde ce știi sa faci

  2. De ce doar un document? Sa solicite pornirea unei anchete si verificarea tuturor celor prezenti in firma la acel moment. Coruptia este prezenta si la nemti! Mai ales cand e vorba despre lucru cu persoane din blocul estic! Reprezentatii nostri sa continue demersurile, sa faca si ei investigatie paralela (cred ca pot chestiona pe romanii de acolo despre conditiile de munca). Iar dumneavoastra ca jurnalisti continuati sa ne informati pe marginea acestui subiect sensibil si, din pacate, dificil si prezent in multe alte tari unde conationalii nostri au acceptat munci in conditii dezavantajoase si de multe ori chiar periculoase pentru sanatatea si viata lor.

    1. Eu plătesc angajații la 8 ore cu 600 euro dar mai caută că sunt locuri și mai bine plătite și atenție sunt la țară în Moldova. În Ardeal sau București sunt salarii și mai mari.

Scrie un comentariu