• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TESTUL GRINDINEI. Rapița DEKALB – SILICVE INTACTE, rapița concurenței – PIERDERI DE 30-40% PRIN SCUTURARE!

    agrointeligenta.ro -

    Zilele de 12 și 13 iunie vor rămâne în istoria multor ferme din județul Bihor. Au fost zilele în care ploile torențiale și grindina au provocat pagube uriașe agricultorilor, ajutându-i însă pe fermieri să își dea seama care sunt hibrizii de rapiță de care au nevoie în fermă.

    În apropierea municipiului Oradea, la PFA Mierluț Valentin, l-am întâlnit pe Filip Galea, administratorul fermei de 250 de hectare, evaluând pagubele produse de căderea de grindină.

    În stânga, fermierul Filip Galea are rapița DEKALB cu toleranță la scuturare, iar în dreapta are rapiță de la o firmă concurentă, rapiță la care silicvele s-au desfăcut în urma căderii grindinei

    Tânărul, care în toamnă a semănat 50 de hectare de rapiță, spune că episodul cu grindină i-a calamitat mai ales cultura de rapiță, în timp ce grâul și porumbul sunt mai puțin afectate. ”Acum câteva zile, mai exact pe 13 iunie, dimineața, a început la ora 5 o vijelie puternică. A durat două ore, a venit și grindina ce a căzut timp de vreo 10 minute, afectându-ne mult mai mult decât ploaia torențială. Nu am fost numai eu afectat, ci pe toată zona noastră, fermierii au fost la fel de afectați”, ne-a declarat Filip Galea care își aduce aminte că acum doi ani a avut același necaz, cu pierderi chiar mai mari.

    Primul an în care a pus rapiță de la DEKALB

    Spre surprinderea fermierului Filip Galea, nu toată rapița a fost afectată de grindină. Pentru prima dată, tânărul a cultivat anul acesta, de test, și un hibrid DEKALB și până să nu vadă cu ochii în ferma sa, credea că toleranța la scuturare era doar o găselniță de marketing. Furtuna din 13 iunie l-a convins că nu este așa: în timp ce rapița de la o firmă concurentă s-a scuturat, hibridul de la DEKALB a fost nesemnificativ afectat de grindină.

    Noi acum suntem în localitatea Cheriu, comuna Oșorhei, din Bihor. Suntem la o solă de rapiță, avem doi hibrizi de rapiță, unul DEKALB/Monsanto, hibridul DK Exodus, și unul de la o companie concurentă, un hibrid cu care am lucrat mai mulți ani la rând și care, din păcate, este foarte afectat de grindină”, ne-a spus fermierul în mijlocul solei cu rapiță.

    Silicvele rapiței de la concurență s-au desfăcut, semințele au căzut pe sol

    După căderea de grindină, diferențele între rapița DEKALB și cea de la concurență sunt vizibile cu ochiul liber. Dacă la DEKALB, gheața nu a provocat pagube, la celălalt hibrid, silicvele s-au desfăcut și semințele pe care fermierul ar fi trebuit să le recolteze s-au scuturat pe sol.

    Am încercat să trag o linie cât se poate de perfectă, ca să văd diferența între cei doi hibrizi. Până acum am folosit un singur hibrid, am avut problemele de acum doi ani cu grindina și am crezut că orice hibrid aș fi avut, efectele erau aceleași. Acum pot vedea că hibridul de la Monsanto, DK Exodus, pot să spun că și-a făcut treaba, a rezistat foarte bine la grindina care a căzut față de celălalt hibrid, la care, din păcate, pierderile sunt destul de mari, undeva la 30-40%, poate chiar mai mult pe anumite suprafețe. Ca și procent, hibridul DEKALB are o pierdere de maximum 2% din ce se vede. Maximum, maximum. Sunt foarte mulțumit. Îmi pare rău că nu am pus mult mai mult. Anul viitor voi ști. Din păcate, am învățat pe pielea mea ce înseamnă diferența între hibrizi”, ne-a declarat fermierul bihorean.

    În timp ce rapița DEKALB a rămas în picioare, o parte din rapița de la o fimă concurentă a fost culcată la pământ în timpul furtunii

    Tehnologie identică la ambii hibrizi

    În comparație cu hibridul DEKALB cultivat pentru prima dată în ferma lui Filip Galea, genetica de la concurență are un grad de afectare vizibil în câmp: partea pe care nu s-a pus DEKALB este mai albă din cauza silicvelor desfăcute dub loviturile de grindină. ”Am semănat în același timp, am făcut aceleași lucrări și tratamente la ambii hibrizi. La rapița de la concurență, cea mai mare problemă e că s-au desfăcut silicvele, sămânța e pe jos. Se vede câmpul foarte alb, ceea ce înseamnă că nu a mai rămas nicio boabă în silicvă și nu se pot recupera”, ne-a explicat fermierul.

    Diferentele dintre cei doi hibrizi de rapiță pot fi ușor observate și vor fi semnificative și la recoltare

    Profit la rapița DEKALB, pierdere la rapița de la concurență

    În ciuda grindinei, hibridul DEKALB, care și-a păstrat silicvele intacte, îi va aduce fermierul profit. Rapița de la fima concurentă, însă, nu se știe dacă își va putea acoperit costurile de înființare a culturIi: ”La cum se arată acum vremea, sperăm ca în câteva zile, dacă nu mai vin ploi, să putem intra la recoltat la rapiță. La hibridul Monsanto cred ca vom avea o producție undeva la peste 3 tone la hectar, la celalalt cred ca ne-a mai rămas jumătate, dacă mai sunt 1,5 tone de recoltat. Diferența a făcut-o mai ales grindina”.

    Experiența din această vară a schimbat complet modul în care sunt selectați hibrizii de rapiță la ferma bihoreană. În toamnă se vor semăna 30-40 de hectare, iar genetica folosită va fi exclusiv cea de la DEKALB, ne-a mărturisit Filip Galea. ”În zonă stă mult apa pe teren și atunci vom încerca să suprapunem suprafele cu rapiță pe acele zone în care știm că terenurile nu mențin apa. Vom merge undeva la 30-40 de hectare anul viitor de rapiță, din care 100% vom însămânța cu DEKALB. Vom merge pe DK Exodus și vom mai încerca și alt hibrid de la Monsanto”, ne-a spus fermierul.

    Fermele care n-au cultivat rapiță DEKALB, pierderi de până la 50%

    Despre fenomenele care au schimbat complet optica fermierilor cultivatori de rapiță am discutat cu Dacian Peic, reprezentant de vânzări DEKALB/Monsanto în județul Bihor. Acesta ne-a declarat că fermele afectate de căderile de grindină se află pe o rază de 70 de kilometri, majoritatea exploatațiilor agricole înregistrând pierderi semnificative dacă nu au mizat pe hibrizii DEKALB.

    Dacian Peic subliniază, însă, că episodul grindinei din Bihor evidențiază, încă o dată, o calitate esențială a hibrizilor DEKALB: toleranța la scuturare, chiar și în cele mai dificile condiții.

    ”Se pot vedea rezultatele efectului toleranței la scuturare a hibrizilor DEKALB, și aici vorbim despre un hibrid din ferma de lângă Oradea, hibridul DK Exodus, care a rezistat foarte bine la scuturare în urma grindinei. Putem vedea un hibrid de la competiție, unde toleranța la scuturare a fost mult mai mică, iar pierderile au fost foarte mari. Fermierii afirmă că, în media, la rapița pe care nu au o au de la DEKALB, pierderile sunt undeva la peste 50% în acest an, în urma grindinei. Dacă ne uităm la baza plantei, la rădăcină, la hibridul DEKALB nu se văd semințe scuturate, însă la hibridul de la competiție deja semințele căzute au germinat”, ne-a arătat Dacian Peic efectele grindinei la rapița care nu a fost cultivată cu genetică DEKALB.

    Citiți și:

    TESTUL SCUTURĂRII în ferma lui OVIDIU SITEAVU: Diferența la cântar dintre RAPIȚA DEKALB ȘI HIBRIDUL-MARTOR!


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării